Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

shakespeare praga

sigla rubrica teatru si teatre la pragaFestivalul Estival Shakespeare de la Praga este cea mai veche şi mai mare manifestare teatrală sub cerul liber din Europa, dedicată pieselor lui William Shakespeare.

Festivalul durează de la sfârşitul lui iunie până la începutul lui septembrie, desfăşurându-se pe scene deschise din Praga (Primăria Castelului Praghez iar din anul 2007 şi în curtea Consevatorului din Piaţa Malostranské nr. 13), Brno (Cetatea Špilberk), Ostrava (Cetatea Slezskoostravský) şi Bratislava (Cetatea Bratislavei).

festival estival shakespeare la praga

Ideea acestui festival i-a aparţinut preşedintelui Václav Havel, care, la începutul anilor ’90, le-a deschis Castelul Praghez artiştilor, pentru a atrage publicul la Castel. Primul spectacol shakespearian a avut loc aici chiar în 1990 iar din anul 1998 festivalul are loc cu regularitate. În anii 1999 şi 2000 festivalul s-a desfășurat sub egida lui Václav Havel iar în anul 2004 a fost sprijinit de fostul preşedinte Václav Klaus. Din anul 2005 festivalul colaborează activ şi cu Fundaţia soţilor Livie şi Václav Klaus.

Castelul Praga Hrad

Pražský hrad (Castelul Praghez)

Partenerul general al festivalului este Investiční Skupina PPF, care sprijină financiar acest proiect din anul 2000. Datorită iniţiativei acesteia, programul festivalului a cuprins și expoziţii fotografice de prestigiu, activităţi de caritate şi proiecte destinate teatrului pentru copii.

Din anul 1998 organizatorul Festivalului Shakespeare este Agenția Schok spol. s r.o.

Un rol deosebit de important îl joacă şi coorganizatorii tradiţionali –Správa Pražského hradu (Administraţia Castelului Praghez) şi Primăria capitalei Praga. La existenţa Festivalului estival shakesperian a reacţionat cândva şi Palatul Buckingham, continuarea festivalului fiind sprijinită printr-o scrisoare personală de către Prinţul Charles.

Despre popularitatea Serbărilor vorbesc de la sine interesul viu pentru bilete, numărul record de spectatori (până la 87.000 pe sezon) şi nivelul general al spectacolelor, reflectat în reacţia deosebită în mass media şi cronicile pozitive. În cursul verii se joacă în jur de 150 de spectacole iar sălile în aer liber, cu capacitatea de 600–1000 de locuri, sunt mereu pline. Acest festival, cu premiere anuale, în regii noi, ale pieselor lui Shakespeare a devenit în ultimii ani un eveniment pe care publicul iubitor de cultură nu-l poate pierde.  

Romeo-a-Julie praga   Romeo şi Julieta

Anul acesta festivalul a debutat pe 25 iunie cu premiera tragediei lui William Shakespeare, Romeo şi Julieta, spectacol în regia tandemului SKUTR. 

În această vară spectatorii vor putea vedea opt piese ale celebrului dramaturg englez şi un concert de excepţie de muzică de film Patrick Doyle – Shakespeare in Concert.

imblanzirea scorpiei praga festival shakespeare Îmblânzirea scorpiei

Pe scena Primăriei Castelui Praghez vor fi prezentate, pe lângă premiera Romeo şi Julieta,  comediile Visul unei nopţi de vară, cu Vanda Hybnerová şi David Prachař și Îmblânzirea scorpiei, cu Roman Zach şi Tatiana Vilhelmová/Jana Stryková, care va avea în august ultimul spectacol. Este al şaptelea an în care nu va lipsi „steaua festivalului”, spectacolul Nevestele vesele din Windsor, cu Bolek Polívka, Simona Stašová şi Eva Režnarová. La Praga va veni pentru prima oară de la Bratislava un spectacol deosebit, A douăsprezecea noapte, iar după succesul la public de anul trecut, revine la Castelul Praghez spectacolul cu piesa Cum vă place, de la Teatrul din Ostrava, în regia lui Michal Lang.

nevestele vesele din windsor

Nevestele vesele din Windsor

Scena estivală a Conservatorului din Piața Malostranské va aparţine începând din 29 iulie 2015 hitului pentru spectatori, de anul trecut, comedia Mult zgomot pentru nimic, în regia lui Jiří Menzel. Pentru data de 21 august, agenţia organizatoare împreună cu Prague Shakespeare Company şi Film Music Prague au pregătit o seară unică de muzică de film a compozitorului scoţian Patrick Doyle, Shakespeare in Concert. Vor răsuna cele mai mari hituri din adaptările de la Hollywood ale cunoscutelor piese ale lui William Shakespeare în regia lui Kenneth Branagh. Orchestra PKF – Prague Philharmonia şi Corul mixt Kühn vor fi dirijate de dirijorul preferat al lui Patrick Doyle, James Shearman, întregul program fiind completat de spectacolul jucat de actorii de la Prague Shakespeare Company. Concertul va fi acompaniat de proiecţii pe ecran lat şi de efecte luminoase speciale.

Patrick Doyle

Patrick Doyle

Spectacolele încep de obicei la orele 20.30 iar preţul biletelor este de la 290 Kč. 

Informaţii suplimentare privind programul se găsesc pe pagina web http://www.shakespeare.cz/2015/

Corespondență de la Praga

Patrick Doyle, Shakespeare in Concert, Praga, 2014


lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGAfestivalul shakespeare praga,hrad,imblanzirea scorpei,lidia nasincova,nevestele vesele din windsor,patrick boyle,romeo si julieta,shakespare in concert,vaclav havel,vaclav klaus
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ Festivalul Estival Shakespeare de la Praga este cea mai veche şi mai mare manifestare teatrală sub cerul liber din Europa, dedicată pieselor lui William Shakespeare. Festivalul durează de la sfârşitul lui iunie până la începutul lui septembrie, desfăşurându-se pe scene deschise din...