de COSTIN TUCHILĂ

evocare stefan iordache hotel majestic costin tuchila

tnr-logoLuni, 22 septembrie 2014, la ora 11.00, în cadrul audițiilor de la Clubul Ramada-Majestic din București (Calea Victoriei nr. 38-40), Teatrul Național Radiofonic vă invită la o Evocare Ștefan Iordache, prilej de a-l reasculta în spectacolul O repetiție moldovenească sau Noi și iar noi de Costache Caragiale. Invitați: Annie Muscă, Cristina Chirvasie, Marina Spalas, Doina Papp, Valentin Teodosiu. Prezintă: Costin Tuchilă. Intrarea liberă. 

ne auzim la majestic tnr

Consecventă programului său de a vă oferi portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate cu mijloace multimedia, site-ul Revista Teatrală Radio a dedicat luna septembrie 2014 lui Ștefan Iordache (3 februarie 1941–14 septembrie 2008).

stefan_Iordache

Ștefan Iordache

„La doar 67 de ani, actorul botezat cu nume de sfânt, care întruchipase peste 100 de personaje, impresionându-și admiratorii cu puternica-i personalitate, se stingea departe de Gruiu, pământul lui românesc, chiar de Ziua Crucii pe care și-o făcea de fiecare dată în intimitate, când își ridica ochii spre cer.

Vibrație.

Rigoare.

Finețe și tensiune într-o armonie perfectă.

Trup grăitor și fascinație.

Ștefan Iordache arzând…

Actorul care își împuternicea eroul în scenă, venind la teatru cu trei ore înainte de spectacol pentru a-și intra în rol.

Actorul și magnetismul său.

Poate explicația neputinței spectatorilor de a părăsi sala la căderea cortinei…

Cum să te împotrivești să-l păstrezi în amintire pe cel care la doar 22 de ani intra în pielea unui veritabil actor și, timp de câteva decenii, avea să-l facă pe semenul său dependent de teatru și de cinema?!

L-ai putea uita vreodată pe actorul înzestrat cu o forță de nestăvilit pe scenă?! L-ai putea ignora pe cel care încă din studenție risipea printre colegi energii nebănuite?!

Regizorii de teatru și de film i-au pus pe umeri roluri grele pe care le-a purtat cu dăruire și cu o incredibilă forță.

Ștefan Iordache a transferat pe scenă profunzimile fiecăruia dintre personajele sale…” (Annie Muscă, Ștefan Iordache la rubrica „Remember”, Revista Teatrală Radio”, 14 septembrie 2014).

afis o repetitie moldoveneasca evocare stefan iordache majestic

Grafica afișului: Ion Andrei Puican

Spectacolul pe care îl vom asculta luni, 22 septembrie, O repetiţieeveniment teatral sigla moldovenească sau Noi şi iar noi, farsă compusă de Costache Caragiale la anul 1844, martie 17, pentru plăcerea și pitrecerea a vreo câțiva prieteni, îl are în rolul principal, Costache Caragiale (regizor), pe Ștefan Iordache, în regia lui Cristian Munteanu. Adaptare radiofonică de Costin Tuchilă. Din distribuţie fac parte: Virgil Ogăşanu, Valentin Teodosiu, Dumitru Rucăreanu, Ruxandra Sireteanu, George Ivaşcu, Dumitru Chesa, Sorin Gheorghiu, Silvia Codreanu, Eugen Racoţi, Ioana Chelaru. Muzica originală şi versurile cântecelor: George Marcu. Au acompaniat: Grigore Marian (vioară) şi Radu Nelu (ţambal). Redactor: Puşa Roth. Regia de montaj: Florina Verdeş şi Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Prezintă: Costin Tuchilă. Înregistrare difuzată în premieră în 18 mai 2003.

teatru vechi romanesc

Teatrul din Botoșani

Al doilea dintre băieții credincerului Ștefan Caragiali, după Luca, tatăl lui I. L. Caragiale, Costache este primul Caragiale celebru al familiei. Actor, regizor, dramaturg, el a fost cel dintâi director concesionar, împreună cu I. A. Wachmann, al Teatrului Național (Teatrul cel Mare) din București, în perioada 1852–1855. După surse mai recente, Costache Caragiale s-ar fi născut în 13 aprilie 1813 sau 1815 și a murit tot într-o zi de 13, februarie 1877, la București, în locuința de pe strada Brezoianu nr. 13. Amatorii se semnificații simbolice ar putea specula coincidența, ajutați de amănuntul că autorul Repetiției moldovenești și-a trăit ultimii ani într-o sărăcie extremă. Să fi fost Costache Caragiale pândit de ghinon? Posibil dacă observăm că acest om de teatru cu vocație de întemeietor a avut o carieră foarte scurtă, de numai 17 ani, între 1838, când organiza reprezentații în limba română la Botoșani, și 1855 când părăsea directoratul Teatrului cel Mare, din cauza tristei rivalități cu Matei Millo. Cariera sa actoricească era practic încheiată, după această dată Costache Caragiale apărând sporadic pe scenă.

o repetitie moldoveneasca de costache caragiale teatru in teatru

Nici destinul dramaturgului nu a fost mai fericit. S-au păstrat de la Costache Caragiale patru piese și două mici lucrări ocazionale Dacă O soaré la mahala sau Amestec de dorințe, din 1845, Îngâmfata plăpămăreasă sau Cucoană sunt (1846), Doi coțcari sau Păziți-vă de răi ca de foc (1849) suferă de convenționalismul și stângăciile epocii la nivel compozițional, limbajul lor colorat este fermecător, anunțând, după G. Călinescu, „dialogul atât de strălucit al marelui său nepot, I. L. Caragiale”.

Farsa O repetiție moldovenească sau Noi și iar noi, scrisă în 1844, jucată cu succes la Iași, publicată în anul următor în „Cantora foaiei sătești” din Iași și reeditată de Nicolae Iorga în 1908 la Vălenii de Munte, este una dintre cele mai originale scrieri dramatice românești din secolul al XIX-lea. Pe lângă interesul documentar semnalat de Mihail Kogălniceau, care o considera „un document important pentru viitorii cercetători ai începutului teatrului național”, O repetiție moldovenească atrage și pentru că este singura piesă din dramaturgia românească a secolului al XIX-lea, construită pe motivul „teatrului în teatru”. Repetiția unei scene prilejuiește în farsa lui Costache Caragiale un prețios tablou al moravurilor și al modalității de lucru din teatrele epocii. Persoanele reale, membrii trupei, devin personaje cu aceeași identitate, autorul-regizor recomandându-le naturelețe în jocul dramatic. În plus, modalitatea ingenioasă prin care Costache Caragiale abordează motivul „teatrului în teatru” se dovedește de o suprinzătoare modernitate.

stefan iordache in o repetitie moldoveneasca regia cristian munteanu

Din dorința de a păstra autenticitatea, am folosit inclusiv în genericul spectacolului forma originară a numelui, Caragiali. În regia lui Cristian Munteanu, cu muzică originală de George Marcu, spectacolul Teatrului Național Radiofonic urmează în spirit și formă textul Repetiției moldovenești, conservându-i deopotrivă valoarea documentară, farmecul arhaic dar și fascinația artistică.

O repetiție moldovenească se va difuza marți, 30 septembrie 2014, ora 19.00, la Radio România Cultural.

Ștefan Iordache în O repetiţie moldovenească sau Noi şi iar noi de Costache Caragiale, adaptare radiofonică de Costin Tuchilă. Muzica originală și versurile cântecelor: George Marcu. Regia: Cristian Munteanu. Data difuzării în premieră: 18 mai 2003 – fragment


Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Reamintim că Revista Teatrală Radio a dedicat luna septembrie 2014 actorului ȘTEFAN IORDACHE 

(3 februarie 1941–14 septembrie 2008)

stefan iordache revista teatrala radio septembrie 2014

Vezi: Ștefan Iordache la rubrica Remember de Annie Muscă 

Ștefan Iordache în „Prinţul negru” de Iris Murdoch, la TVR 2

Între Mitică, prinţul mahalalei şi Hamlet, prinţul Danemarcei de Răzvana Niță

Luna septembrie 2014, dedicată actorului Ștefan Iordache de Costin Tuchilă

Marele Premiu Ștefan Iordache la cea de a 17-a Gală HOP – de Doina Papp

Ștefan Iordache în „Amphitryo” de Plaut – de Pușa Roth

Ștefan Iordache în „Neînțelegerea” de Albert Camus

 

costintuchilaAUDIȚII LA MAJESTICannie muscă,auditii la majestic,conventionalism,costache caragiali,costin tuchilă,credincer,evocare stefan iordache,farsă,g calinescu despre costache caragiale,majestic,o repetitie modolveneasca sau noi si ia rnoi,o sare la mahala,teatru in teatru in dramaturgia romaneasca
de COSTIN TUCHILĂ Luni, 22 septembrie 2014, la ora 11.00, în cadrul audițiilor de la Clubul Ramada-Majestic din București (Calea Victoriei nr. 38-40), Teatrul Național Radiofonic vă invită la o Evocare Ștefan Iordache, prilej de a-l reasculta în spectacolul O repetiție moldovenească sau Noi și iar noi de Costache Caragiale. Invitați: Annie Muscă, Cristina Chirvasie,...