Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

elena albu portret remember annie musca revista teatrala radio

eterne-reveniri-in-luna-martisor-annie-musca-portrete-mari-actoriAstăzi, 16 martie, ne amintim de actrița Elena Albu (1 septembrie 1949–16 martie 2003).

O femeie frumoasă, cu un chip pe care alternau magnetic lumina și umbra. Sensibilă și subtilă în jocul ei teatral sau cinematografic, Elena Albu a reușit să ne lase amintirea personajelor ei.

S-a născut la Iași în 1949, în debutul toamnei calendaristice, subrubrica remember annie musca revista teatrala radio semnul Fecioarei.

A studiat teatrul la București și a făcut parte din Promoția 1973, clasa profesorilor Moni Ghelerter, Zoe Anghel Stanca si Geta Angheluță. Printre colegii de clasă s-au numărat Mihai Mălaimare, Cezara Dafinescu, Ioana Crăciunescu, Mihai Dinvale, Maria Munteanu, Mihaela Marinescu, Julieta Szonyi ș.a.

Elena Albu

Elena Albu

De la Reșița la Ploiești și din nou la București

Pentru trei ani consecutivi, în perioada studiilor teatrale, o găsim jucând la Teatrul ”Radu Stanca” din Sibiu în trei spectacole: Sora mea cea mare de Al. Volodin, în regia lui Jean Stopler, alături de Theodor Portărescu și Angela Albani, Eugenia Giurgiu Papaiani și Ion Ghișe; Patimi de Paul Everac (1967), montat de Ariana Kunner Stoica și Ofițerul recrutor (1968) de George Farquhar, în regia lui Călin Florian, cu Eugenia Bărcan-Dumitru, Avram Besoiu, Sebastian Papaiani și Costel Rădulescu în distribuție.

Elena Albu in Vilegiaturistii

Elena Albu (Caleria) și Eugen Ungureanu (Șalimov) în ”Vilegiaturiștii” de Maxim Gorki, revista „Teatrul”, anul XVIII, nr. 7, iulie 1973, p. 10

În 1972–1973, ani de final de studii, Elena Albu joacă la Studioul Casandra alături de colegi de institut, sub bagheta profesorului Moni Ghelerter. Prima piesă este o fantezie cuceritoare, Kir Zuliardi de Vasile Alecsandri, cu Mihai Mălaimare, Cezara Dafinescu, Mihai Dinvale, iar a doua piesă este Vilegiaturiștii de Maxim Gorki, în care joacă alături de Eugen Ungureanu, Ion (Nuni) Anestin, Julieta Szöny, Cezara Dafinescu și Ioana Crăciunescu.

După studii, debutează la Teatrul din Reșița în minunata creație a lui Bernard Shaw, Profesiunea doamnei Warren (1974), în regia lui Eugen Vancea, interpretând-o cu succes pe Vivie, alături de Ion Anestin, coleg din studenție. 

Actrita elena albu filme teatru

După un an, Elena Albu se transferă la Teatrul din Ploiești (astăzi Teatrul ”Toma Caragiu”) pentru cinci ani. Aici are parte de multe roluri principale în spectacole celebre: Anna Petrovna din Ivanov (1975) de Cehov, cu Eusebiu Ștefănescu în rolul titular, spectacol regizat de Iannis Veakis; Ea din Ancheta (1975) de Liviu Rebreanu, în regia lui Alexa Visarion; Amalia din Hoții (1976) lui Schiller în regia lui Harry Eliad, cu Radu Panamarenco și Cornel Ciupercescu, cu Nicolae Praida și Eusebiu Ștefănescu; Lady Macduff din Lady Macbeth (1976) de Shakespeare, în regia lui Aureliu Manea, cu Silvia Năstase în rol titular; Cateluța din Interviul (1978) Ecaterinei Oproiu în regia lui Cristian Munteanu. Rolul feminin principal din Arden din Kent, în regia lui Aureliu Manea, i-a adus un important Premiu de interpretare al ATM, iar anul 1979 i-a adus rolul Domnica din piesa lui Marin Sorescu, A treia țeapă, pusă în scenă de Letiția Popa.

În 1980 actrița revine în Capitală, la Teatrul ”Nottara”. Aici o întruchipează pe Getina din Marea lumină albă de Mihai Georgescu, în regia lui Dan Nasta, care îi devine și partener de scenă alături de Valentin Teodosiu (Marele Rege) și Ion Siminie (Acornion); urmează Doamna Ruxandra din Lăpușneanu (1982) de C. Negruzzi, în regia lui Dan Micu, cu Valentin Teodosiu în rolul titular; Lucreția din Negru și Roșu de Horia Lovinescu, sub aceeași baghetă regizorală, alături de Anca Băjenaru, Valeriu Arnăutu, Șerban Cantacuzino, Emil Hossu, Lucia Mureșan, Alexandru Repan, Ștefan Sileanu. În regia lui Mihai Berechet, Elena Albu o interpretează pe Marie Jeanne din Citadela sfărâmată (1984) de Eugen Lovinescu, alături de Marga Barbu și Ion Dichiseanu, de Margareta Pogonat și Emil Hossu. Același an îi aduce rolul Liubov Sergheevna, într-o piesă în trei personaje, Variațiuni pe tema dragostei de Aliosin Samuil, în regia lui Mircea Cornișteanu, alături de Ștefan Radof și Viorel Comănici.

elena albu in Ilustrate cu flori de camp

Elena Albu în filmul ”Ilustrate cu flori de câmp”, 1975

Plecarea la Paris alături de soțul ei o determină să își întrerupă activitatea teatrală de la ”Nottara”. Astfel, ultimul personaj jucat aici a fost Ruxandra Mărăcineanu din piesa lui Virgil Stoenescu, Martorii sunt în față (1985), pusă în scenă de Cristian Hajdi-Culea.

După revenirea de la Paris, Elena Albu joacă sporadic. Ultimul ei rol a fost în spectacolul Oameni de zăpadă, în regia lui Louise Dănceanu, care s-a jucat la Teatrul Foarte Mic din București în stagiunea 1998–1999.

Elena Albu în filmul Moara lui Călifar. Foto © Cinemagix ID

Elena Albu în filmul ”Moara lui Călifar”. Foto: © Cinemagix ID

Pe pânza marelui ecran

Sensibilitatea și feminitatea actriței transpar de fiecare dată pe marele ecran. Primul ei rol cinematografic a fost un rol secundar într-o producție germană, Apașii (1973), în regia lui Gottfried Kolditz, în care juca rolul soției lui Ulzana, interpretat de Gojko Mitić, actor și cascador sârb, cunoscut pentru rolurile sale în filmele western produse de Deutsche Film AG. Printre actorii români aflați în distribuție s-au numărat și Ileana Ploscaru, Colea Răutu, Florin Scărlătescu, Victor Mavrodineanu, Dorel Iacobescu.

Au urmat alte producții la care a colaborat cu regizori români importanți. Cu Andrei Blaier la drama Ilustrate cu flori de câmp (1974), în care o interpretează pe Irina, alături de Carmen Galin și Dan Nuțu, Draga Olteanu Matei, Eliza Petrăchescu, Paul Ioachim și Gheorghe Dinică.

Ilustrate cu flori de câmp, scenariul și regia: Andrei Blaier, 1975

Urmează Detașamentul Concordia (1980), un film regizat de Francisc Munteanu, apoi Moara lui Călifar (1984), primul film al regizorului Șerban Marinescu, inspirat din nuvela lui Gala Galaction. Distribuția este generoasă, de la Vasile Nițulescu și Jean Lorin Florescu la Theodor Danetti, Ion Marinescu și Dan Condurache.

Moara lui Călifar, regia: Șerban Marinescu, 1984

Roluri memorabile a avut și în filmele soțului ei, regizorul Mircea Veroiu. Dacă în 1978, la brațul lui Ion Caramitru, a întruchipat-o pe frumoasa Ela în filmul Între oglinzi paralele, în 1994 o interpreta pe Micheline Rolebon în Somnul insulei, o adaptare a romanului Al doilea mesager de Bujor Nedelcovici. Ultimul rol, parcă predestinat, a fost Ana Cumpănașu, Femeia în roșu (1997), care sfârșea singură fără știrea cuiva. Scenariul filmului aparține lui Mircea Veroiu, fiind inspirat din romanul cu același nume scris de Mircea Nedelciu, Adriana Babeți și Mircea Mihăieș.

Elena Albu și Mircea Veroiu, o iubire

Cei doi s-au căsătorit prin anii ’80, iar prin ’86 s-au refugiat la Paris, unde-și doreau să facă film. Dar au revenit acasă după momentul 1989 să-și continue povestea aici. Aceasta a durat însă, până în 1997, fiindcă regizorul se stingea chiar a doua zi de Crăciun, la doar 56 de ani. Elena a supraviețuit soțului aproape șase ani, timp în care nu a mai jucat.

16 martie 2003 rămâne ziua în care în presă și printre apropiați s-a vorbit despre moartea actriței din Ilustrate cu flori de câmp. Avea doar 54 de ani.

Annie-Muscă

Annie Muscă

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Remember

Alte articole și interviuri de Annie Muscă: 

Sandu Sticlaru

Vasilica Tastaman

Lucia Sturdza și Tony Bulandra jucau în primul film românesc înainte de a se căsători

Evocări – Elia Kazan

De la rugby la film: Ilarion Ciobanu

Ingrid Bergman, actrița care s-a născut și a murit în aceeași zi

Prima femeie-pilot din lume cu brevet de zbor a fost actriță

Portrete – Jean Constantin – actorul care nu și-a stăpânit niciodată umorul

„Anda Călugăreanu a plecat departe”

Portrete – Dan Mihăescu: „Ar fi o glumă să devin octogenar”

Silvia Popovici, în premieră în presă

Oana Anagnoste: „Secretul armoniei dintre părinții mei a fost însăși pasiunea pentru profesia lor” – interviu realizat de Annie Muscă

Oana Anagnoste: „Gina Patrichi, o flacără, un fluture, o adiere…” – interviu realizat de Annie Muscă

costintuchilaREMEMBERactori romani de film,adela mărculescu,alexandru repan,andrei blaier,carmen galin,cezara dafinescu,dan nuțu,Draga Olteanu Matei,Elena Albu,Elena Albu (Caleria) și Eugen Ungureanu (Șalimov) în ”Vilegiaturiștii” de Maxim Gorki,Elena Albu biografie,Eliza Petrăchescu,emil hossu,filme romanesti,gheorghe dinica,Ilustrate cu flori de câmp,intre oglinzi paralele,ioana crăciunescu,Jocul cu moartea de Zaharia Stancu,Julieta Szonyi,lucia mureșan,mari actori români,Maria Munteanu,Mihaela Marinescu,mihai dinvale,mihai mălaimare,mircea cornișteanu,mircea veroiu,Moara lui Călifar,paul ioachim,prin cenusa imperiului,profesiunea doamnei warren,sebastian papaiani,Ștefan Sileanu,Teatrul ”Radu Stanca” din Sibiu
Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ Astăzi, 16 martie, ne amintim de actrița Elena Albu (1 septembrie 1949–16 martie 2003). O femeie frumoasă, cu un chip pe care alternau magnetic lumina și umbra. Sensibilă și subtilă în jocul ei teatral sau cinematografic, Elena Albu a reușit să ne lase amintirea personajelor ei. S-a născut la...