gala star bacau 2015

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău şi Primăria Municipiului Bacău organizează în perioada 24–28 aprilie 2015 cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice „Gala STAR”, festival-concurs care se adresează artiştilor cu posibilităţi de expresie deosebite, valorificate în toate formele de spectacol de tip one man show: teatru, teatru – dans, teatru de animaţie, teatru – circ, pantomimă, stand-up comedy ș.a.m.d.

gala star 2015

Nouă pentru un trofeu

Gala STAR are caracter competitiv. Un juriu format din profesionişti ai teatrului naţional şi internaţional va desemna câştigătorii dintre cele mai valoroase recitaluri înscrise în competiţie, acordând: Marele Premiu şi Trofeul Galei STAR,  Premiul pentru cel mai bun one man show, Premiul pentru cel mai bun one woman show.

Din juriul actualei ediţii a Concursului One Woman/Man Show vor face parte actriţa Yumiko Tsuji (Japonia), criticul de teatru Carmen Mihalache, director al Revistei de cultură „Ateneu” şi actorul Emil Boroghină, director al Festivalului „Shakespeare”.

Se vor acorda şi în acest an Premiul onorific „Ştefan Iordache”, oferit de un juriu format din elevi de la Colegiile Naţionale „Vasile Alecsandri”, „Ferdinand I” şi „Gheorghe Vrănceanu”, şi Premiul „Dinu Apetrei”, oferit de actorii din Teatrul Municipal “Bacovia”. De asemenea, vor mai acorda premii anul acesta instituţii media partenere.

La ediţia a X-a vor concura pentru premii nouă actori, înscrişi cu spectacole de teatru – dans, pantomimă, spectacole de  teatru interactiv, în majoritate proiecte independente dar şi propuneri din partea unor reputate instituţii teatrale din ţară, precum Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara sau Teatrul Tineretului Piatra Neamţ.

Deschide seria recitalurilor în concurs actriţa Ingrid Robu, cu un spectacol al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

Ziua 1 / Vineri, 24 aprilie

Ora 17.00, Sala Mare:

Festivitatea de deschidere

one woman show fetita soldat

Ingrid Robu în Fetița soldat

Ora 17.30, Sala Studio:

Recital în concurs: Fetiţa soldat de Mihaela Michailov. Acriţă: Ingrid Robu. Regia: Adrian Tamaş, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

Durata spectacol: 65 de minute.

„Oricine va vedea Fetiţa soldat va participa la un act de magie! Răspunzând sincer la întrebări de felul:

Când a apărut prima dată luna, ce-a zis? Unde se duce timpul când trece? Ce-ar învăţa copiii la şcoala dacă n-ar mai învăţa ce trebuie?

Oamenii mari se vor reîntoarce în paradisul pierdut al copilăriei, iar copiii vor prinde curaj să fie ei înşişi, adică desăvârşiţi.

Ingrid Robu scoate la lumină strălucirea candorii juvenile, iar tânărul regizor Adrian Tamaș dă o notă high-tech poveştii, pentru că tot ne aflăm în plină eră digitală, care deja şi-a pus amprenta asupra noilor generaţii.” – Raluca Naclad, secretar literar, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

Fetiţa soldat este o poveste politică profund intimă. O fetiţă construieşte o întreagă suită de soldăţei ca să-şi apere bunica. O fetiţă vrea să se facă soldată atunci când o să fie mare. Nu vrea să fie nici balerină, nici doctoriţă, nici prinţesă. Doar soldăţică pentru bunica ei. E gata să sacrifice tot ce are pentru ca bunica ei să rămână lângă ea. În Fetiţa soldat am vrut să surprind relaţia tandră, fragilă, dureroasă şi extrem de puternică dintre un copil care se joacă «de-a rămasul în viaţă», mobilizând o armată de soldaţi, şi o bunică pe care viaţa o topeşte, încet, încet, ca pe un tort de zăpadă.

Am scris acest text provocată de Oltiţa Cîntec, critic de teatru, care m-a rugat să-i trimit o piesă pentru Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret de la Iaşi, în 2013. N-aveam nicio piesă gata. Aveam doar o poveste în cap. Am scris-o şi a fost citită în cadrul Festivalului. Apoi regizorul Adi Tamaş a citit-o şi a vrut s-o facă. M-am bucurat mult pentru că atunci când am scris-o m-am gândit adesea la bunica mea. Aş fi vrut s-o am şi astăzi alături de mine. Într-un fel, ea e prezentă în toate lucrurile pe care le scriu. Dedic acest text tuturor bunicilor care ne-ajută să fim ceea ce suntem.” – Mihaela Michailov, dramaturg.

Selecţia recitalurilor înscrise în concurs s-a realizat cu sprijin oferit de teatrologul Carmen Stanciu, conferenţiar dr. UNATC Bucureşti, Dan Marius Zarafescu – teatrolog, director artistic al Teatrului „Nottara” din Bucureşti, şi actorul Adrian Găzdaru, director al Teatrului „Excelsior” din Bucureşti.

Câştigători ai Trofeului Galei STAR, pe scena ediţiei a X-a

Timp de cinci zile publicul va putea urmări pe scena evenimentului actori din România, Ungaria şi Japonia, înscrişi în competiţia pentru Trofeul festivalului sau câştigători ai Marelui Premiu în ediţiile precedente ale Galei STAR. De asemenea, la această ediţie, publicul va putea admira pe scena Festivalului, tot în recital extraordinar, artişti ai scenei naţionale şi internaţionale: Marius Manole, Radu Gheorghe şi Marcel Iureş.

katiapascariu-

 Katia Pascariu în Copii răi

Vineri, 23 aprilie, în prima zi de festival, o veţi putea (re)vedea pe actriţa Katia Pascariu, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Municipal „Bacovia”, cu recitalul extraordinar Copii răi de Mihaela Michailov, spectacol câştigător al Marelui Premiu şi al Trofeului Galei STAR, la cea de-a IX-a ediţie – 2014.

Regia spectacolului este semnată de Alex Mihăescu, muzica, de  Jak Neumann. Durata spectacolului este de 55 de minute.

Povestea spectacolului Copii răi:

O fetiţă de 11 ani nu stă „cuminte în banca ei”. Învârte elastice în timpul orelor. Se joacă de-a copilul liber. Visează girafe. E mutată de la o şcoală la alta pentru că nu se încadreză în sistem. Nu e un copil lider. Nu e un copil productiv. În timpul orei de istorie, profesoara o pedepseşte. Apoi colegii devin violenţi cu ea. Apoi ea tace. Apoi ea nu mai vrea nimic. Mâine o să meargă la o şcoală nouă. Dar în ce şcoală este lăsate să fie ceea ce e – un copil nedresat?

Copii răi vorbeşte despre violenţă şi supunere. Despre imaginaţia care se pedepseşte pentru că îndrăzneşte să se exprime. Despre reguli şi excese care pun la colţ libertatea copiilor. Copii răi este un spectacol despre sistemul de educaţie din România, despre formele de violenţă care transformă o pedeapsă aparent banală într-o ameninţare colectivă, despre relaţiile de putere copii-profesori-părinţi.

Premieră în Gala STAR 2015

În cea de-a III-a zi a actualei ediţii, duminică, 26 aprilie, publicul este invitat, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Municipal „Bacovia” la un spectacol în premieră, Sublocotenentul Gusti, după nuvela cu acelaşi nume de Arthur Schnitzler, monolog de influenţă freudiană. Recitalul va fi susţinut de Alexandru Bogdan, laureat al Marelui Premiu şi al Trofeului Galei STAR, la cea de-a VIII-a ediţie, în 2012. 

Adaptarea şi regia sunt semnate tot de Alexandru Bogdan. Durata spectacolului este de 60 de minute.

„Arthur Schnizler scrie nuvela Sublocotenentul Gustl în 1901, în momentul în care visul imperiului măreţ se destramă. Plictisit la operă, egocentricul sublocotenent Gustl este mai degrabă atent la ce domnişoare flirtează cu el. E mai degrabă distras de gândul că a doua zi trebuie să se dueleze cu un doctor care a făcut o remarcă jignitoare la adresa armatei. După concert, grăbit să îşi ia haina de la garderobă şi să plece, Gustl intră într-o altercaţie cu un brutar care îl ameninţă ca îi scoate sabia şi i-o rupe chiar acolo în faţa oamenilor dacă nu se calmează. Convins că a fost dezonorat, Gustl decide să se sinucidă şi petrece toată noaptea plimbându-se pe străzile din Viena, cântărind consecinţele morţii sale. Această nuvelă este o realizare timpurie a scepticismului modern şi disperare. Scrisă ca un monolog interior, aceasta demonstrează o influenţă freudiană”.

eliza-judeu

Eliza Noemi Judeu

Actori băcăuani în Gala STAR 2015

Cea de-a X-a ediţie, aniversară, a Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice „Gala STAR” aduce în faţa publicului său internaţional actori ai Teatrului Municipal „Bacovia”, care au au fost, de asemenea, premiaţi în ediţiile prededente ale festrivalului. În seara primei zile de festival, o veţi putea admira pe scena evenimentului, în recital extraordinar, pe Eliza Noemi Judeu, câştigătoare a Premiului „Ştefan Iordache” la cea de-a VII-a ediţie a Galei „Star”, în 2012. Eliza Noemi Judeu va prezenta producţia independentă Alcoforado’s Sound, adaptare de Firuţa Apetrei după „Scrisorile portugheze” ale Mariana Alcoforado. Va fi acompaniată de muzicienii Ciprian Sicinschi (vioara1), Dan Crivăţ (vioară 2), Ciprian Cărare (contrabas) şi Liviu Mera (violoncel), instrumentişti ai Filarmonicii „Mihail Jora”, Bacău. Regia este semnată de Firuţa Apetrei.

Alcoforado’s Sound – un spectacol despre Iubire, credinţă, pasiune. O adaptare a binecunoscutelor Scrisori portugheze scrise într-o mănăstire de călugăriţa Mariana Alcoforado către iubitul ei, căpitanul francez Noel Bouton…

„Am vrut să adun artişti în jurul Iubirii. Am vrut să ştiţi că şi în Bacău există Iubire şi Iubiri… Nu am ales un text – Scrisorile portugheze – ci am ales nişte gânduri, o viaţă (a Marianei Alcoforado), am ales să trăim preţ de o oră sentimentul Iubirii. Colaborarea cu cei patru muzicieni nu a fost o coincidenţă, a fost o necesitate… nevoia artistului de a dărui. Pentru că altfel nu se poate trăi…”, spune actriţa Eliza Noemi Judeu despre spectacolul său.

În cea de-a III-a zi a actualei ediţii, duminică, 26 aprilie, de la ora 21.00, în sala mare a Teatrului Municipal „Bacovia” publicul o va putea admira şi pe actriţa băcăuană Daniela Vrânceanu, în recitalul extraordinar Amalia respiră adânc de Alina Nelega, spectacol câştigător al Premiului pentru cel mai bun one woman show, la cea de-a III-a ediţie a Galei STAR , în 2008.Regia spectacolului este semnată de Firuţa Apetrei.

Actriţa Florina Găzdaru, multiplu premiată la ediţia 2014 a Galei STAR, va prezenta actuala ediţie a festivalului, alături de actorul Matei Bogdan, cunoscut deja în această postură de publicul evenimentului. cei doi actori prezentatori vă vor încânta cu numeroase momente surpriză pregătite cu drag şi dragoste pentru toţi spectatorii.

Câştigătorul Concursului de Dramaturgie – Monodramă, în juriu la actuala ediţie

Dramaturgul Mircea M. Ionescu, premiatul primei ediţii a Concursului de Dramaturgie – Monodramă, nouă secţiune a Galei STAR, începând cu anul 2014, face parte în 2015 din juriul care va decide căştigătorul Premiului pentru Dramaturgie de anul acesta. Nominalizate la premiu sunt textele Pe jumătate cântec de Crista Bilciu, Ştiu că nu asta vrei să auzi de Carmen Dominte şi Mireasa pierdută. Mireasa regăsită de Ion Bogdan Martin. Au mai primit un punctaj important piesele Vicenţiu Întâiul de Laurenţiu Budău, Să ne jucăm serios de Tincuţa Horonceanu Bernevic, Clovnul Împărat de Cristina Cosma, Un om, un scaun, o poveste… de Ion Bogdan Martin şi Aniversarea de Olga Delia Mateescu, cât şi dramatizările realizate de Edith Negulici. Alături de dramaturgul Mircea M. Ionescu, din juriul Concursului de Dramaturgie mai fac parte criticul de teatru Monica Andronescu, dramaturgul Mircea M. Ionescu şi criticul de teatru Doru Mareş, secretar literar al Teatrului Municipal „Bacovia”. Premiul va fi acordat câştigătorului în cadrul Galei STAR 2015.

Gala „STAR” este o întâlnire între creatori de teatru din ţară şi din străinătate, actori, regizori, scenografi, teatrologi, dramaturgi, critici de teatru, profesori universitari, un dialog profesional între generaţii şi viziuni diferite.

Vă invităm în 2015 la o ediţie aniversară pe care o dorim o sărbătoare a Actorului şi o rememorare a celor mai frumoase întâlniri artistic din cadrul festivalului, de la debutul său, în care publicul să revadă, în secţiunea de Recitaluri extraordinare, şi câştigători ai Marelui Premiu din ediţiile precedente dar şi noi recitaluri extraordinare susţinute de personalităţi ale scenei româneşti de teatru.

Programul integral al Galei STAR 2015

Accesul la spectacole

La recitalurile din concurs intrarea este liberă, la recitalurile extraordinare preţul biletului variază în funcţie de spectacol. Biletele sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrului Municipal „Bacovia”.

Organizatori: Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău, Primăria Municipiului Bacău.

Co-organizator: UNITER.

Parteneri: Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (AICT, Secţia Română), Dedeman, Elmet International, Simba Invest, Rad Trans, Agricola Internaţional, Pambac, Hotel Decebal, Centrul Auto Skoda Bacău, Restaurant Hamlet, Café du Théâtre, Inan, Lady Blue, Elitemob, Romela, Grafit Invest, Bacchus Bistro Chic, Imprimeria Cantemir, Miko Sound Bacău, Floarea de Colţ, Omega Bc Communications, Luada Style.

costintuchilaFESTIVALURIamalia respira adânc,copii rai,eliza noemi judeu,fetita soldat,gala star bacau,ingrid robu,mariana alcoforado,scrisorile unei portugheze,teatrul bacovia bacau
Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău şi Primăria Municipiului Bacău organizează în perioada 24–28 aprilie 2015 cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice „Gala STAR”, festival-concurs care se adresează artiştilor cu posibilităţi de expresie deosebite, valorificate în toate formele de spectacol de tip one man show: teatru, teatru – dans, teatru de...