de PUȘA ROTH

teatru palma de mallorca pusa roth

Trupa Sa Boira deschide noua stagiune 2015–2016, de la Teatrul Principal (Sala Mare) din Palma de Mallorca (Insulele Baleare, Spania), marţi, 22 septembrie, ora 20.00, cu spectacolul El manantial (The Well of the Saints, Fântâna sfinţilor) de John Millington Synge. Directori: Mateu Fiol şi Bernat Pujol. În distribuție: Mateu Segura, Antònia Burguera, Maria Llobera, Pilar Redondo, Manolo Serrano, Carme Pizà, Moisés Córdoba, Marta González, Neus Morlà, Javier Bordona, Carlos Juvert,Joan Moreno şi Patricia Maldonado. Lumini: Mateu Fiol. Scenografía, design costume şi afiş: Bernat Pujol. Machiaj: Mateu Fiol şi Xisca Sureda. Costume: Rafael Pizarro.

afis el manantial

Dramaturg, poet, culegător de folclor, John Millington Synge (1871–1909) este una dintre figurile cheie ale renaşterii literare irlandeze şi unul dintre fondatorii Abbey Theatre din Dublin. Creația sa este impregnată de un realism aspru, cu sugestii romantice și simbolico-folclorice, străbătută de sarcasm, ironie și lirism, elemente ce concură la zugrăvirea atmosferei ireale a satului irlandez, apăsat de superstiții, conturând totodată destine puternice. Spectacolul este un atac surprinzător al vanităţii, ridică semne de întrebare asupra valorii iluziei şi a înşelăciunii, ca mecanism de supravieţuire. În Fântâna sfinţilor cei doi protagonişti sunt doi cerşetori orbi, soţ şi soţie, Martin şi Mary Doul, care trăiesc din mila oamenilor şi sunt mândri de presupusa lor frumuseţe. Când un sfânt le redă vederea cu ajutorul apei dintr-o fântână miraculoasă, cei doi se despart. Martin vrea să o ia de nevastă pe Molly Byrne. Dar cei doi îşi pierd din nou vederea, se împacă şi decid să trăiască împreună departe de toate mizeriile şi de injustiţia pe care au reuşit să le vadă. În final sfântul revine şi vrea să le redea definitiv vederea, dar Martin refuză să se integreze în lumea celor ce văd, o lume plină de convenţii sociale.

John Millington Synge

John Millington Synge

În anul 2013, trupa Sa Boira a obţinut Premiul „Max Aficionado” pentru întreaga sa activitate teatrală.

Casa de les Comedies (în castiliană Casa de las Comedias), o instituție catalană creată în secolul al XVII-lea, a fost înlocuită cu Teatrul Principal, care la la început s-a numit Teatro de la Princesa. În anul 1858, pe scena acestui teatru s-a jucat Macbeth de Shakespeare, cu muzică de Verdi, iar după a cincea reprezentaţie, un incendiu a distrus clădirea, care a fost restaurată rapid. În 1860 Regina Elisabeta a II-a a denumit acest edificiu Teatro Principe de Asturias, denumire pe care a avut-o până în 1868. Prima piesă care s-a jucat după restaurare a fost La campana de la Almudaina de Joan Palou i Coll. Începând din 1870, pe acestă scenă au dat reprezentaţii multe companii italiene (cum ar fi Achille Mayeroni și Giacinta Pezzana), cu piese de succes ale timpului. În ultimele decenii ale secolului al XIX şi la începutul secolului al XX-lea, spectacolele de operă și zarzuela au alternat cu cele de teatru, teatrul devenind un lider în construirea vieţii culturale a orașului Palma de Mallorca.

Gran Hotel si teatre principal palma de mallorca

Gran Hotel și Teatrul Principal din Palma de Mallorca. Fotografie de epocă

În timpul războiului civil a fost redenumit Teatrul Albastru. În 1949 Societatea Artis (1949–1969) devine proprietar al teatrului și în fiecare an cedează sala pentru patru sau cinci teatre regionale, închiriind, în acelaşi timp, spaţii şi unor firme de turism pentru a se putea susţine financiar. O lungă perioadă, compania Artis a fost condusă de actorul şi umoristul Xesc. Între 1970 și 1975 teatrul a fost închis pentru renovare, iar lucrările au fost finanțate de Consiliul provincial. În același an Consiliul a achiziționat majoritatea acțiunilor, transformându-l în instituţie publică, entitate aparținând Consiliului insular Mallorca. Din 1977 au găsit o formulă pentru desfăşurarea mai multor tipuri de spectacol în diferite limbi: teatru, operă, zarzuela, dans sau revistă etc. Corul Teatrului Principal de Palma a participat la 22 de ediţii, în paralel, în spectacole de operă şi zarzuela.

teatre principal Palma de mallorca

Teatrul Principal din Palma de Mallorca

În 2001, Plenul Consiliului din Mallorca, a decis să creeze Fundaţia Principal Teatre de Palma, entitate care asigură o mai bună gestionare a instituției. Fundația a hotărât să închidă teatrul din 2001 până în 2007 pentru a întreprinde o reformă majoră. În acest timp a continuat toate activitățile sale pe scenele altor teatre. Redeschis în 2007 cu mare succes, beneficiază actualmente de tehnologii moderne, cu un repertoriu variat pentru toate tipurile de spectacole înscrise în programele teatrului.

Corespondență de la Palma de Mallorca

Pusa-Roth

Pușa Roth

logo revista teatrala radio

Arhiva rubricii Prin teatrele pariziene de Pușa Roth

Alte articole și interviuri de Pușa Roth:  Poveste despre tatăl meu, cronică de teatru

„Capriciile Fenisei” de Lope de Vega

Dumitru Radu Popescu: „Am scris multe piese plecând de la actori”

Lucian Giurchescu: „Teatrul nu se poate face la fiecare în bucătărie”

Ruxy

Actriţa Ruxandra Sireteanu a încetat din viață

Ruxandra Sireteanu: „Teatrul este dragostea şi chinul meu”

„Comedia măgarilor” de Plaut

Caragiale – 162

Anotimpuri de teatru

„Orestia” de Eschil

„Cel ce se pedepsește singur” de Terențiu

„Mizantropul” de Molière la Teatrul Național Radiofonic

Dorel Vişan: „Teatrul românesc s-a încurcat în iţele democraţiei”

Ştefan Iordache – lecţia despre simplitate şi firesc

Remember Irina Petrescu

Coca Andronescu în „Peribañez şi comandorul de Ocaña” de Lope de Vega

Ștefan Iordache în „Amphitryo” de Plaut

Un zâmbet pentru un iris

Săli de teatru în Bucureşti în secolul al XIX-lea

Profesiunea doamnei Warren, cronică de teatru

Mata Hari – Dincolo de legendă, cronică de teatru

Allegro, ma non troppo, cronică de teatru

39 de trepte, cronică de teatru

Cristian Munteanu

Costache Caragiale

Anotimpul de aur

Švejk în al doilea război mondial, cronică de teatru radiofonic

Nicu Nitai, dramaturg, regizor și actor israelian

Florian Zeller

Masca 25, cronică de teatru

Casa cu pisici, cronică de teatru

Viața Capitalei, la rubrica Rarități

Ovidiu Iuliu Moldovan în „Tragica istorie a doctorului Faust” de Christopher Marlowe

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂAntònia Burguera,el manantial,Joan Palou i Coll,John Millington Synge,macbeth,Mateu Segura,pusa roth,teatre principal palma de mallorca,teatru la palma de mallorca,teatrul albastru,verdi
de PUȘA ROTH Trupa Sa Boira deschide noua stagiune 2015–2016, de la Teatrul Principal (Sala Mare) din Palma de Mallorca (Insulele Baleare, Spania), marţi, 22 septembrie, ora 20.00, cu spectacolul El manantial (The Well of the Saints, Fântâna sfinţilor) de John Millington Synge. Directori: Mateu Fiol şi Bernat Pujol. În distribuție:...