de COSTIN TUCHILĂ

auditii-la-majestic-teatrul-national-radiofonic

ne auzim la majesticTeatrul Naţional Radiofonic a reluat, luni, 1 septembrie 2014, audiţiile săptămânale de la Hotelul Ramada-Majestic din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 38-40).

La aceste audiții cu public inițiate de regizorul Mihai Lungeanu, admiratorii teatrului la microfon au ocazia de a asculta, în fiecare zi de luni, la ora 11.oo, spectacole de teatru radiofonic în avanpremieră sau înregistrări din Fonoteca de Aur. Recent, începând din martie 2014, au fost organizate evocări ale unor mari actori români, în cadrul lunii pe care Revista Teatrală Radio o dedică unui actor, ocazie cu care sunt audiate spectacole de referință în interpretarea actorului pe care îl evocăm.

mihai-petrovici

Mihai Petrovici

Luni, 8 septembrie 2014, la ora 11.00, audiția de la Majestic este dedicată criticului de teatru Mihai Petrovici, statornic colaborator al Redacției Teatru, care s-a stins din viață în această vară, vineri, 25 iulie 2014.  Gazetar, critic și istoric de teatru, Mihai Petrovici a fost timp de mai bine de 15 ani un apropiat al Teatrului radiofonic, participând activ la audițiile cu public ale spectacolelor TNR, de la cele pe care redacția le organiza la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 în Studioul „Mihai Zirra”, apoi la Centrul de Presă al Societății Române de Radiodifuziune. Din februarie 2005, când au fost inițiate Audițiile de la Majestic, Mihai Petrovici a fost nelipsit de la aceste „matinee teatrale”, opiniile sale fiind întotdeauna la obiect, substanțiale, uneori cu utile incursiuni în istoria teatrului românesc. Practic, intervențiile sale erau adevărate cronici vorbite, care se află în arhiva sonoră a instituției.

teatrul-national-radiofonic-ramada-majestic-mihai-lungeanu-proiect-auditii

În prima jumătate a deceniului trecut, Mihai Petrovici a publicat numeroase cronici de teatru radiofonic și articole dedicate acestei specii distincte în ziarul „Cronica Română”. Timp de cinci ani, Mihai Petrovici a colaborat la emisiunea C’apşa e viaţa, difuzată la Radio România Cultural. La evocarea de la Majestic veți putea asculta patru fragmente cu vocea lui Mihai Petrovici.

casa capsa

Casa Capșa

La moartea lui Mihai Petrovici, regizorul Mihai Lungeanu, organizatorul Evocării de luni, 8 septembrie, scria: 

„A plecat la Domnul… unul dintre ultimii Domni Adevărați Iubitori de Teatru, mereu prezent într-un fotoliu de orchestră personal, pe care îl onora cu privirea sa atentă, binevoitoare și cu scrisul său migălos, informat, de nedezmințit. A înnobilat cei cinci ani de Capșa radiofonică și cei zece ani de Majestic săptămânal, cu generozitatea naturală a marilor teatraliști. Arhiva noastră jurnalistică e mai bogată datorită observațiilor sale fine și la obiect, dar cea sentimentală a devenit mai săracă și mai tristă cu plecarea unui prieten discret spre odihna binemeritată, alături de prietenii săi de o viață… care îl vor însoți în eternitatea recunoștinței noastre.

Cu sincerul regretul că nu l-am ascultat povestind mai des, o ultima plecăciune din partea redacției Teatru.” (Revista Teatrală Radio, 26 iulie 2014).

ne auzim la majesticLuni, 15 septembrie 2014, ora 11.00, la Majestic vor fi ascultate șase piese scurte din secțiunea 15 Short Forms a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic „Grand Prix Nova” 2014, piese care vor fi difuzate luni, 15 septembrie 2014, ora 23.05, la Radio România Actualități.

Luni, 22 septembrie 2014, la aceeași oră, la Majestic va avea loc o Evocare Ștefan Iordache, în cadrul lunii de dedicate marelui actor de Revista Teatrală Radio. Vom asculta O repetiție moldovenească sau Noi și iar noi de Costache Caragiale, cu Ștefan Iordache în rolul principal, în regia lui Cristian Munteanu (2003). Intrarea la audițiile de la Majestic este liberă. 

Amintiri de la și despre Capșa cu Mihai Petrovici

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Vezi: arhiva rubricii Audiții la Majestic

costintuchilaAUDIȚII LA MAJESTICaudiții cu public de teatru radiofonic,audiții majestic,bulandra,capsa e viata,critici de teatru,cronica română,elvira godeanu,ion manu,ion minulescu,majestic,mihai petrovici,ștefan iordache
de COSTIN TUCHILĂ Teatrul Naţional Radiofonic a reluat, luni, 1 septembrie 2014, audiţiile săptămânale de la Hotelul Ramada-Majestic din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 38-40). La aceste audiții cu public inițiate de regizorul Mihai Lungeanu, admiratorii teatrului la microfon au ocazia de a asculta, în fiecare zi de luni, la ora...