auditie majestic george constantin 19 mai 2014 iona marin sorescu

ne auzim la majesticLuni, 19 mai 2014, la ora 11.00, în cadrul audițiilor de la Clubul Ramada-Majestic din București, Teatrul Național Radiofonic vă invită la o Evocare George Constantin, prilej de a-l reasculta în Iona de Marin Sorescu. Invitați: Annie Muscă, Rodica Mandache, Virgil Ogășanu, Dan Puican, Mihai Constantin. Prezintă: Costin Tuchilă. Intrarea este liberă.

afis auditie iona de marin sorescu evocare george constantin majestic

Consecventă programului său de a vă oferi portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate cu mijloace multimedia, site-ul Revista Teatrală Radio a dedicat luna mai 2014 lui George Constantin. În 26 aprilie 2014 s-au împlinit 20 de ani de la despărțirea de marele actor George Constantin. Născut într-o zi de mai, 3, a anului 1933, la București, părăsea această lume în plină putere creatoare, lăsând o amprentă stilistică inconfundabilă pe scena de teatru, în film și la teatrul radiofonic.

george constantin evocare revista teatrala radio

Privind acum retrospectiv biografia sa artistică, se poate constata o rară coincidență în lumea artei: George Constantin a interpretat 59 de roluri pe scenele teatrelor și a fost distribuit într-un număr egal de filme, 59. Lor li se adaugă cele 34 de roluri la televiziune și o vastă și impresionantă fonotecă: peste 500 de roluri la teatrul radiofonic, veritabil record.

mari actori romani shakespeare george constantin in falstaff

George Constantin în rolul lui Falstaff

George Constantin rămâne de neuitat în spectacole shakespeariene: rolul titular din Regele Lear, în regia lui Radu Penciulescu, Prospero din Furtuna, în viziunea lui Liviu Ciulei, Timon în Timon din Atena (regia: Dinu Cernescu), Sir John Falstaff în Henric al IV-lea (regia: Lucian Giurchescu), Sextus Pompeius în Antoniu și Cleopatra (regia: George Teodorescu); în rolul lui Harpagon din Avarul (regia: Mircea Cornișteanu) și Domnul Jourdain din Burghezul gentilom de Molière (regia: Alexandru Dabija); în piese de Cehov: Ivan Petrovici Voinițki din Unchiul Vania (regia: Alexa Visarion), Lopahin din Livada de vișini (teatru TV, regia: Cornel Todea); în rolul lui Prohor Borisovici Hrapov din Vassa Jeleznova de Maxim Gorki (regia: Ion Cojar); în rolul titular din Henric al IV-lea de Pirandello (regia: Lucian Giurchescu); în Frații Karamazov, unde îl întruchipa pe Dmitri Karamazov (regia: George Teodorescu, 1962 și apoi în Karamazovii, spectacol montat de Dan Micu, în 1981); în rolul lui Dumitru Bucșan din Ultima oră de Mihail Sebastian (regia: Valeriu Moisescu) sau în rolul creat la tinerețe, Domnul Higgins din Pygmalion de G. B. Shaw, în regia Sandei Manu. O creația memorabilă a fost cea din Iona de Marin Sorescu, în regia lui Andrei Șerban, la Teatrul Mic (1969) rol înregistrat și la teatrul radiofonic, regia: Dan Puican. Data difuzării în premieră: 28 iulie 1992.

george constantin in iona de marin sorescu annie musca biografie

În Iona de Marin Sorescu. Fotografii din arhiva familiei. Sursa:  www.georgeconstantin.ro

george constantin rubrica remember annie musca revista teatrala radioLa rubrica Remember a Revistei Teatrale Radio, în 3 mai,  Annie Muscă l-a evocat pe George Constantin. Pe lângă substanțialul portret monografic de la rubrica Remember, pe acest site puteți citi comentarii, evocări, amintiri despre George Constantin și puteți asculta fragmente din înregistrări aflate în Fonoteca de Aur. Programele de teatru radiofonic difuzate la Radio România Cultural în această perioadă cuprind de asemenea înregistrări de referință cu George Constantin. Ați ascultat: Cymbeline delogo rrc William Shakespeare (27 aprilie), Patima roșie de Mihail Sorbul (4 mai), Iona de Marin Sorescu (6 mai), Întâlnire de taină de Yves Jamiaque, Candida de George Bernard Shaw (11 mai). Săptămâna de „Mari spectacole” de la România Cultural (12–18 mai 2014, ora 0.30) este dedicată în întregime lui George Constantin: Henric al IV-lea (partea I și partea a II-a) de Shakespeare (12 și 13 mai), Peer Gynt de Henrik Ibsen (14 mai), Anatema de Leonid Andreev (15 mai), Cezar și Cleopatra de G. B. Shaw (16 mai), Dramă la vânătoare și Unchiul Vanea de Cehov (17 și 18 mai). Duminică 18 mai, la ora 14.00, vă oferim Eu, moştenitorul de Eduardo de Filippo. Seara, de la ora 19.00: În faţa magazinului bijutierului de Karol Wojtyla.

iona marin sorescu george constantin coperta cd

tnr-logoLuni 19 mai, de asemenea în seria de „Mari spectacole” de la RRC (ora 0.30): Citadela de A. J. Cronin; miercuri, 21 mai, ora 0.30: Rudin de Ivan Turgheniev; joi, 22 mai, la aceeași oră: Pe strada Mântuleasa de Mircea Eliade.

Duminica viitoare, 25 mai, la ora 14.00, veți putea asculta Tinerețea lui Moromete de Marin Preda.

Costin Tuchilă

George Constantin în Iona de Marin Sorescu, adaptare de Marina Spalas. Regia artistică: Dan Puican. Data difuzării în premieră: 28 iulie 1992

În curând, cronica de teatru radiofonic de Cristina Chirvasie: Cymbeline de William Shakespeare, cu George Constantin în rolul titular

logo revista teatrala radioVezi: George Constantin în „Candida” de G. B. Shaw de Costin Tuchilă

George Constantin în „Iona” de Marin Sorescu

George Constantin la rubrica „Remember” de Annie Muscă

20 de ani de la plecarea lui George Constantin de Costin Tuchilă

Luna mai, dedicată actorului George Constantin

 

 

 

 

costintuchilaAUDIȚII LA MAJESTICannie muscă,auditii la majestic,chit,clubul ramada majestic bucurești,cymbeline,dan puican,george constantin,iona de marin sorescu,iona mit biblic,marin sorescu,mihai constantin,noroc,pește,pirandello,remember de annie muscă,rodica madache,rrc,shakespeare,virgil ogășanu,vocile lui george constantin
Luni, 19 mai 2014, la ora 11.00, în cadrul audițiilor de la Clubul Ramada-Majestic din București, Teatrul Național Radiofonic vă invită la o Evocare George Constantin, prilej de a-l reasculta în Iona de Marin Sorescu. Invitați: Annie Muscă, Rodica Mandache, Virgil Ogășanu, Dan Puican, Mihai Constantin. Prezintă: Costin Tuchilă....