elefantul din camera premiera craiova

Miercuri, 15 martie, la ora 19.00, joi, 16 martie, ora 19.30 și vineri, 17 martie 2017, ora 19.00, în Sala ”Amza Pellea” a Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova va avea loc premiera pe țară a piesei Elefantul din cameră sau The Vibrator Play de Sarah Ruhl, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu. Distribuția: Cerasela Iosifescu (Doamna Givings), Claudiu Bleonţ (Doctorul Givings), Iulia Lazăr (Doamna Daldry), Vlad Udrescu (Leo), George Albert Costea (Domnul Daldry), Angel Rababoc (Domnul Daldry), Ramona Drăgulescu (Elisabeth), Alina Mangra (Annie). Traducere de Dragoş Alexandru Muşoiu. Scenografia: Andreea Simona Negrilă. Muzica: Tibor Cári. Decor: Andreea Simona Negrilă. Costume: Elena Gheorghe. Asistent regie: Cătălin Vieru. Regia tehnică: George Dulămea.

Spectacol interzis copiilor sub 16 ani.

elefantul din camera teatrul national craiova

Elefantul din cameră sau The Vibrator Play de Sarah Ruhl este o comedie neagră despre intimitate și electricitate, ultima înțeleasă ca adjuvant al… intimității de cuplu. Pe la 1880, în zorii erei electricității, medicii foloseau vibratoare pentru a trata femeile „isterice” (și chiar pe unii dintre bărbați). Spectacolul îi are în centrul atenției pe Doctorul Givings și pe sotia acestuia și modul în care noua lui terapie le afectează întreaga viață domestică.

Într-un mod aparent perfect, într-o casa victoriană înstărită, arătosul gentleman-om de știință Dr. Givings a inventat (cu cele mai inocente intenții) un dispozitiv extraordinar pentru tratarea ”isteriei” la femei (și, ocazional, la bărbați): vibratorul. Mereu prin preajma laboratorului doctorului, tânăra și energica lui soție încearcă din răsputeri să se apropie de fiica lor nou-născută și se întreabă ce se întâmplă mai exact în „camera alăturată”. Când o nouă pacientă ”isterică” și soțul acesteia aduc o doică, dar și propria lor relație complicată în casa doctorului, Dr. și Doamna Givings trebuie să-și examineze natura propriului mariaj și să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat să iubești o persoană. Nu doar ”electric”…

Sarah Ruhl

Sarah Ruhl

Sarah Ruhl, născută în 1974 la Chicago, a primit mai multe premii pentru prodigioasa sa activitate: PEN Center pentru dramaturgi în plină carieră, Whiting Writers , Feminist Press Forty under Forty și un premiu Lili. În camera alăturată (sau Piesa cu vibratorul), piesa după care s-a montat spectacolul Elefantul din cameră sau The Vibrator Play, a fost finalistă la Premiul Pulitzer și finalistă la Premiile Tony.

Sarah Ruhl are un Masterat în Arte Frumoase obținut la Brown University, unde a studiat cu Paula Vogel. Ca absolvent al 13P și New Dramatists, a câștigat o bursă MacArthur în 2006. A activat în consiliul executiv al Ghildei Dramaturgilor timp de trei ani, iar în prezent face parte din profesoratul Yale School of Drama. Cartea sa despre teatru și maternitate, 100 Essays I dont have time to write (100 de eseuri pe care nu am timp să le scriu) a fost declarată cartea anului de revista ”Times”.

Piesele sale au fost produse pe Broadway la Lyceum, sau la Playwrights’ Horizons, Second Stage, Lincoln Center’s Mitzi Newhouse Theater, dar și peste tot în Statele Unite. Pe plan internațional, piesele sale au fost traduse și jucate în peste douăsprezece limbi.

Dragoș Alexandru Mușoiu este remarcabilul regizor al spectacolul Spargerea (Teatrul Național „Marin Sorescu”), foarte bine primit de public și de critica literară. Spectacolul a fost desemnat câștigător al celei de-a patra ediții (2014) a concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Tot la Naționalul craiovean a fost regizor asociat al spectacolului Julius Caesar de William Shakespeare, regia Peter Schneider (2015).

Spectacolul de absolvire, După ploaie, de Sergi Belbel a fost distins cu premiile pentru cea mai bună actriţă şi cea mai bună scenografie la Gala absolvenţilor UNATC 2012.

În 2011, Dragoș Alexandru Mușoiu a participat la crearea spectacolului DOR, performance comunitar, în Pittsburgh, Pennsylvania. În 2012 a semnat regia spectacolului independent Night on earth, adaptare după Jim Jarmusch, spectacolul fiind selecţionat la „Gala HOP 2012”, secţiunea Grup. Pentru spectacolul de master, pool (no water) de Mark Ravenhill, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun spectacol de regie master la Gala Absolvenților UNATC 2014.

Sursa text: Teatrul Național din Craiova

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂangel rababoc,cerasela iosifescu,claudiu bleonț,comedie neagră,Dr. Givings,dragos alexandru mușoiu,Elefantul din cameră sau The Vibrator Play,premieră in romania,Sarah Ruhl,Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova,tibor cari
Miercuri, 15 martie, la ora 19.00, joi, 16 martie, ora 19.30 și vineri, 17 martie 2017, ora 19.00, în Sala ”Amza Pellea” a Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova va avea loc premiera pe țară a piesei Elefantul din cameră sau The Vibrator Play de Sarah Ruhl, în regia...