festivalul euromarionete arad 2017

Astăzi, 16 mai 2017, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad împreună cu Trupa de Marionete Arad dă startul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional al Teatrului de Animație, al cărui director artistic este Christian Caimacan.

În perioada 16–20 mai 2017, la Arad vor sosi reprezentanţi de seamă ai teatrului de păpuşi din ţară şi din Europa. Astfel, selecţia naţională cuprinde 12 spectacole, producţii ale următoarelor instituţii teatrale: Teatrul pentru Copii şi Tineret ”Căluţul de mare” Constanţa, Teatrul de păpuşi ”Prichindel” Alba Iulia, Teatrul Municipal – secţia păpuşi, Baia Mare, Teatrul pentru copii ”Arlechino” Braşov, Teatrul de păpuşi ”Puck” – secţia maghiară, Cluj-Napoca, Teatrul ”Regina Maria” – Trupa ”Arcadia”, Oradea, Teatrul Dollo, Teatrul Tiki-Riki-Ta, Marionete Studio, Teatrul SosoNuţi din Arad şi maestrul Liviu Berehoi.

afis-Euromarionete-2017

Mult aşteptate la Arad pentru ediţia aniversară a Festivalului sunt și cele 6 trupe din străinătate (Anglia, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Ungaria) care vor împărtăşi publicului o mică parte din magia, naturaleţea şi fascinanta lume a păpuşilor de aici şi de pretutindeni.

Sunt doar 5 zile de festival, dar pline de evenimente. Peste 60 de spectacole se vor juca fie pe scena mare a Teatrului Clasic ”Ioan Slavici”, pe scena Sălii Marionete, în sala Cinema Arte – pe care jucăm în premieră – fie în diverse spaţii adiacente (şcoli, licee), fie în aer liber (zone pietonale, parcuri).

Vitrina cu marionete

Pe lângă spectacole, organizatorii au pregătit şi o expoziție, Vitrina cu marionete, deschisă în perioada 1 mai–1 iunie 2017, care prezintă o parte din colecţia de marionete a teatrului Arad, într-un cadru expoziţional original. În premieră, eroii care au dat viaţă atâtor poveşti de neuitat ale copilăriei vor fi expuși în mai multe vitrine din oraș. Evenimentul este organizat cu sprijinul Uniunii Artiştilor Plastici din România, a Trupei Marionete Arad şi a Galeriei Delta.

Euromarionete festival papusi

De asemenea, ediția aniversară a Festivalului acordă o atenție deosebită unei ramuri puțin vizibilă în România, teatrul de păpuși itinerant. Vasilache și Marioara – celebrele păpuși autohtone – sunt gazdele primitoare ale marii familii europene din care fac parte artişti ambulanţi, vedete de necontestat ale teatrului de păpuşi itinerant care de secole străbat în lung şi-n lat drumurile Europei. Evenimentul se numeşte sugestiv Family Meeting şi aduce în acelaşi cadru exponenții unei tradiţii teatrale transmise pe cale orală de peste 500 de ani. Pulcinella din Italia, Don Roberto din Portugalia, Fasoulis din Grecia, Punch și Judy din Anglia și Vitéz László din Ungaria vor fi prin tot Aradul și vor reîmprospăta imaginea surprinzătoarei păpuși. Marea finală va avea loc sâmbătă, 20 mai, în ultima zi de Festival, în intervalul orar 15.00–18.00, în Parcul Copiilor.

Vă invităm pe toţi, şi mici şi mari, să vă lăsaţi purtaţi în lumea fermecată a poveştilor de pretutindeni. Prin intermediul invitaților noștri și al păpușilor lor avem ocazia de a ne întoarce în timp și, mai mult decât atât, de a lua pulsul evenimentelor și tendințelor teatrale ale anului 2017 din Europa.

Mica sirenă

Mica sirenă

Astăzi, 16 mai vă aşteptăm la teatru cu cinci reprezentaţii după cum urmează:

Ora 09.30 şi ora 11.00, Sala Mare a Teatrului Clasic
Mica sirenă după Hans Christian Andersen
Regia şi scenariul: Cristian Mitescu
Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare”, Constanţa
Recomandat copiilor peste 3 ani
Durata: 50 minute

09.30 şi ora 11.00, Sala Trupa Marionete
Povestea lui Muck cel Mic după Wilhelm Hauff
Regia: Todor Valov
Teatrul de păpuşi „Prichindel” Alba Iulia
Recomandat copiilor peste 4 ani
Durata: 45 minute

16.30, Sala Trupa Marionete
Submarinul galben
Regia: Radu Dinulescu
Teatrul Municipal Baia Mare – secţia păpuşi

Mâine, 17 mai ne întâlnim cu două producţii ale Teatrului pentru copii „Arlechino” Braşov:
La orele 09.30 şi 11.00, la Sala Trupa Marionete, vor avea loc două reprezentaţii ale spectacolului Povestea care a fost pătrată, scris şi regizat de Gavril Cadariu, scenografia şi păpuşile aparţinând doamnei Eugenia Tărăşescu Jianu. Un spectacol non-verbal cu actori, marionete şi păpuşi.
Continuăm de la ora 17.00, cu spectacolul Metamorphose, scris şi regizat de Georgeta Lozincă, scenografia şi păpuşile: Ildiko Lukacsy, muzica Zeno Apostolache Kiss.

Metamorphose

Metamorphose

Teatrul Tiki-Riki-Ta, unul dintre reprezentanţii locali ai teatrului independent de marionete din Arad prezintă mâine, 17 mai, două reprezentaţii ale spectacolului Scufiţa roşie şi lupul cel flămând, după Fraţii Grimm, cu Ion Iurcu, care semnează şi regia. Spectacolul se va juca la Cinema Arta, de la orele 09.30 şi 11.00.

Programul celor 5 (cinci) zile de Festival poate fi consultat pe website-ul http://trupademarionete.ro/festivalul-euromarionete/iar biletele pot fi achiziționate online de pe www.biletmaster.ro sau la casieria teatrului cu 60 de minute înainte de începerea spectacolului. Preţul biletelor: 6 lei (spectacolele pentru copii); 20/10 lei (spectacolele pentru adulţi).

Comunicat al Teatrului Clasic ”Ioan Slavici” din Arad

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” Arad

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIeuromarionete arda 2017,Festivalul Internațional al Teatrului de Animație,Metamorphose,mica sirenă,Povestea lui Muck cel Mic,Pulcinella,scufița roșie,Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” din Arad,teatrul de păpuși itinerant,Teatrul pentru Copii şi Tineret ”Căluţul de mare” Constanţa,Teatrul Tiki-Riki-Ta,Trupa de Marionete Arad,Vasilache și Marioara,Vitrina cu marionete
Astăzi, 16 mai 2017, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad împreună cu Trupa de Marionete Arad dă startul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional al Teatrului de Animație, al cărui director artistic este Christian Caimacan. În perioada 16–20 mai 2017, la Arad vor sosi reprezentanţi de seamă ai teatrului...