emil botta napasta teatru tv 1970

Anul acesta, în 10 august 2017, se împlinesc 60 de ani de la transmisiunea primei producții proprii de teatru tv realizate de către Televiziunea Română. 10 august este, așadar, Ziua Teatrului Național de Televiziune.

Casa de Producție a TVR continuă să vă prezinte spectacole din arhiva de aur produse în acest răstimp. Am început cu primii 20 de ani. Perioada 1960–1980 înseamnă o lume care a construit o altă lume: cea a teatrului tv.

Emil Botta în ”Năpasta”

Emil Botta în ”Năpasta”, teatru tv

Propunerea noastră pentru săptămâna viitoare este “Năpasta” de I. L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Un spectacol din 1970 difuzat In memoriam Emil Botta, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, a plecat dintre noi (15 septembrie 1911–24 iulie 1977, poet, prozator și actor, aici în rolul Ion). Spectacolul este realizat în coproducţie cu Teatrul Naţional Bucureşti.

emil-botta-in-napasta-de-caragiale-teatrul-national

Emil Botta în rolul lui Ion din ”Năpasta” la Teatrul Național din București. Regia: Miron Niculescu: Data premierei: 24 octombrie 1959

”Năpasta” de I. L. Caragiale. Regia artistică: Miron Niculescu. Regia tv: Letiţia Popa. În distribuţie: Toma Dimitriu, Traian Stănescu, Irina Răchițeanu-Șirianu, Emil Botta. Scenografia: Gh. Bedros.

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 24 iulie 2017, ora 21.10
TVR MOLDOVA: sâmbătă, 29 iulie 2017, ora 16.00
TVR Internațional: vineri, 28 iulie, ora 23.00/ sâmbătă, 29 iulie 2017, ora 18.00, ora României
TVR3: duminică, 30 iulie 2017, ora 20.00

Irina Răchițeanu-Șirianu

Irina Răchițeanu-Șirianu în ”Năpasta”, teatru tv

Filmată în studiourile TVR în anul 1970, capodopera lui I. L. Caragiale, “Năpasta”, piesă cu structură de dramă poliţistă, vorbeşte despre pasiuni puternice: dragoste deznădăjduită, răzbunare, iertare, căinţă. Cu o distribuție de excepție, regizorul Miron Niculescu ne trimite peste timp propria viziune a acestei opere.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

Napasta tvr

Vezi: Portret Emil Botta la rubrica Remember de Annie Muscă

emil-botta-revista-teatrala-radio1

Emil Botta

Fragment dintr-o înregistrare rară din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii (imposibil de difuzat astăzi integral, pentru că, din motive necunoscute, s-a păstrat fără ultima rolă a benzii de magnetofon): Emil Botta în ”Macbeth” de William Shakespeare. Traducere de Ion Sava. Adaptare radiofonică de George Teodorescu. Regia: Petre Sava Băleanu. În distribuție: Marietta Anca, George Calboreanu, George Carabin, Geo Barton, Nicolae Sireteanu, Alexandru Critico, G. Ionescu Gion, Alexandru Ciprian, Aurel Athanasiu, George Mărutză, Alexandru Giugaru, Constantin Ramadan, Sorin Gabor. Regia de studio: Mia Olaru. Regia tehnică și ilustrația muzicală: ing. Lucian Ionescu. Data difuzării în premieră:  30 aprilie 1956. Durata: cca 119 minute. Originalul înregistrat pe 8 role, viteza 38. Din evidența Redacției Teatru, rezultă că înregistrarea nu s-a mai difuzat după 1959. (Poate, printr-un miracol, vom găsi și ultima rolă.)

logo revista teatrala radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TV60 de ani de teatru tv,căinţă,casa de producție a tvr,dramă poliţistă,emil botta,i l caragiale,iertare,In memoriam Emil Botta,Ion din Năpasta,irina rachiteanu sirianu,Letiţia Popa,Macbeth cu Emil Botta,năpasta,răzbunare,Toma Dimitriu,Traian Stănescu
Anul acesta, în 10 august 2017, se împlinesc 60 de ani de la transmisiunea primei producții proprii de teatru tv realizate de către Televiziunea Română. 10 august este, așadar, Ziua Teatrului Național de Televiziune. Casa de Producție a TVR continuă să vă prezinte spectacole din arhiva de aur produse în...