Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

festival estival shakespeare praga

sigla rubrica teatru si teatre la pragaFestivalul constituie cea mai veche şi mai amplă prezentare teatrală în aer liber din Europa, dedicată operei lui William Shakespeare. Durează de la sfârşitul lunii iunie până la începutul lunii septembrie, se desfăşoară pe scenele în aer liber din Praga (în Grădina Regală şi, din 2007, şi în curtea Conservatorului din Piaţa Malostranské 13), la Brno, Ostrava şi Bratislava. Sunt planificate în total 162 de spectacole.

Festivalul a fost iniţiat în 1990 de preşedintele Václav Havel, care la începutul anilor ’90 le-a deschis artiştilor Castelul Praghez, pentru a atrage publicul. Din 1998 se desfăşoară cu regularitate. În anii 1999 şi 2000 s-a aflat sub patronajul lui Václav Havel. În 2004 a fost sprijinit de președintele Václav Klaus. Din anul 2005 festivalul colaborează şi cu Fundaţia soţilor Livie şi Václav Klaus.

Ediția de anul acesta, a XXVII-a, a Festivalului estival Shakespeare se deschide marți, 27 iunie 2017, cu premiera celebrei tragedii a lui Shakespeare, ”Hamlet”  în regia lui Michal Vajdička, cu Jaroslav Plesl în rolul principal, care se va juca la Praga, Brno, Ostrava şi Bratislava.

Jaroslav Plesl în Hamlet

Jaroslav Plesl în Hamlet

„Hamlet este un om inteligent, empatic, care în comparaţie cu alte personaje al lui Shakespeare nu ia decizii pripite. Hamlet caută adevărul, viaţa în minciuni şi inconştienţă măcinându-l. Chiar dacă mai face şi victime, merită s-o facă. Asta mi-e tare simpatic la el”, spune Michal Vajdička.

Pentru Martin Hilský, traducătorul piesei, Hamlet e de facto prima piesă englezească poliţistă, căci trebuie descoperit asasinul regelui şi oferite dovezi despre asta, cu toate că de la început i se spune spectatorului şi lui Hamlet cine e ucigaşul tatălui său. Şi prin aceasta este de fapt o piesă poliţistă de-a dreptul modernă.”

Pe lângă Jaroslav Plesl, din distribuție fac parte Hynek Čermák, Lenka Vlasáková, Ladislav Hampl, Veronika Khek Kubařová alternând cu Veronika Macková, Pavel Šimčík, Petr Vršek şi Vladimír Polívka.

Romeo și Julieta

”Romeo și Julieta”. © Agentúra JAY production. Foto: Viktor Kronbauer

În afară de ”Hamlet”, spectatorii pot alege și alte spectacole care s-au bucurat de mare succes în anii anteriori, cum ar fi ”Cum vă place”, ”Comedia erorilor”, ”Romeo şi Julieta”, ”Mult zgomot pentru nimic”, ”Visul unei nopţi de vară”, şi desigur legendara montare cu piesa ”Nevestele vesele din Windsor”, regizată de Jiří Menzel.

Othello Bratislava © Agentúra JAY production

”Othello”, Bratislava © Agentúra JAY production

De la Bratislava va veni pentru a doua oară la Brno şi la Praga spectacolul de excepţie cu ”Othello”. După succesul de anul trecut, revine pe scenă şi proiectul intitulat ”Omagiu lui Shakespeare”, o seară compusă din dialoguri comice şi serioase, din sonete şi muzică live, prezentat de Martin Hilský. În rolul principal: actorul Jan Tříska.

Nevestele vesele din Windsor 2009

”Nevestele vesele din Windsor”, 2009. © Agentúra JAY production. Foto: Viktor Kronbauer

Biletele se vând pe www.shakespeare.cz a şi în reţeaua Ticketportal. Spectacolele încep de regulă la orele 20.30. Informaţii complete la www.shakespeare.cz.

Mult zgomot pentru nimic

Mult zgomot pentru nimic

Corespondență de la Praga

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Marele actor slovac Ladislav Chudík a încetat din viață

Arhiva rubricii Aniversare

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGAbrno,Castelul Praghez,comedia erorilor,Corespondență de la Praga,cum va place,Festivalul estival Shakespeare,hamlet,Jaroslav Plesl,Jiří Menzel,Martin Hilský,Michal Vajdička,mult zgomot pentru nimic,nevestele vesele din windsor,othello,praga,romeo si julieta,vaclav havel,visul unei nopti de vară,william shakespeare
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ Festivalul constituie cea mai veche şi mai amplă prezentare teatrală în aer liber din Europa, dedicată operei lui William Shakespeare. Durează de la sfârşitul lunii iunie până la începutul lunii septembrie, se desfăşoară pe scenele în aer liber din Praga (în...