festivalul ideo ideis 2017 alexandria

Între 7 și 13 august 2017 va avea loc cea de a XII-a ediție a Festivalului de Teatru ”Ideo Ideis” de la Alexandria, un festival de teatru pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație alternativă pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

96% dintre adolescenții români se uită zilnic la televizor și 88% utilizează în fiecare zi internetul, dintre care doar 16% spun că nu au niciun cont de social media, conform unui studiu al UNICEF din 2013 despre situația adolescenților din România. Cum reușesc liceenii să facă slalom printre toate informațiile pe care le primesc de pe aceste canale? Cum putem să-i încurajăm să nu le mai considere din start ca fiind adevărate? Și mai ales, cum îi putem ajuta să verifice informațiile pe care le au înainte de a-și forma o opinie?

afis ideo ideis

Pentru că strânge 200 de adolescenți într-o tabără de educație alternativă în Alexandria, Festivalul ”Ideo Ideis” alege an de an o temă pe care o consideră constructivă pentru educația lor și care poate, prin campania de comunicare, depăși granițele festivalului în termeni de impact. După ce anul trecut a vorbit despre empatie, tema celei de-a 12-a ediții este autonomia.

Campania ”Pe tine cine te minte?” își propune să reviziteze mituri, stereotipuri socio-culturale și minciuni, voite sau nu, care ne pot marca când suntem copii sau adolescenți, pentru a ajuta liceenii să conștientizeze importanța autonomiei, și pentru a le încuraja spiritul critic.

În spoturile video ale campaniei, Alina Gavrilă Borțun (Creative Director), Adi Bulboacă (fotograf, Scena9), Elena Calistru (Funky Citizens), Svetlana Cârstean (poetă), Dorina Chiriac (actriță, mentor ”Ideo Ideis”), Oana Giurgiu (producătoare, TIFF), Cristian Lupșa (editor, Decât o Revistă), Marius Manole (actor, mentor ”Ideo Ideis”), Cristian Neagoe (manager cultural, Street Delivery), Psihotrop (rapper), Vlad Tăușance (trainer de comunicare), Alex Tocilescu (scriitor), Roman Tolici (artist) și Vlad Levente Viski (activist, MozaiQ) au răspuns la întrebarea ”Pe tine cine te-a mințit în adolescență?”, au identificat mituri încă actuale în societatea românească și au încercat să găsească ponturi pentru a evita dezinformarea. Artiștii Alexandru Nimurad, Sorina Vazelina și Maria Zurbagiu au venit cu propriile interpretări asupra campaniei, declinate în cele trei vizualuri ale ediției de anul acesta a ”Ideo Ideis”.

ideo ideis

”De patru ani, Ideo Ideis este unul dintre hotspoturile culturale BRD care pentru noi are dublă valoare, pentru că încurajează apariţia de noi artişti şi, în acelaşi timp, le arată acestora cum să devină oameni mari responsabili, capabili să converseze inteligent şi argumentat, să gândească critic şi să ia iniţiativa pentru a-şi urma pasiunile. Pe mulţi dintre aceşti tineri îi vom revedea pe o scenă de teatru, în ateliere de creaţie sau animând comunităţi. Şi asta pentru noi e o confirmare în plus că toţi suntem mai câştigaţi într-un ritm mult mai rapid atunci când le dăm tinerilor oportunităţi, metode şi mentori care să-i încurajeze să gândească singuri, să se descopere şi să decidă informaţi. Prin fiecare parteneriat şi proiect pe care îl dezvoltăm, ne dorim să fim tot mai aproape de misiunea pe care ne-am propus-o, aceea de a ajuta la dezvoltarea noii generaţii de creatori.” – Flavia Popa, secretar general BRD – Groupe Société Générale.

Institutul Cultural Român este partener instituțional.

În afară de spectacolele invitate, toate evenimentele ”Ideo Ideis” (excepție făcând atelierele dedicate liceenilor) sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

9 trupe de liceu participă la cea de-a XII-a ediție ”Ideo Ideis”. Trupele participante și spectacolele pe care le vor juca la ”Ideo Ideis” sunt:

  1. Drama Club, BotoșaniCarajale”adaptare liberă după texte de I.L. Caragiale

Spectacolul Carajale prezintă aspecte din viaţă socială, în spiritul carnavalesc al  textelor lui Ion Luca Caragiale. De această dată ”micuţul mariner” nu mai este centrul universului, ci devine scheletul care leagă mai multe episoade din viaţă cotidiană. 

  1. Atelierul de Teatru, BotoșaniChatroom” de Enda Walsh 

Chatroom” vorbește despre frustrările adolescenților vărsate pe internet, unde libertatea de a nu avea o identitate poate crea nedreptăți. Șase adolescenți își părăsesc identitatea și se transformă în clișee care experimentează adolescența: o trecere de la ruinele lumii copilăriei la cea a adulților care e încă inaccesibilă. În această perioadă de tranziție ei nu se regăsesc nicăieri, nici în lumea familiei, nici lângă prietenii și poveștile copilăriei care se deformează din cauza transformărilor. Ce scop își găsesc și, mai ales, cum și-l găsesc? 

  1. Brainstorming, București – Vremea să iubești, vremea să mori de Fritz Kater 

Vremea să iubești, vremea să morieste o poveste din timpul comunismului est-german, despre tinerii de atunci, despre problemele lor, despre petreceri, relații, părinți. Piesa are trei părți, inocența și bucuria sunt prezente în cea dintâi, în timp ce în cea de-a doua parte lucrurile devin mai serioase și iubirea nu mai încape în glumițe asortate cu sunete caraghioase. În cea de-a treia parte, șapte ani mai târziu, zidul a căzut, iar tinerii devin adulți. 

  1. PlayHood, București – Home” de Ionuț Oprea

Home” este povestea unor adolescenţi ajunşi într-un centru de reeducare pentru minori. Au furat, au bătut, au incendiat şi au ajuns aici, închişi, izolaţi de societate şi forţaţi să înghită tot felul de reguli. Planul educatorilor este dat peste cap de ”băiatul nou”, care reușește să îi convingă pe ceilalţi să i se alăture într-un plan ambiţios de a scăpa din centru. Băieţii îşi unesc forţele şi reuşesc să facă o prostie cât toate boacănele lor la un loc. ”Home” este un spectacol despre vârsta adolescenţei şi despre tot ceea ce vine la pachet cu asta: alegeri greşite, rebeliune, dispreţ faţă de orice fel de autoritate, lipsa de modele, asumarea sau neasumarea unui destin.

  1. Nant, București Avioane de hârtie” de Elise Wilk

Cea mai mare parte a acestui spectacol se petrece pe acoperișul unui bloc de 10 etaje, undeva într-un cartier al unui oraș de provincie. Blocuri, blocuri, blocuri, o băltoacă, un supermarket, câini, oameni cu pungi de plastic în mână, o școală, mașini, o fostă fabrică, graffitti, o stație de autobuz, șine de tren, semafoare, tomberoane, un club, blocuri, blocuri, blocuri. Sus de tot, deasupra orașului, trec avioane cu oameni care pleacă sau vin. De acolo de sus, blocurile se văd ca niște puncte prin perdeaua de nori. Iar oamenii care locuiesc în oraș nu se văd deloc. Ca și cum n-ar fi. 

  1. ARTWIST, Baia Mare –Aproape”, după Almost Maine de John Cariani

O noapte senină. Șase băieți și opt fete. Un oraș mic, genul de oraș în care „nu se întâmplă nimic niciodată”. Exceptând această noapte senină. Odată cu aurora boreală apar personaje neașteptate, cuvinte nespuse, sentimente intense, reacții impulsive, momente de sinceritate totală, care sunt pe cât de comice, pe atât de sensibile, pe cât de absurde, pe atât de veridice. 

  1. 3,14, Buzău – Pisica verde” de Elise Wilk  

Dani, Bianca, Boogie, Robert, Roxana, Flori sunt șase tineri care au probleme in familie, lăsați sau scăpați de sub control de către părinții lor. Acest lucru îi va determina să-și creeze o lume imaginară în jurul căreia se va învârti pisica verde – un personaj fantastic, nascut în mintea lui Dani și care este cheia întregii povești.

  1. Amprente, BrașovAvioane de hârtie” de Elise Wilk

Miki, Lena, Alex, Bobo, Andra și Laura sunt măcinați zilnic de faptul că nu sunt la fel de buni ca cei din jurul lor, că părinții lor nu sunt alături de ei, că mai bine își trăiesc viața pe cont propriu. Unii aleg să se confrunte cu problemele lor, alții aleg să fugă de ele. 

  1. Alter Ego, Alexandria – Gaițele” de Alexandru Kirițescu

Gaiţele este una dintre cele mai iubite comedii de moravuri din dramaturgia românească. Acţiunea se petrece în casa Anetei Duduleanu, văduva marelui moşier Tase Duduleanu, casă pe care o împarte cu fiica ei cea mică, Margareta, soţul acesteia Mircea Aldea şi două servitoare, Zamfira şi Fraulein. În casă își va face apariția și Wanda Serafim, de la Paris, nepoată a moșierului, care îl va seduce pe Mircea. 

Cele 8 trupe au fost alese dintr-un total de 28 de înscrise, din 13 orașe din țară, de către Andreea Borțun (regizor/scenarist, co-președinte ”Ideo Ideis”), Alexandru Ion (actor, co-președinte ”Ideo Ideis”), Lavinia Cioacă (scenarist, co-director ”Ideo Ideis”), Carmen Dumitrescu (manager cultural, co-director ”Ideo Ideis”) și Gabriela Pițurlea (jurnalistă, coordonator al departamentului relații trupe ”Ideo Ideis”.

Participarea la festival oferă tuturor membrilor din trupe un program zilnic de workshop-uri de dezvoltare personală prin mijloace alternative: actorie, dans, scriere creativă, muzică, film, fotografie, regie, cât și posibilitatea de a vedea spectacole de teatru profesionist și de a participa la toate activitățile care se vor desfășura la Alexandria pe perioada ”Ideo Ideis”. Cum ”Ideo Ideis” nu este un festival competitiv, cele 9 trupe vor beneficia de un schimb de experiență, facilitată de parteneri de tradiție ai festivalului, printre care Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, FestCo sau Teatrul Excelsior. 

Personalități ale culturii, artelor și sportului, jurnaliști și activiști civici vor fi prezenți la Alexandria între 7 și 13 august, ca invitați ai celei de-a 12-a ediții a Festivalului ”Ideo Ideis”. Echipa Funky Citizens (Elena CalistruCosmin Pojoranu și Ovidiu Vanghele), jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț (Teleleu), pictorul Roman Tolici și fotbalistul Bogdan Stelea vor anima Seara povestitorilor, în cea mai plină zi a festivalului, sâmbătă, 12 august (începând cu ora 19.00). Artiștii scenei Claudiu Bleonț și Tudor Chirilă vor susține fiecare câte un Masterclass – marți, 08 august, respectiv miercuri, 09 august, de la ora 20, iar Marcel Iureș, președinte de onoare al festivalului, va urca pe scenă ca actor invitat în cadrul spectacolului ”Un stejar”, în regia lui Bobi Pricop, care se va juca vineri, 11 august, la Casa de Cultură din Alexandria.

afis 2 ideo ideis

Timp de o săptămână, între 7 și 13 august, a 12-a ediție a festivalului ”Ideo Ideis” oferă locuitorilor orașului și vizitatorilor o selecție de activități demne de o capitală culturală: 19 spectacole de teatru (10 profesioniste+9 spectacole de teatru tânăr), 14 reprezentații de spectacole stradale și un concert Fanfara Transilvania în plin centrul orașului, pe o scenă special amenajată vizavi de Casa de Cultură. Două dintre cele mai bune filme românești ale anului vor fi proiectate la Cinematograful din cadrul Casei de Cultură: Ana, mon amour”, în regia lui Călin Netzer, care a fost prezentat la Festivalul de film de la Berlin, cu actorul alexăndrean Mircea Postelnicu în rolul principal (joi, 10 august, ora 20) și Sieranevada”, cel mai recent film al lui Cristi Puiu, prezentat la Festivalul de film de la Cannes (vineri, 11 august, ora 20).

De vineri până duminică, în grupe de către trei, mentorii Andi VasluianuCătălin Ștefănescu, Marius Manole, Medeea Marinescu, Dorina Chiriac, Vlad Zamfirescu, Pavel Bartoș, Ofelia Popii și Șerban Pavlu vor răspunde întrebărilor la Sesiunile de Q&A din Sala de ședințe a Primăriei din Alexandria. Tot de vineri până duminică, cele 9 trupe de liceeni care îi au ca mentori își vor prezenta spectacolele publicului pe scena Casei de Cultură din Alexandria.

În afară de spectacolele invitate, toate evenimentele ”Ideo Ideis” (excepție făcând atelierele dedicate liceenilor) sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

Spectacole invitate:

”Mal/praxis” de Bogdan Georgescu, cu Codruța Vasiu, Cristina Ragos, Ștefania Marola, Cristina Blaga, Alexandra Gavrilov, Alexandra Spătărelu, Raj-Alexandru Udrea; Teatrul ”Radu Stanca” din Sibiu, interzis sub 18 ani; marți, 08 august, ora 19:00, Casa de Cultură
Spectacol destinat exclusiv comunității din Alexandria. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

”20 noiembrie” de Lars Noren, în regia lui Eugen Jebeleanu, cu Ali Deac; Teatrul ”Radu Stanca” din Sibiu, marți, 8 august, ora 21.00, Conciato

”O mie de motive” de Duncan Macmillan, în regia lui Horia Suru, cu Florin Piersic Jr.; Point București, miercuri, 9 august, ora 20.30, Casa de Cultură  

”Cont(r)acte” de Mike Bartlett, în regia lui Cristi Juncu, cu Teodora Stanciu și Diana Cavaliotti; Teatrul Act București, nerecomandat sub 16 ani – miercuri, 9 august, ora 21.00, Conciato  

”Don Juan”adaptare după Molière, regia: Andrei și Andreea Grosu, cu Dan Rădulescu, Liviu Pintileasa și Dragoș Huluba; Teatrul de Comedie București, joi, 10 august, ora 20.30, Casa de Cultură

”Mălăieș în călcăieș”, adaptare după ”Capra cu trei iezi” de Daniel Chirilă, cu Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraș, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu și Daniel Chirilă; FRILENSĂR & Teatru LUNI de la Green Hours, joi, 10 august, ora 21.00, Conciato 

”Un stejar” de Tim Crouch, regia: Bobi Pricop, cu Mircea Postelnicu & Marcel Iureș (actor invitat), nerecomandat sub 12 ani; Teatrul Tineretului Piatra Neamț, vineri, 11 august, ora 20.30, Casa de Cultură 

”Familia fără zahăr” de Mihaela Michailov, regia: Radu Apostol, cu Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Gabi Costin, Oana Pușcatu, Silvana Negruțiu și Paul Dunca, nerecomandat sub 14 ani; Teatrul Mic, Asociația Replika – București, sâmbătă, 12 august, ora 20.30, Casa de Cultură 

”Jurnalul lui Adam și al Evei” de Mark Twain, regia: Eugen Gyemant, cu Dana Rogoz și Dan Rădulescu; Godot Café Teatru București, sâmbătă, 12 august, ora 21.00, Conciato 

Pentru spectacolele de teatru profesionist, prețul unui bilet este de 10 lei. Biletele pot fi achiziționate de la Casa de Cultură din Alexandria și de la Terasa Conciato, începând cu 7 august 2017.

Programul Festivalului Ideo Ideis

Proiect Cultural Co-Finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiect Cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale

Proiect finanțat de MTS

Ideo Ideis 2017 este Hotspot cultural BRD. 

Sponsori: Jacobs și Magia Alintaromei, Aqua Carpatica, Agropest Seed, Proinvest, Avon România, Aurelian Săndulescu, Terraform, Lay’s România, Fundația Cărturești, Eurocar, Rotary Club Alexandria, Germino, Wirom, Bredent Medical, Implant Consult 

Partener de tradiție: Primăria Municipiului Alexandria

Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român, Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Teleorman, Uniunea Teatrală din România (UNITER), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” (UNATC), Muzeul Județean Teleorman, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman  

Parteneri: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Apollo111 Teatrul, Teatrul Excelsior, Festivalul Comediei Românești (FestCO), Divan Film Festival, Noumax, Printoteca, ROMFRA Alexandria, ZeList, Conciato 

Parteneri media: DIGI 24, SmartFM, Radio România Cultural, Scena9, Decât o Revistă, SUB25, The Institute, Șapte Seri, IQads, Dissolved Magazine, Noizz.ro, Liternet.ro, Liber în Teleorman.

Testimonialele video vor putea fi găsite pe canalul YouTube IDEO IDEIS și pe pagina de Facebook a festivalului.

Pentru mai multe informații:
www.ideoideis.ro
www.facebook.com/ideoideis/

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva rubricii Festivaluri 

 

costintuchilaFESTIVALURIandi vasluianu,Campania ”Pe tine cine te minte?”,cătălin ștefănescu,claudiu bleonț,dorina chiriac,educație alternativă,Festivalul de Teatru ”Ideo Ideis” de la Alexandria,home,institutul cultural roman,marcel iureș,marius manole,medeea marinescu,ofelia popii,pavel bartos,şerban pavlu,trupe de liceeni,tudor chirila,UNICEF,vlad zamfirescu,”Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu
Între 7 și 13 august 2017 va avea loc cea de a XII-a ediție a Festivalului de Teatru ”Ideo Ideis” de la Alexandria, un festival de teatru pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație alternativă pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică...