festivalul pledez pentru tineri

Ediția a XXIX-a, 10–18 noiembrie 2017

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț împlinește anul acesta 50 de ani de când poartă acest nume. De aceea, am dorit ca selecția celei de-a XXIX-a ediţii a Festivalului de Teatru din Piatra Neamţ să stea sub semnul tinereții atât în ceea ce privește echipele şi spectacolele invitate, cât și publicul căruia i se adresează. Astfel, zece dintre producţiile selectate sunt dedicate spectatorilor tineri şi foarte tineri. De asemenea, publicul matur este invitat să intre în dialog cu perspective diferite asupra lumii în care trăim şi asupra istoriei recente, oferite de tinerii creatori. Unii dintre aceştia sunt la început de drum, unii au deja voci pregnante, recunoscute atât de public, cât și de critica de specialitate, iar alţii sunt artişti care nu mai au nevoie de nici o prezentare: Radu Afrim, Radu Nica sau Ada Milea. Spectacolele selecţionate sunt produse atât de teatre de stat (Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București, Teatrul Odeon din București, Teatrul ”Nottara” din Bucureşti, Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrul Excelsior din București, Teatrul ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Teatrul Ariel din Târgu Mureș), cât şi de echipe și de teatre independente care și-au câștigat deja un renume prin dinamismul, coerența programelor și spectacolelor oferite comunităților în care activează (MACAZ, UnTeatru, Reactor de creație și experiment, Centrul Replika). 

Foto Expozitie TT

Spre deosebire de edițiile anterioare, această ediție nu va fi una competițională, însă un grup de tineri între 14 și 19 ani va acorda un premiu de popularitate unuia dintre spectacolele din secțiunea dedicată liceenilor. Pentru cei mai tineri spectatori, cei cu vârste între 5 și 12 ani, festivalul va prezenta două producţii, una dintre ele fiind spectacolul-concert ”Visătorul”, în regia Adei Milea (care va avea premiera la Teatrul Tineretului în luna octombrie).

Festivalul se va deschide pe 10 noiembrie cu spectacolul ”Wolfgang”, în regia lui Radu Afrim (producție a Teatrului Tineretului) și se va închide pe data de 18 noiembrie 2017. Prologul festivalului va avea loc pe 9 noiembrie, când îi aşteptăm să fie alături de noi pe toţi cei interesaţi, tineri de toate vârstele, să serbăm împreună numele Teatrului Tineretului. Iar ca epilog, pe data de 19 noiembrie vă propunem să celebrăm creativitatea adolescenţilor prin două producții realizate de trupe de teatru din licee: trupa Artwist din Baia Mare (spectacol prezentat în parteneriat cu Festivalul „Ideo Ideis“) și trupa TeenAct a Colegiul Naţional „Petru Rareș” din Piatra Neamț.

Gianina Cărbunariu, regizor și dramaturg, selecţioner al Festivalului de Teatru din Piatra Neamț (ediţia a XXIX-a)

Manager interimar al Teatrului Tineretului

Spectacole selectate

FESTIVALUL DE TEATRU PIATRA NEAMȚ_

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

Arhiva rubricii Festivaluri 

costintuchilaFESTIVALURIcentrul replika,Festivalul de Teatru din Piatra Neamț,gianina cărbunariu,MACAZ,piatra neamț,pledez pentru tineri,radu afrim,Reactor de creație și experiment,Teatrul Ariel din Târgu Mureș,teatrul excelsior din bucurești,teatrul national radu stanca sibiu,Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași,Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din București,Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova,Teatrul Odeon din București,teatrul tineretului,Teatrul ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe,Teatrul „Nottara” din București,unteatru
Ediția a XXIX-a, 10–18 noiembrie 2017 Teatrul Tineretului din Piatra Neamț împlinește anul acesta 50 de ani de când poartă acest nume. De aceea, am dorit ca selecția celei de-a XXIX-a ediţii a Festivalului de Teatru din Piatra Neamţ să stea sub semnul tinereții atât în ceea ce privește echipele...