Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

emil hossu remember annie musca revista teatrala radio

eterne reveniri in luna lui ianuar annie muscaAstăzi, 25 ianuarie 2014, ne amintim de actorul Emil Hossu (24 noiembrie 1941–25 ianuarie 2012).

Actor de teatru și film mai bine de 40 de ani, fidel Teatrului Nottara pe scena căruia urca prima oară alături de inconfundabilul George Constantin la un an de la absolvirea Institutului de Teatru. Pașnic și demn în toate împrejurările, purtîndu-și pasiunea cu discreție, Emil Hossu a interpretat rubrica remember annie musca revista teatrala radionenumărate roluri în teatru și film, în teatrul radiofonic și în cel de televiziune. A jucat pe platourile de filmare alături de mari actori români și sub îndrumarea unor regizori consacrați.

Elegant și cu purtare aleasă, Emil Hossu era chemat parcă să aducă liniștea în filme, fiind distribuit în nenumărate roluri pozitive. De pe Marele Ecran, șarmul său pătrundea în sălile de cinema, având nu de puține ori publicul feminin de partea sa.

Pe scenă, pe stradă sau în film n-ai fi îndrăznit să crezi că era deja septuagenar. Un spirit tânăr se așternea pe chip și pe sine.

emil hossu

Emil Hossu. Fotografie de Cosmin Ardeleanu

 Frânturi de biografie…

S-a născut în Ocna Sibiului, având rădăcini maramureșene dinspre mamă și sălăjene după tată. A locuit la Cluj până la vârsta de 4 ani, când, alături de ai săi, a luat calea deportării într-un lagăr din Germania după ce toată agoniseala le fusese confiscată. Vor reveni acasă după un an și trei luni. Un moment de cumpănă pentru familia lui Emil a fost și anul 1948, când tatăl său, fiind diplomat, este trimis forțat la muncă la Canalul Dunăre–Marea Neagră. Spre sfârșitul anilor ’50, protectorul familiei se stinge. Emil avea doar 17 ani.

Adolescentul rămas fără tată urmează Liceul „Dimitrie Cantemir” din București după ce copilărise în inima Maramureșului. Actorul își va aminti peste ani într-unul din interviuri primul său rol de teatru din viața de licean: moș Tănase din drama Răzvan și Vidra de Hasdeu, și numele profesorului său îndrumător: Constantin Manolescu.

Și-a dorit să intre la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică imediat după liceu, dar, dosarul său fiind „dezamăgitor” pentru mai marii vremii, Emil devine student de-abia la a treia încercare. Mai târziu se va considera norocos ca i-a prins ca parteneri de scenă pe unii dintre monștrii sacri ai scenei: Calboreanu, Ciubotăraşu, Irina Răchiţeanu, Emil Botta, Fory Etterle…

emil hossu si catrinel dumitrescu

Emil Hossu și Catrinel Dumitrescu

Emil Hossu a fost căsătorit o perioadă cu violonista Anca Hossu, iar Dan a rămas unicul său fiu. După divorț, actorul se recăsătorește cu o colegă din teatru, actrița Catrinel Dumitrescu, alături de care va rămâne peste 20 de ani. Se înțelegeau minunat, aveau aceleași preocupări și iubeau foarte mult animalele. Erau împreună și acasă, și pe scenă. Amândoi au fost o vreme și profesori. În 1992, bunul lor prieten Geo Saizescu, decan al Facultății de Arte din Cadrul Universității „Hyperion”, îi invitase să devină îndrumătorii unei clase de actorie. Patru promoţii au trecut prin mâna lor, iar cu unii dintre foștii lor studenți deveniseră între timp parteneri de scenă la Teatrul Nottara. Cei doi soți au trăit fericirea și de a fi fost parteneri pe scenă ani de-a rândul: în Doi pe o bancă de Aleksandr Ghelman, în regia lui Tudor Mărăscu, cea mai longevivă piesă. Au jucat-o timp de 15 ani. În Bătrânul după Maxim Gorki, în regia lui Catrinel. Apoi în Omul hazardului de Yasmina Reza, în regia lui Cristi Juncu, din distribuția căreia au făcut parte și Ruxandra Sireteanu, Mircea Diaconu și Constantin Cojocaru. Ultima piesă de teatru în care au jucat împreună a fost Aniversarea de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, în regia lui Vlad Massaci, care în toamna anului 2011 s-a bucurat de succes și la Londra. Din distribuție au mai făcut parte Alexandru Repan și tânărul actor Dan Bordeianu.

actori romani teatru si film emil hossu

Glorie și final la Nottara…

În 1965, Emil Hossu își încheia studiile de actorie la clasa profesorilor George Dem Loghin, Dem Rădulescu şi Adriana Piteşteanu. Din aceeași promoție a făcut parte și Dorel Vișan, actor din galeria celor cu har. A debutat la Teatrul de Stat din Galați în anul absolvirii, în rolul lui Romeo din drama shakespeariană, Romeo și Julieta, iar în 1966, în stagiunea de toamnă, începea colaborarea cu Teatrul „C. I. Nottara” din București, căruia îi va rămâne fidel o viață. Primul rol aici a fost Petru Rareș din piesa omonimă, avându-l partener de scenă pe actorul George Constantin, despre a cărui scumpă prietenie amintea de fiecare data. Timp de doi ani a jucat în paralel și la Teatrul Giulești, ca din 1968 să fie angajat cu acte la Nottara. Actorul forma un cuplu adorabil cu Ştefan Iordache, un alt bun prieten, în comedia muzicală Bună seara, domnule Wilde, după Oscar Wilde, în regia regretatului Alexandru Bocăneţ. Din distribuție mai făceau parte: Carmen Stănescu, Ştefan Radoff, Alexandru Repan. A fost aplaudat în piesa lui Turgheniev, O lună la ţară, dar și în Coriolan de William Shakespeare, în regia lui Dinu Cernescu, pentru meritele lui de a pătrunde în registrul satirei dramatice. Acești nebuni fățarnici, Barbarii, Scenariul, Opt femei, Clipe de viață, iată câteva titluri de piese în care a jucat impecabil Emil Hossu. I-a fost alături Luminiței Gheorghiu în piesa În Piața Vladimir de Liudmila Razumovskaia, în regia lui Petru Hadârcă, apoi Dianei Lupescu, în De trei ori dragoste, în regia Ulrikăi Dopfer.

Timp de 15 ani, actorul a avut o strânsă legătură și cu Teatrul „George Ciprian” din Buzău, inaugurat în 1997. Buzoienii îi poartă vie amintirea deoarece el a fost cel care a deschis teatrul jucând în piesa Omul cu mârțoaga de George Ciprian, în regia lui Tudor Mărăscu. Din distribuție au mai făcut parte: Mircea Diaconu, Sebastian Papaiani, Diana Lupescu, Ion Siminie, Adriana Trandafir, Geo Costiniu și Radu Panamarenco. În ianuarie 2012, Emil Hossu era distribuit într-un alt spectacol de mare succes la Buzău, Blocați în dormitor.

emil hossu roluri biografie annie musca

Filmografie…

Emil Hossu a fost distribuit în peste 50 de filme artistice, în roluri mai degrabă pozitive de bărbați sobri, tandri, dar corecți și impunători, preponderent în rol de inginer. A debutat în pelicula lui Francisc Munteanu, Cerul începe la etajul III (1967), apoi a jucat în Simpaticul domn R (1969) de Ştefan Traian Roman; a urmat rolul tânărului Pavel din coproducția româno-rusă Cântecele mării (1970), în regia lui Francisc Munteanu, un film muzical cu studenți, printre care: Dan Spătaru, Ion Dichiseanu, Ștefan Bănică Senior, Dumitru Chesa și frumoasa ucrainiancă, Natalya Fateyeva, în rolul cântăreței Nina. Un an mai târziu a fost pilotul Paul Bentu din Decolarea (1971), de Timotei Ursu, alături de trei maeștri: Liviu Ciulei, Emanoil Petruț și Ion Besoiu. Tânărul de atunci nu și-ar fi închipuit că peste 15 ani avea să asiste, dar nu cu mâinile în sân, la un accident aviatic. Se afla într-o aeronavă care ateriza în flăcări pe aeroportul din Cluj. Se pare că atunci piloții n-au avut șansa să scape, iar în inevitabila panică, actorul nostru încerca să-i ajute pe pasagerii speriați.

Eroul nostru a fost apoi, alături de Violeta Andrei și de Florin Piersic, Dinu din Regăsirea (1977) de Ștefan Traian Roman. Într-o distribuție de excepție din care n-au lipsit Petre Gheorghiu și Aurel Giurumia, Emil Hossu l-a întruchipat pe fotbalistul Dobre în Totul pentru fotbal (1978), el care fusese suporter al fotbaliștilor și jucător încă din copilărie. În studenție se pare că a suferit și un accident pe teren, cu pierderea cunoștinței. În timpul liceului, a făcut și canotaj, dar nu de performanță. L-a interpretat și pe proiectantul Duca în Avaria (1978), apoi pe regizorul Valeriu, în Jachetele galbene (1979), un film polițist pentru copii, în regia lui Dan Mironescu.

Iubitorii de cinema și telespectatorii nu l-au uitat pe medicul Ovidiu Ghiculescu din Toamna bobocilor (1975) și din Iarna bobocilor (1977), două comedii romantice de succes ale anilor ’70, regizate de Mircea Moldovan; nici pe Victor Mirea, ziaristul incoruptibil din Secretul lui Bachus (1984), capodoperă a genului cinematografic în regia lui Geo Saizescu, cel care îi oferise șansa tinereții de a-l distribui în 1970 în rolul lui Octav din filmul pentru televiziune Ciuta. Alături de frumoasa Mariana Mihuţ, Milu Hossu, așa cum îi spuneau cei apropiați, era tânăr, prezentabil, expresiv, cu voce frumoasă și potrivit pentru o poveste de dragoste din perioada interbelică. Același regizor îl distribuia în 1984 în filmul Sosesc păsările călătoare (1984) și un an mai târziu în Secretul lui Nemesis, alături de actrițele Cezara Dafinescu și Carmen Galin.

emil-hossu medalion monografie annie musca

Anii ’80 au fost prolifici pentru cinematografia românească și, urmărind distribuțiile unor producții, observăm că Emil Hossu era frecvent curtat de regizori. De Francisc Munteanu pentru Zbor periculos (1984), un film despre aviație cu o distribuție de excepție – Gheorghe Dinică, Vladimir Găitan, Gheorghe Cozorici, Ion Dichiseanu – și o coloană sonoră semnată de Temistocle Popa. În 1980, regizorul Mircea Moldovan îl găsește potrivit pentru filmul istoric La răscrucea marilor furtuni; în 1985, Sergiu Nicolaescu îl distribuia în rolul soldatului Munteanu din Noi, cei din linia întâi, iar în 1999 în Triunghiul morții, alături de Ilinca Goia, Valentin Teodosiu și George Alexandru.

emil hossu tora vasilescu

Alături de Tora Vasilescu

Pentru fizicul lui atrăgător, pentru maniere și eleganță, regizorii l-au distribuit și în câteva povești de dragoste care s-au bucurat de succes în sălile de cinema. Joacă alături de minunata Valeria Seciu în drama sentimentală a unui căpitan de vas, Bună seara, Irina (1980), filmul de debut al regizorului de teatru și televiziune Tudor Mărăscu, în care Ștefan Iordache interpretează impecabil rolul principal; apoi cu Rodica Mureșan în Vară sentimentală (1985), un film de Francisc Munteanu, pe muzica lui Horia Moculescu. Actorul a avut și câteva colaborări cu Televiziunea Română. În 1981 a fost doctorul din piesa Iată femeia pe care o iubesc de Camil Petrescu, în regia lui Cornel Todea, într-o distribuție de excepție: Nineta Gusti, Mircea Anghelescu, Ileana Predescu, Cristina Deleanu, Amza Pellea, Ion Caramitru, Monica Ghiuță, Jorj Voicu. Apoi a jucat în piesa Mama de Octavian Sava, în regia lui Eugen Todoran, alături de Leopoldina Bălănuţă, Fory Etterle, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Traian Stănescu și Ştefan Sileanu. Tot la televiziune a înregistrat Straniu paradis, după nuvela Strania domnișoară Ruth de Laurentiu Fulga în regia lui Constantin Dicu, împreună cu Victor Rebengiuc, apoi Copacii mor în picioare, cu Sanda Toma, Adriana Trandafir și Mitică Popescu.

Anii ’90 au fost mai săraci în filme pentru micile și marile ecrane, dar Hossu a jucat în câteva, unele dintre ele chiar foarte bine cotate în festivaluri internaționale.

emil hossu luminita gheorgihu

Cu Luminița Gheorghiu

În comedia Harababura (1990) de Geo Saizescu, după un sceariu semnat de regizor împreună cu Ion Băieșu, în Balanța (1992) de Lucian Pintilie, cu Maia Morgestern și Răzvan Vasilescu în rolurile principale, apoi în rolul maiorului de Poliție din Liceenii în alertă (1993), de Mircea Plangau. Nu a lipsit nici din capodopera cinematografică Cel mai iubit dintre pamânteni (1993), de Șerban Marinescu, un film de o extraordinară substanță cu o extraordinară distribuție: Ștefan Iordache și Maia Morgestern, Victor Rebengiuc și Tora Vasilescu, Dorel Vișan, Mircea Albulescu și George Constantin. În 1997, a primit și un rol în producția France 2, Une mère comme on n’en fait plus, în care rolurile principale au fost jucate de Medeea Marinescu și Mihai Bisericanu. În anii 2000, actorul a apărut sporadic în sfera telenovelelor: în Chiquititas (2007) și în Fetele Marinarului (2009).

Emil Hossu, la microfon!

Experiența în teatru începea să prindă contur undeva în Studiourile Teatrului Național Radiofonic. Vocea sa limpede, impunătoare, dar caldă, se detașa clar de alte voci. Iată o șansă în plus pentru ca tânărului actor să-i fie oferite roluri în câteva zeci de piese de teatru la microfon. În anul II de facultate, Emil intra pentru prima oară într-un studiou de teatru din Radio. Îl chemase regizorul Mihai Zirra pentru un rol principal în piesa Podul, în care a trăit bucuria să-i aibă parteneri pe Irina Răchiţeanu, Ștefan Ciubotăraşu și Fory Etterle.

Emil Hossu a considerat întotdeauna colaborarea cu Radioul și cu Televiziunea un  emil-hossu-revistateatrala-radioprivilegiu de a juca alături de marii actori și de a lega prietenii trainice.

În memoria ascultătorilor a rămas vocea sa din piesa Acolo departe, în regia lui Constantin Moruzan, într-o armonie perfectă cu cea a Valeriei Seciu și a lui Octavian Cotescu. S-a făcut auzit și în Paradisul de Horia Lovinescu, în regia lui Leonard Popovici, cu Mihai Dinvale, Virginia Rogin, Eugen Cristea și Petre Lupu, apoi în Legenda unei vieți de Stefan Zweig, alături de Ion Pavelescu, Gina Patrichi, Corado Negreanu și Dan Condurache, dar și în Serenada lui Bernard Shaw, cu Ion Marinescu, Jeanine Stavarache, Șerban Cellea, apoi în Doamna Bovary de Gustave Flaubert, cu Valeria Seciu, George Constantin, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Victoria Mierlescu, Rodica Sanda-Țuțuianu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Albulescu, toate cele trei piese fiind în regia lui Titel Constantinescu.

Cu Damian Crâșmaru și Adrian Pintea, Emil Hossu se întâlnește în piesa Visul unei nopți de vară de W. Shakespeare, sub bagheta regizorală a lui Cristian Munteanu, care îi oferă și memorabilul rol al lui Oreste din Electra, tragedia lui Sofocle. Monologul său a fost extraordinar, la fel și jocul unor actori ca: Dana Dogaru, Mirela Gorea, Gina Patrichi, Lucia Mureşan și Gheorghe Cozorici.

Emil Hossu în Electra de Sofocle, regia: Cristian Munteanu, 1987

Grafică și ilustrații: Costin Tuchilă. Editare multimedia: Maria Andronache.

În regia Leonard Popovici, joacă în Rusoaica de Gib Mihăescu, alături de inegalabilul Adrian Pintea, de Florina Cercel, Ion Pavlescu, Șerban Cellea.

În drama Deportați în Siberia, în regia lui Petru Hadârcă, îi are alături pe Luminiţa Gheorghiu și Constantin Codrescu. Același actor joacă și în Moartea de Woody Allen, în regia lui Leonard Popovici, cu Virgil Ogășanu, Ion Besoiu, Cornel Vulpe, Liana Ceterchi.

emil hossu teatrul nottara bucuresti

Regizorul Dan Puican l-a distribuit pe Emil Hossu în nenumărate piese de teatru. În Asasinul de Andrzej Otrebski, alături de Corado Negreanu și Florin Zamfirescu, de Valentin Teodosiu și Ion Marinescu; în Bâlciul deșertăciunilor de William Thackeray, alături de Tanți Cocea, Gina Patrichi și Mariana Mihuț; în Pe aripile vântului de Margaret Mitchell, alături de Valeria Seciu, Victor Rebengiuc și Mircea Albulescu, în Europolis de Jean Bart, cu George Constantin, Octavian Cotescu, Gina Patrichi, Valeria Seciu,Tamara Buciuceanu, Virgil Ogăşanu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Mihai Fotino, Candid Stoica și alții; în Harta morții de Ștefan Berciu, cu Silviu Stănculescu, Dorina Lazăr, Alfred Demetriu, Virginia Mirea, Radu Panamarenco, Eusebiu Ștefănescu, Valentin Teodosiu și Răzvan Vasilescu; în comedia Mizantropul de Molière, cu Ion Caramitru, Dana Dogaru, Stela Popescu, Alexandru Repan, Florian Pittiș.

În 2010, primise un rol alături de Florin Zamfirescu, Constantin Codrescu și Gabriela Popescu, în evocarea Panait Istrati – Omul ecou, un spectacol-document prezentat în cadrul proiectului „Biografii, memorii”, la Radio România Cultural, realizat după un scenariu radiofonic de Camelia Stănescu şi Dan Ursuleanu.

În Studioul de Teatru Radiofonic, Emil Hossu a fost și regizorul din piesa Cântecul vieții de G. M. Zamfirescu, alături de Costache Antoniu și Silvia Dumitrescu-Timică.

in omul hazardului

În Omul hazardului. Fotografie de Cosmin Ardeleanu

Fără premeditare…

Nu știm exact dacă visul fiecărui mare artist este să moară pe scenă sau acest lucru este doar un… mit.

Cert este că Emil Hossu a murit la începutul anului 2012, într-o seară de 25 ianuarie, la teatru, în brațele soției, sub ochii colegilor înmărmuriți de neputință în fața morții. Actorul, care se distingea de fiecare dată prin naturalețea jocului, se pregătea în acea seară să intre în scenă, să le ofere iubitorilor de artă încă o reprezentație din spectacolul Aniversarea.

Au trecut doi ani de atunci. Și vor mai trece mulți de-acum înainte. Dar actorul, el, va rămâne mereu aici. El și sublimul jocului său, el și vocea lui, el, de unul singur uneori…

Doar noi să veghem, chemându-l în aplauze…

Emil Hossu și Catrinel Dumitrescu în Doi pe o bancă de Aleksandr Ghelman, regia: Tudor Mărăscu, 1997

La rubrica Remember de Annie Muscă: Ovidiu Iuliu Moldovan

Rodica Tapalagă

Cornel Coman

Grigore Vasiliu Birlic

Silviu Stănculescu

Vezi și: Dan Puican – „Radioul este viața mea”, cronică de Loreta Popa

 

costintuchilaREMEMBERaniversarea cu emil hossu,annie muscă,cara sentimentală,catrinel dumitrescu,dan puican,doi pe o bancă de aleksandr gheman,emil hossu,europolis jean bart,geo saizescu,omul hazardului,oreste emil hossu,pe aripile vântului,remember,rubrica remember annie muscă,rusoaica gib mihaescu,teatrul nottara,tora vasilescu
Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ Astăzi, 25 ianuarie 2014, ne amintim de actorul Emil Hossu (24 noiembrie 1941–25 ianuarie 2012). Actor de teatru și film mai bine de 40 de ani, fidel Teatrului Nottara pe scena căruia urca prima oară alături de inconfundabilul George Constantin la un an de la absolvirea...