festin-pe-bulevard-nottara-2016-1

În 27 martie, comunitatea artistică teatrală sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de către Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris.

Înfiinţat în 1948 la iniţiativa UNESCO şi a unor personalităţi de seamă din domeniul teatrului, Institutul Internaţional de Teatru este cea mai importantă organizaţie internaţională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relaţii oficiale de consultare şi asociere cu UNESCO.

În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional e invitată să transmită un mesaj întregii comunități de artiști. Mesajul este tradus apoi în peste 50 de limbi, citit spectatorilor înaintea reprezentației din 27 martie, publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și televiziune.

An de an, figuri celebre precum Jean Cocteau (1962), Arthur Miller (1963), Richard Burton (1974), Ellen Stewart (1975), Eugen Ionesco (1976), Radu Beligan (1977), Peter Brook (1988), Augusto Boal (2009), John Malkovich (2012) au transmis mesajul de Ziua Mondială a Teatrului.

Potrivit site-ului oficial www.world-theatre-day.org, mesajul de anul acesta va fi transmis de actriţa franceză Isabelle Huppert.

festin pe bulevard

Cu ocazia acestei sărbători, Casa de Producţie a TVR vă propune sâmbătă, 18 martie 2017, ora 11.00, pe TVR 1 şi pe TVRHD, cu reluare la ora 0.30 pe TVR 1 Fest(in) pe bulevard. Producţie: Cezarina Hărăbor. Imagine: Vlad Micu, Gini Ignat. Montaj: Robert Kallos. Redactori: Sandrino Gavriloaia, Savina Bantaş, Carmen Târnoveanu. Producător: Sînziana Miloşoiu. Producție a Casei de Producţie a TVR.

În 15 octombrie 2016, chiar în timpul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard, care a marcat revenirea în Bd. Magheru a Teatrului ”Nottara”, se împlineau 70 de ani de la primele spectacole jucate în sălile construite de marele inginer Liviu Ciulley pentru fiul său, regizorul Liviu Ciulei.

În aceeaşi zi, a fost dată jos bulina roşie de pe clădire, eliberând Teatrul ”Nottara” de stigmatul pericolului în caz de cutremur, pe care l-a purtat pe nedrept vreme de 20 de ani.

teatrul nottara

Ca instituţie însă, Teatrul ”Nottara” lua naştere abia un an mai târziu, în 1947, iniţial sub denumirea de Teatru al Armatei, pentru ca, ulterior, să primească numele pe care îl poartă şi astăzi.

Pentru a sărbători cele şapte decenii de existenţă, Teatrul Nottara organizează în luna martie o serie de evenimente speciale, menite să arate că, la 70 de ani, poţi fi mai tânăr ca niciodată.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo revista teatrala radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea 

Arhiva Teatrul „Nottara”

costintuchilaTEATRU TVarthur miller,Augusto Boal,casa de producție a tvr,ellen stewart,eugen ionesco,festin pe bulevard,Isabelle Huppert,jean cocteau,John Malkovich,Liviu Ciulley,peter brook,radu beligan,richard burton,teatrul nottara,teatrul nottara 70
În 27 martie, comunitatea artistică teatrală sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului. Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de către Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea...