Interviu realizat de LOREDANA GOAGĂ

interviu cu felix crainicu

Loredana Goagă: Cine este Felix Crainicu?

Felix Crainicu: Cineva care se bucură de tot ce face și care are grijă ca niciodată să nu ajungă în situația de a face lucruri de care nu se bucură. Există o definiție perfectă a muncii: munca este atunci când ți-ai dori să fii în altă parte. Chiar dacă activitatea mea, uneori, este de 16 ore pe zi sau mai mult, nu e muncă. Îmi place tot ceea ce fac.

Felix Crainicu

Felix Crainicu

L. G.: Tu ești cel care a înființat Școala de dans Oportunidad. Ce are unic această școală?

F. C.: Da, am această onoare. Pe de o parte, cred că este singura școală care nu are concurență. De ce? Nu pentru că suntem superiori altora, ci, pur și simplu, pentru că nu intrăm în concurență cu nimeni. Avem câteva scopuri foarte bine definite: să fim noi înșine mai buni decât am fost ieri. Asta încercăm să le oferim și tuturor celor care aleg să ne fie colegi sau cursanți. Singura competiție este cu „mine” cel de ieri.

Pe de alta parte, Oportunidad este o școală care îmbină dansul cu teatrul și cu dezvoltarea personală. Multe tehnici de predare au fost inventate de noi sau au fost preluate și adaptate stilului nostru. Nu avem doar dansuri, ci și cursuri de actorie, improvizație sau dezvoltare personală. Oferim mai mult decât simpla distracție.

oportunidance

L. G.: Oportunidance est un proiect european de educație non-formală. Cine sunt inițiatorii? 

F. C.: Pentru ca Oportunidad este o școală deosebită, adună oameni speciali. În permanență căutăm să le oferim acestor oameni minunați cele mai bune lucruri. Nu de puține ori, și ei fac același lucru. Acum doi ani am inițiat o competiție amicală în școală, „Omul anului”. Preț de 12 luni am nominalizat câte un cursant care s-a evidențiat prin ceva – fie printr-un show de dans, fie prin felul în care s-a implicat în școală, fie prin evoluția sa în dans etc. La sfârșitul anului, cei 12 s-au întrecut într-un concurs în care au avut la dispoziție câteva minute să impresioneze juriul. Puteau face orice. Una din cele mai vechi cursante Oportunidad, Roxana Barlea, a ales să participe la această competiție cu un proiect european, Oportunidance – Dance Your Way To Other Cultures. L-a gândit, l-a scris, l-a trimis. Spre surprinderea mea, nu a câștigat competiția „Omul anului”. În schimb, a caștigat în fața comisiei europene, ceea ce nu mai are nevoie de comentarii sau completări, căci spune totul de la sine.

L. G.: De ce consideri că acest proiect este important?

F. C.: Pentru că aduce împreună oameni din culturi diferite. Pentru că ne ajută pe toți să învățăm mai multe despre ceilalți – fie că este vorba de limbile străine incluse în proiect, fie că este vorba de tradițiile altor popoare, fie că este vorba de câteva dansuri. Indiferent din ce unghi privești, este vorba de socializare, comunicare, dezvoltare personală. Adică termeni care definesc perfect nevoile secolului în care trăim.

scoala de dans oportunidad

L. G.: Cui i se adresează?

F. C.: Proiectul se adresează adulților pasionați de limbi străine, dans, cultură și civilizație europeană, dornici să învețe permanent. Prin el, beneficiarii au posibilitatea să-și îmbunătățească, printre altele, interacțiunea socială, comunicarea în mai multe limbi străine și cea non-verbală prin dans, ascultare activă, orientare în spațiu, improvizație în interacțiunea cu ceilalți, autocunoaștere. Prin proiectul Oportunidance – Dance your way to other cultures, participanții se vor implica în activități motivante și inovative de educație interculturală și lingvistică, dans social, dezvoltare personală și exprimare artistică pentru a-și atinge obiectivele personale într-o manieră creativă.

L. G.: Ce are specific?

F. C.: Faptul că aduce sub același steag dansul, comunicarea, limbile străine, socializarea și schimburile interculturale. Este o umbrelă mare și care poate părea ciudată, dar este departe de a fi așa. Oportunidance chiar reușește să le coordoneze pe toate și să le îmbine în mod armonios.

L. G.: Ce pot deprinde oamenii participând la acest proiect?

F. C.: De exemplu, pot învăța acasa, comod și gratuit, câteva dansurisigla oportunidance în mare vogă: salsa, bachata, cha-cha etc. Vor exista 13-14 ore de clipuri instrucționale doar pentru aceste stiluri. Deja există câteva zeci de cursuri online gratuite care pot fi găsite pe Oportunidance.eu. Sau pot învăța limbi străine la un nivel conversațional: franceza, catalana, spaniola, portugheza, engleza și româna. Platforma pentru limbile străine este în lucru și va fi online până în vară.

L. G.: Cum vezi în viitor acest proiect?

F. C.: Proiectul a început în ianuarie și se va încheia în decembrie 2017. Cu siguranță, la final, cu toții vom ști mai multe și vom avea prieteni și parteneri de viitor în Europa. Dincolo de asta, vom fi dansat câteva sute de ore în plus față de „norma” noastră obișnuită, ceea ce nu ne poate decât bucura.

L. G.: Unde putem afla mai multe detalii despre activitățile din cadrul proiectului și alte date necesare înscrierii?

F. C.: Există site-ul nostru: Oportunidance.eu.

Avem o pagină de Facebook foarte dinamică: https://www.facebook.com/OPORTUNIDANCE/.

De asemenea, canalul nostru Youtube este: https://www.youtube.com/channel/UCd4CSdT_Y2VIErCUKeSW-GQ

Google+: https://plus.google.com/u/0/104889612614081404829

Twitter: https://twitter.com/Oportunidance

Loredana Goagă

Loredana Goagă

logo revista teatrala radioVezi și: Școala de dans Oportunidad a lansat proiectul european Oportunidance, „Dance you way to other cultures”

Arhiva rubricii Interviu

costintuchilaINTERVIUdans,felix crainicu,interviu rtr,loredana goagă,Oportunidance – Dance Your Way To Other Cultures,Școala de dans Oportunidad,show
Interviu realizat de LOREDANA GOAGĂ Loredana Goagă: Cine este Felix Crainicu? Felix Crainicu: Cineva care se bucură de tot ce face și care are grijă ca niciodată să nu ajungă în situația de a face lucruri de care nu se bucură. Există o definiție perfectă a muncii: munca este atunci când...