de RALUCA NIȚĂ

eduardo de filippo 30 de ani de la moarte

La 31 octombrie 1984, în vârstă de 84 de ani, se stingea din viaţă dramaturgul italian Eduardo de Filippo, cel care, prin piesele sale a făcut din Napoli, oraşul lui natal, un loc al sufletului, o metaforă a vieţii cu toate nuanţele ei. 

eduardo de filippo

Eduardo De Filippo

În toată Italia au fost organizate o serie de iniţiative în memoria scriitorului. Au fost prezentate două filme inedite restaurate de Centro Sperimentale di Cinematografia în colaborare cu Fundaţia Eduardo De Filippo şi 13 cinejurnale din epocă aflate în arhiva Institutului Luce. 

Eduardo e Napoli şi Napoli este Eduardo. Tocmai de aceea comediile sale au devenit universale, pentru că a transformat acest oraş în metafora plină de spiritualitate a condiţiei umane.

eduardo de filippo revista teatrala radio

Napoli l-a omagiat în cadrul unui simpozion intitulat Antropologia lui Eduardo care s-a desfăşurat la Universitatea Suor Orsola Benincasa. Au fost analizate temele de transformare a societăţii italiene surprinse în operele dramaturgului: visul, dialogul cu fantomele din trecut, prezenţa unei alte lumi în viața de zi cu zi, întâlnirea conflictuală între modern şi tradiţional, apusul ideii de sărbătoare în familie, cultul familiei care devine o boală, ruptura legăturii între comunităţi, individualismul consumist, pasiunea pentru gastronomie. 

comemorare-eduardo-de-filippo

Explorării acestui univers tematic populat de o infinitate de personaje, i s-au dedicat creatorii proiectului I giorni e le notti (Zilele şi nopţile), Roberto De Gaetano şi Bruno Roberti, realizat în colaborare cu Universităţile din Calabria, Suor Orsola Benincasa, La Sapienza din Roma, Messina, Salerno şi Centro Sperimentale di Cinematografia ca şi Cineteca de Stat, cu Centro Teatro Ateneo din Roma şi Fundaţia Eduardo De Filippo. 

eduardo-de-filippo-sogno-e-realta

Eduardo De Filippo în Sogno e realtà

Un simpozion unde au fost prezentate două inedite documente filmate. Unul este Sogno e realtà (Vis şi realitate), realizat cu ocazia alegerilor din 1948 unde vedem un Eduardo De Filippo angajat să îi convingă pe italieni să meargă la vot. Documentarul a fost restaurat în sistem digital de Centro Sperimentale di Cinematografia care l-a primit ca donaţie din partea familiei lui Guido Gonella, secretar al Partidului Creştin-Democrat în perioada 1950–1953. 

La fel de politic este şi mesajul lansat în celălalt documentar prezentat care se numeşte Monologo (Monolog): 10 minute de spot publicitar – dacă îl putem numi astfel – despre Planul Marshall, realizat în perioada 1948–1950 şi niciodată proiectat până acum.

Corespondență de la Roma

Ştefan Mihăilescu-Brăila în Napoli, oraşul milionarilor de Eduardo De Filippo, regia: Getta Vlad, 1959

Fragment postat la rubrica Remember de Annie MuscăGenial în comedie: Ștefan Mihăilescu-Brăila.

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000  

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

***

Arhiva rubricii Comemorare

 

costintuchilaCOMEMORAREcomemorare eduardo de filippo,conditia umană la de filippo,consumism,dramaturgi italieni,eduardo de filippo,I giorni e le notti (Zilele şi nopţile),moologo eduardo de filippo,napoli milionaria,napoli si eduardo,raluca niță,roma caput culturae,sogno e realta
de RALUCA NIȚĂ La 31 octombrie 1984, în vârstă de 84 de ani, se stingea din viaţă dramaturgul italian Eduardo de Filippo, cel care, prin piesele sale a făcut din Napoli, oraşul lui natal, un loc al sufletului, o metaforă a vieţii cu toate nuanţele ei.  Eduardo De Filippo În toată Italia...