irina petrescu evocare majestic

Luni, 23 iunie 2014, la ora 11.00, în cadrul audițiilor de la Clubul Ramada-Majestic din București, Teatrul Național Radiofonic vă invită la o Evocare Irina Petrescu, prilej de a o reasculta în Jocul cu fantasme, monolog dramatic de Cristian Munteanu. Invitate: Annie Muscă, Elisabeta Munteanu, Doina Papp, Marina Spalas. Prezintă: Costin Tuchilă. Intrarea liberă. 

evocare irina petrescu auditie majestic

Consecventă programului său de a vă oferi portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate cu mijloace multimedia, site-ul Revista Teatrală Radio a dedicat luna iunie 2014 Irinei Petrescu. În 19 iunie 2014, Irina Petrescu (n. 19 iunie 1941) ar fi împlinit 73 de ani. A părăsit prematur această lume în 19 martie 2013, în plină putere creatoare. 

„Luminoasă și nobilă, dar aparent solitară.

Cu distincție, fie chiar și în pleiada marilor actori plămădiți cu generozitate de Cel de Sus.

O imensă candoare contopită într-un soi de frig copleșitor și o privire întrebătoare, dar sigură, fără întortocheli. Un aer princiar și o voce înzestrată cu ecou, într-un evantai de vibrații transferate până dincolo de microfon.

O apariție fără egal în cinematografia românească față în față cu un om de o surprinzătoare discreție.

Cu rafinament și complexitate, cu iz de poezie, Irina Petrescu și-a desăvârșit pe scenă darul de a ști să-și asculte partenerul și de a păstra, așa cum învățase de la maestrul ei, Șahighian, misterul personajului interpretat” – o caracterizează Annie Muscă în portretul dedicat Irinei Petrescu la rubrica „Remember” a Revistei Teatrale Radio (19 iunie 2014).

irina petrescu auditie majestic evocare 2014

Irina Petrescu

„Irina Petrescu ne-a dăruit un model greu de egalat (fiindcă îmi este foarte greu să cred că poate fi depăşit acest model) al feminităţii. Un model al cărui ecuaţie este: poezie şi discreţie. Discreţia cu care a ştiut să îşi poarte frumuseţea rară a alcătuirii sale.” (Șerban Cionoff, „Irina Petrescu, asemenea unei unde, asemenea unui vis”, Revista Teatrală Radio, 20 iunie 2014).

Monologul dramatic Jocul cu fantasme de Cristian Munteanu, în interpretarea Irinei Petrescu, difuzat în premieră în 9 august 1996, a fost caracterizat de Adrian Pintea, regizorul spectacolului, ca „un exercițiu foarte elegant de inteligență și singurătate demn asumată”. Redactor: Domnica Țundrea. Regia de studio: Gheorghe Pufulete. Regia muzicală: Simona Tudor. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu.

Jocul cu fantasme va fi putea fi ascultat la Radio România Cultural duminică, 29 iunie 2014, la ora 14.00.

Irina Petrescu în Jocul cu fantasme, monolog dramatic de Cristian Munteanu, regia artistică: Adrian Pintea – fragment


Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă

Reamintim că Revista Teatrală Radio a dedicat luna iunie 2014

actriței IRINA PETRESCU

(19 iunie 1941–19 martie 2013)

luna iunie 2014 dedicata actritei irina petrescu

Vezi:  Luna iunie, dedicată actriței Irina Petrescu

Irina, regina de Doina Papp

Irina Petrescu de Annie Muscă, la rubrica Remember

Irina Petrescu, asemenea unei unde, asemenea unui vis de Șerban Cionoff

Remember Irina Petrescu, interviu de Pușa Roth

costintuchilaAUDIȚII LA MAJESTICannie muscă,cristian munteanu,doina papp,evocare irina petrescu majestic,evocări mari actori,jocul cu fantasme,majestic,pusa roth,teatrul national radiofonic

Luni, 23 iunie 2014, la ora 11.00, în cadrul audițiilor de la Clubul Ramada-Majestic din București, Teatrul Național Radiofonic vă invită la o Evocare Irina Petrescu, prilej de a o reasculta în Jocul cu fantasme, monolog dramatic de Cristian Munteanu. Invitate: Annie Muscă, Elisabeta Munteanu, Doina Papp, Marina Spalas....