fest frd 2014

festival dramaturgie romaneascaÎn ciuda vremii neprietenoase, Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) continuă cu spectacole de la Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Astfel, sâmbătă, 17 mai 2014, la Teatrul Național din Timișoara se vor juca spectacolele Efectul Genovese de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu (Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”) şi Dontcrybaby de Catinca Drăgănescu și Eugen Jebeleanu, regia Eugen Jebeleanu (Teatrul Luni de la GreenHours și Compagnie 28).

efectul genovese

Efectul Genovese

Prin intermediul piesei Efectul Genovese, Alina Nelega interoghează o lume care ani de zile a ascuns, în spatele firescului vieţii de zi cu zi, în spatele unei aparenţe de normalitate, pasivitatea colectivă şi acceptarea participativă a acestei infestări generale. În spectacolul realizat de Gavril Cadariu, personajele se înfruntă, într-un spaţiu gol, circular, o arenă a vieţii, folosind doar forţa propriilor argumente şi lăsând conflictul să-şi atingă tensiunile conţinute.

dontcrybaby foto velica panduru

Dontcrybaby. Foto: Velica Panduru

Explozie de imaginaţie. Aceasta pare a fi cheia reuşitei spectacolului-performance Dontcrybaby, semnat de Eugen Jebeleanu. Pe un text fragmentar (Catinca Drăgănescu), ce îmbină monoloagele cu scenele scurte şi intervenţiile „din spate” ale DJ-ului, printr-o dinamică aparate dată de construcţia scenică – actorii preiau personajele unul de la celălalt, interpretându-le pe rând –, spectacolul, în fapt, este un remix al unui basm cvasi cunoscut. Aparent inocent, se pun întrebări la care răspunsul este greu dat, privind graniţa dintre vină şi nevinovăţie, sau raportul dintre victimă și circumstanţă.

pisica verde

Pisica verde

festival dramaturgie romaneascaDuminică, 18 mai, în ultima zi a primei sesiuni FEST-FDR, sunt programate trei spectacole: Pisica verde de Elise Wilk, regia Cristi Juncu (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” București); Dreaming Romania de Mihai Pintilei-Jabeniţan, creație colectivă (Asociaţia Centrul Mutimedia Teatru Fix, Iaşi) şi Cabaretul cuvintelor de Matei Vişniec, regia Ștefan Iordănescu (Teatrul Naţional Timișoara).

Despre Pisica verde, autoarea textului scria: „Pisica verde spune povestea a şase adolescenţi dintr-un oraş de provincie şi a unei seri de sâmbătă care le va schimba vieţile pentru totdeauna. […] Pisica verde spune o poveste de dragoste. Ca multe poveşti de dragoste din adolescenţă, e vorba despre o iubire neîmpărtăşită. Pisica verde spune o poveste despre o crimă. E o poveste pe care o ştim cu toţii: am citit-o în ziar sau am văzut-o la ştiri..”

dreaming romania

Dreamimg România

Realizat ca o creaţie colectivă a actorilor protagonişti în spectacol, Dreamimg România este un comentariu când sarcastic, când plin de ironie la adresa unor tipare socio-politice ale României. Trecerile alerte între scene, verva replicii dar şi verva interpretării sunt atuurile acestei creaţii.

festival dramaturgie romaneascaCabaretul cuvintelor, una dintre cele mai recente piese scrise de Matei Vişniec, pare a fi doar un joc. Un joc al sunetelor, literelor, cuvintelor, cele care se lasă şi nu se lasă prinse în forme, pentru a se umple de sensuri şi a da naştere limbajului. Dinamic, imaginativ, spectacolul devine şi el jocul ce ne vorbeşte despre comunicare, într-un timp în care aceasta se află la graniţa imploziei.

Urmează, aşadar, încă două zile în care energia, talentul, atitudinea și calitatea construiesc profilul FEST-FDR2014 .

Vezi Programul complet al Festivalului

 

costintuchilaFESTIVALURIdontcrybabr,dramaturgie româneasca,dreaming romania,efectul genovese de adina nelega,fest 2014 timisoara,jocul sunetelor,matei vișniec,pisica verde
În ciuda vremii neprietenoase, Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) continuă cu spectacole de la Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Astfel, sâmbătă, 17 mai 2014, la Teatrul Național din Timișoara se vor juca spectacolele Efectul Genovese de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu (Teatrul...