evocare portret jules cazaban teatrul national bucuresti

Luni, 15 mai 2017, la ora 18.00, în Sala Media a Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București, Asociația ”Memorie și Speranță” în colaborare cu Teatrul Național din București vă invită la Evocarea/portret Jules Cazaban.

Invitați: Ion Caramitru, director general al TNB, Ilinca Tomoroveanu, director artistic al TNB, actorii Victor Rebengiuc și Florina Cercel, George Ivașcu, director al Teatrului Metropolis din București, Florica Ichim, critic și istoric de teatru, Ion Cazaban, critic și istoric de teatru, Bujor Rîpeanu, critic și istoric de film, Adrian Mihalache, scriitor, critic de teatru, Adrian Irvin Rozei, jurnalist, Costin Tuchilă, critic literar, realizator teatru radiofonic. Vor fi vizionate secvențe de film și vor fi audiate fragmente din piese de teatru radiofonic cu Jules Cazaban. Cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme și al Teatrului Național Radiofonic.

Intrarea este liberă.

evocare jules-cazaban

Jules Cazaban

„Când mă îndrept spre scenă simt cum merg altfel decât în viața obișnuită, cum merg prin rolul meu.”  (Jules Cazaban)

”[Jules Cazaban (16 martie 1903–23 septembrie 1963)] a debutat pe scena Teatrului Național din Iași, în piesa Cafeneaua cea mică de Tristan Bernard, apoi s-a îndreptat către Teatrul Național din Cernăuți. Aici a jucat alături de alți doi colegi de conservator: Nicolae Sireteanu și Laurențiu Mărgineanu, sub directoratul lui Petre Sturdza. Tot coleg de conservator i-a fost și Grigore Vasiliu Birlic.

În perioada în care teatrul se afla pe mâini bune – directorul Dragoș Protopopescu,  regizorii V. I. Popa și Ion Aurel Maican și scenograful George Löwendal – Jules Cazaban a jucat în Azilul de noapte de Maxim Gorki și Volpone de Ben Johnson, în Poveste de iarnă de William Shakespeare și Învierea de Lev Tolstoi, în Crimă și pedeapsă după Feodor Dostoievski.

De regizorul Victor Ion Popa își va aminti peste ani: „Îmi amintesc de Victor Ion Popa, cu care am lucrat multă vreme și pe care-l prețuiam în mod deosebit. Era un adevărat regizor pedagog. Popa nu spunea «Fă așa !», ci «Fă, numai să faci bine !»  Actorul era pus să gândească, să găsească soluții scenice expresive.” (Jules Cazaban, Arta mea în acești 15 ani, la rubrica „Portrete și mărturii”, revista „Teatrul”, nr. 4/1959)

În 1929, când situația teatrului cernăuțean devenea din ce în ce mai tulbure, Jules Cazaban se mută la București, unde începe colaborarea cu trupe de teatru independente: Compania Maria Ventura, înființată în septembrie 1929, unde i-a avut parteneri de scenă pe actrița Maria Ventura, pe George Vraca, Aura Buzescu, Silvia Fulda și nu în ultimul rând pe neobositul regizor V. I. Popa. Teatrul se deschide cu poemul Lupii de aramă de Adrian Maniu, cu Maria Ventura, Aura Buzescu, Maria Mohor, George Vraca și Jules Cazaban în distribuţie, un  spectacol pe muzica lui Sabin Drăgoi. Actorul nostru a mai jucat apoi la Compania Bulandra-Maximilian-Storin și la trupe de teatru îndrumate de Sică Alexandrescu. În 1941 îl găsim la Teatrul Nostru, condus de Dina Cocea, în aceeași trupă cu Tantzi Cocea, Eugenia Zaharia, Fory Etterle, Marcel Anghelescu, Marioara Voiculescu, Ionescu Gion și George Calboreanu.

Moartea-unui-comis-voiajor-1959-Carte-De-a-dreptul-Victor-Rebengiuc-de-Mihaela-Michailkov-si-Simona-Chitan-Licentia-Publishing-2004

Cu Victor Rebengiuc în ”Moartea unui comis voiajor”. Fotografie din vol. ”De-a dreptul Victor Rebengiuc” de Simona Chițan și Mihaela Michailkov, București, Licentia Publishing, 2004

După 1944, Jules Cazaban a jucat la Teatrul Municipal din București, condus de Lucia Sturdza-Bulandra, iar peste trei ani devenea chiar director adjunct al teatrului. […]” – Annie Muscă, Jules Cazaban. Citește integral articolul la rubrica ”Remember”, Revista Teatrală Radio, 23 septembrie 2014.

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva rubricii Evocări

Arhiva Teatrul Național din București

costintuchilaEVOCĂRIArhiva Națională de Filme,azilul de noapte,Bujor Rîpeanu,evocări mari actori,florina cercel,george ivascu,George Löwendal,ilinca tomoroveanu,ion caramitru,ion cazaban,jules cazaban,teatrul național bucurești,teatrul național din cernăuți,Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din București,Volpone de Ben Johnson
Luni, 15 mai 2017, la ora 18.00, în Sala Media a Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București, Asociația ”Memorie și Speranță” în colaborare cu Teatrul Național din București vă invită la Evocarea/portret Jules Cazaban. Invitați: Ion Caramitru, director general al TNB, Ilinca Tomoroveanu, director artistic al TNB, actorii Victor...