emil-hossu-remember

Actor de teatru, film, televiziune şi Radio, cu o carieră de aproape jumătate de veac, Emil Hossu continuă să fie un reper în arta teatrală contemporană, chiar dacă au trecut mai bine de cinci ani de la trecerea sa în nefiinţă. Şi dacă spectacolele în care a jucat, pe scena Teatrului ”Nottara”, mai trăiesc astăzi doar în memoria afectivă a spectatorilor ori în filele cronicilor, fidelitatea peliculei şi înregistrările păstrate în Fonoteca Teatrului Naţional Radiofonic continuă să dea mărturie asupra personalităţii sale artistice excepţionale. Născut la 21 noiembrie 1941, la Ocna Sibiului, Emil Hossu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” din București, în anul 1965. A fost repartizat la Teatrul ”Nottara”, unde a interpretat partituri de excepţie în spectacole memorabile, dacă ar fi să amintim doar: Acești nebuni fățarnici de Teodor Mazilu, Opt femei de Robert Thomas, Operele complete ale lui WLM SXPRDoi pe o bancă de Aleksander Ghelman ori Bătrânul de Maxim Gorki. Din bogata sa filmografie amintim: Cerul începe la etajul III (1967), Ciuta (1970), Toamna bobocilor (1975), Accident (1977), Iarna bobocilor (1977), Muntele alb (1978), Pentru patrie (1978), Convoiul (1981), Secretul lui Bachus (1984), Sosesc păsările călătoare (1984), Noi, cei din linia întâi (1985), Secretul lui Nemesis (1987), Balanța (1992), Cel mai iubit dintre pământeni (1993), Chiquititas (2007), Fetele marinarului (2009). Actorul Emil Hossu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

emil-hossu

Emil Hossu. Fotografie de Cosmin Ardeleanu

Momentul debutului acestui mare actor se leagă însă de Teatrul Naţional Radiofonic, unde a creat, încă din anii studenţiei, roluri impresionante în montări din dramaturgia clasică şi contemporană, semnate de mari regizori.

Din creația radiofonică a lui Emil Hossu, vă oferim, la Radio România Actualități, la ora 23.05, în prima săptămână a lunii aprilie 2017, patru spectacole de excepție: Alkestis de Dan Botta (luni, 3 aprilie), Pavilionul de pe malul râului de Kuan Hang Ching (marți, 4 aprilie), Locotenentul Dremov de Alexei Tolstoi (miercuri, 5 aprilie), spectacole în regia lui Cristian Munteanu şi Un domn pribeag de Nicolae Iorga, regia artistică: Paul Stratilat (joi, 6 aprilie).

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

logo revista teatrala radioVezi: Emil Hossu la rubrica Remember de Annie Muscă

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICaccident,Alexei Tolstoi,balanta,Bătrânul,cel mai iubit dintre pământeni,Ciuta,cristian munteanu,emil hossu,maxim gorki,nicolae iorga,Ocna Sibiului,Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler,Pavilionul de pe malul râului
Actor de teatru, film, televiziune şi Radio, cu o carieră de aproape jumătate de veac, Emil Hossu continuă să fie un reper în arta teatrală contemporană, chiar dacă au trecut mai bine de cinci ani de la trecerea sa în nefiinţă. Şi dacă spectacolele în care a jucat, pe scena Teatrului...