de ANNIE MUSCĂ

elia kazan de annie musca

7 septembrie ne amintește de ziua de naștere a regizorului american Elia Kazan, născut în 1909 la Constantinopol. Longeviv, a murit la vârsta de 94 de ani, la New York, în Manhattan, tot într-o zi de septembrie, 28, a anului 2003.

Fiu al unui negustor de covoare, de origine grecească, Elia Kazan a trăit de la 4 ani în New York, unde familia sa se stabilise în 1913, după o scurtă trecere prin Berlin.

elia kazan

Elia Kazan

Actor, regizor de teatru și film, autor de romane și scrieri autobiografice, Elia Kazan a fost un creator de școală de teatru și film, care și-a pus amprenta pe cariera marilor vedete de la Hollywood. Prima piesă pe care o a montat-o pe o scenă de teatru a fost The Second Man de Samuel N. Behrman, în 1931. După un an debuta ca actor în Chrysalis, în care îi avea ca parteneri pe Margaret O’Sullivan și Humphrey Bogart. 

regizorul elia kazan

Încă din primii ani de activitate, Elia Kazan se dovedește un inovator, cu gust pentru experiment pe care avea să-l practice ca regizor al Group Theatre. În 1943 i se decernează un premiu important, Premiul Criticii pentru spectacolul cu The Skin on our Teeth de Thornton Wilder. În 1947 se află printre fondatorii Actor’s Studio, școalĂ de formare a actorilor care a avut o puternică influență în mișcarea teatrală americană. Același an va însemna pentru regizorul de teatru Elia Kazan un succes enorm pe Broadway cu premiera absolută a piesei devenită celebră, A Streetcar Named Desire (Un tramvai numit dorință) de Tennessee Williams – prima reprezentație, 3 decembrie 1947, la Ethel Barrymore Theatre, unde se va juca până în 17 decembrie 1949. Tennessee Williams primește pentru această piesă Premiul Pullitzer pentru Teatru (1948). Din distribuția lui Elia Kazan făceau parte Marlon Brando, Jessica Tandy, Kal Malden. În 1951, regizorul o ecranizează, în film apărând ca protagoniști Vivien Leigh și Marlon Brando.  

Vivien_Leigh streetcar_Named_Desire_

Preocuparea pentru film a lui Elia Kazan data din anii ’40, primul său lungmetraj fiind Tree Grows in Brooklyn (1945), urmat de trei filme difuzate în acelaşi an, 1947: Boomerang, The Sea of Grass (două premii ale criticii), Gentleman’s Agreement, care a însemnat primul sau Oscar. Apoi: Pinky (1949), Panic in the Streets (1950), Viva Zapata! (1952); Man on a Tightrope (1953); On the Waterfront (1954, Premiul Oscar), East of Eden (1955), Baby Doll (1956), Wild River (1960), celebrul Splendor in the Grass (1961, Premiul Oscar pentru scenariu), cu Natalie Wood, Warren Beatly, Pat Hingle.

elia kazan splendoare in iarba

Folosind o nuvelă autobiografică apărută în 1962, Elia Kazan realizează în anul următor filmul America, America (1963), acestuia urmându-i alte producții importante: The Arrangement (1969), The Visitors (1972), The Last Tycoon (1976).

Elia Kazan a mai publicat volumele: The Assassins (1972); The Understudy (1974); Acts of Love, The Anatolian (1982); cartea de memorii, Elia Kazan: A Life (1989).

Imagini din filme de Elia Kazan

elia kazan pinky

Pinky

america america film de elia kazan

 America, America

The Visitors de elia kazan

The Visitors 

the-last-tycoon directed by elia kazan

The Last Tycoon

Videoclip Splendor in the Grass 

America, America – filmul integral

costintuchilaEVOCĂRIamerica america film de elia kazan,annie muscă,broadway,elia kazan,filme de elia kazan,pinky,splendoare in iarbă,the visitors,un tramvai numit dorință
de ANNIE MUSCĂ 7 septembrie ne amintește de ziua de naștere a regizorului american Elia Kazan, născut în 1909 la Constantinopol. Longeviv, a murit la vârsta de 94 de ani, la New York, în Manhattan, tot într-o zi de septembrie, 28, a anului 2003. Fiu al unui negustor de covoare, de...