fest-fdr-2016-program

Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR 2016, organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara se va desfășura în perioada 25–30 septembrie 2016, cu susţinerea Ministerului Culturii şi al Primăriei Municipiului Timişoara.

fest-fdr-2016

Asumându-și direcțiile stabilite prin programul propus pentru Capitala Europeană a Culturii 2021, FEST-FDR 2016 propune un eveniment plasat sub semnul urgenței și, în egală măsură, al diversităţii. De la teme legate de individ şi de societate până la situaţii de viaţă tratate cu implicare, cu umor şi, totodată, cu asumată responsabilitate, de la teatru la dans şi film, de la spectacole pe texte româneşti la reprezentaţii în aer liber ale trupelor din străinătate, dezbateri și lansări de carte, FEST-FDR 2016 se racordează profund la prezentul imediat.

Festivalul va începe duminică, 25 septembrie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timișoara, cu evenimentul de deschidere, acesta fiind urmat de MESH/OverDose, spectacol al companiei de dans Eva Duda din Ungaria, în aceeaşi seară, de la ora 22 fiind programat și SUMMIT_2.0, primul spectacol outdoor al festivalului, prezentat în Piaţa Victoriei, în fața Teatrului Național, de către deja foarte cunoscuta companie Osmego Dnia din Polonia.

tihna-foto-adi-bulboaca-3

Imagine din spectacolul Tihna. Foto: Adi Bulboacă

În serile următoare, programul festivalului cuprinde spectacole pe texte româneşti, cum ar fi: MaRó de Csaba Székely, regia Andi Gherghe, Studio Yorick, Târgu Mureş; Secretul fericirii de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, Godot Café Teatru & Asociaţia Catharsis; Anul dispărut. 1989 de Peca Ştefan, regia Ana Mărgineanu, Teatrul Mic din București; Ai mei erau super!, text colectiv, regia Cristian Ban, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad; Casa cu pisici, un spectacol de Radu Iacoban, Teatrul Mic din București; Tihna de Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional din Târgu Mureş – Compania Tompa Miklós; Pisica verde de Elise Wilk, regia Bobi Pricop, Teatrul „Luceafărul” din Iaşi şi Antisocial, un spectacol de Bogdan Georgescu, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

say-it-now

Say it now!

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timişoara este prezent în festival cu spectacolele Say it now! de Mihaela Michailov și Marcelino Martin Valiente; Vorbeşte cu mine, un spectacol de Ion-Ardeal Ieremia şi Avioane de hârtie de Elise Wilk, regia Ion-Ardeal Ieremia.

vorbeste-cu-mine

Vorbeşte cu mine

Prezent pentru prima oară la FEST-FDR, Teatrul Masca din București oferă publicului două spectacole în aer liber: Vânt de primăvară prin piersici şi Zidul. De asemenea, în cadrul festivalului va avea loc şi conferinţa Convenţia. Între teatrul de mască şi teatrul firescului, susţinută de Mihai Mălaimare.

vant-de-primavara-prin-piersici-la-teatrul-masca

Vânt de primăvară prin piersici 

Și pentru că FEST-FDR este un festival al artelor, marţi, 27 septembrie 2016, de la ora 19.00, la Cinema City, Teatrul Național prezintă în parteneriat cu Iulius Mall Timișoara și Cinema City, avanpremiera națională a filmului artistic Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, peliculă câștigătoare a Premiului Special al Juriului și a Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno (premiera în cinematografele din România este programată pentru 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de microFILM).

Finalul acestei ediții a FEST-FDR va fi marcat vineri, 30 septembrie, de două evenimente ale secțiunii FEST: Salonul nr. 6/Underground, coregrafia Radu Poklitaru, spectacol al Kiev Modern Ballet (Ucraina), urmat de spectacolul în aer liber cu Pescăruşul după A. P. Cehov, prezentat de Voskresinnia Theatre, de asemenea din Ucraina.

Program: http://ro.tntimisoara.com/fest-fdr2016/

Biletele la spectacolele indoor se găsesc la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), zilnic între orele 11.00–19.00 sau online pe www.tntimisoara.com. Accesul la spectacolele outdoor este liber.

Comunicat al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Startul festivalurilor autumnale se dă anul acesta la Timişoara de Mariana Ciolan

Arhiva FEST-FDR

Arhiva Teatrul Național din Timișoara

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIbobi pricop,casa cu pisici,fest fdr,Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești,mesh,mihaela michailov,say it now,teatrul mic,teatrul national timisoara,zidul teatrul masca
Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR 2016, organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara se va desfășura în perioada 25–30 septembrie 2016, cu susţinerea Ministerului Culturii şi al Primăriei Municipiului Timişoara. Asumându-și direcțiile stabilite prin programul propus pentru Capitala Europeană a Culturii 2021, FEST-FDR...