expozitie geta caragiu tnb

Marți, 7 martie 2017, la ora 18.00, se va deschide în Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București o amplă expoziție de sculptură și desen a cunoscutei artiste Geta Caragiu. Vernisajul va avea loc în prezența artistei și va fi prefațat de Ion Caramitru, directorul general al TNB. Expoziția, semnificativ intitulată Toma și ai lui – omagiu perpetuu adus fratelui dispărut –, va prezenta în premieră nu doar sculpturi, ci și o serie de desene ale Getei Caragiu.

Toma-Caragiu-de-Geta-Caragiu

Toma Caragiu

Născută în 1929, într-o veche familie de aromâni, Geta Caragiu Gheorghiță este sora mai mică a actorului Toma Caragiu, dispărut tragic, acum 40 de ani, în cutremurul din martie 1977, și a Matildei Caragiu-Marioțeanu (1927–2009), academician și filolog de elită, personalități de excepție care și-au lăsat amprenta inconfundabilă în cultura acestei țări.

La cei 88 de ani ai ei, sculptorița Geta Caragiu nu obosește să lase, încă, urme adânci în sculptura română.

A fost profesoară la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, secția sculptură, unde i-a avut printre elevi pe Aurel Vlad, Adrian Ioniță, Ion Mândrescu, Gheorghe Zărnescu, Liviu Brezeanu ş.a.

sculptura geta caragiu

Este autoarea a numeroase lucrări de sculptură de for public, din care cităm, printre altele, Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Oradea, amplasată în 1994 în Piața Unirii din Oradea; Bustul lui Grigore Antipa, inaugurat în 1995 în Municipiul Tulcea sau statuia istoricului Vasile Pârvan, amplasată în fața Muzeului Județean de Istorie din Bacău – toate realizate împreună cu sculptorul Alexandru Gheorghiță, soțul ei. A realizat de asemenea bustul din bronz al lui Toma Caragiu, dezvelit la Ploiești pe 15 noiembrie 2000, când marele actor ar fi împlinit 75 de ani.

geta-caragiu-expozitie-tnb

Sculpturi de Geta Caragiu. Sursa foto: TNB

Este, totodată, autoarea a numeroase lucrări de sculptură mică, fiind distinsă, printre altele, cu un Premiu de excelență pentru lucrarea Chivot la Salonul Internațional de Sculptură Mică ”Constantin Brâncuși”, desfășurat la Muzeul de Artă din Târgu Jiu (2008).

Expoziția va fi deschisă până în 18 aprilie 2017și va putea fi vizitată zilnic, cu excepția zilelor de luni, între orele 14.00–19.00.

Comunicat al Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Expoziții

costintuchilaEXPOZIȚIIbust toma caragiu,geta caragiu,Grigore Antipa,Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”,matilda caragiu marioteanu,Mihai Viteazul,teatrul național bucurești,Vasile Pârvan
Marți, 7 martie 2017, la ora 18.00, se va deschide în Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București o amplă expoziție de sculptură și desen a cunoscutei artiste Geta Caragiu. Vernisajul va avea loc în prezența artistei și va fi prefațat de Ion Caramitru,...