festival bacau theaterstock

În perioada 1–16 august 2015 la Bacău se va desfășura prima ediţie a Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului „Theaterstock” (Theaterstock – International Arts Festival Bacău 2015), organizat de Teatrul Municipal „Bacovia”, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Bacău, cu sprijinul investitorilor locali şi naţionali.

theaterstock-banner-

„Theaterstock” Bacău este unul dintre cele mai importante festivaluri de artele spectacolului din România şi cel mai mare eveniment cultural al Moldovei, dedicat comunităţii locale şi naţionale, şi, în mod special, tuturor iubitorilor de teatru, muzică, literatură şi urban-art. Timp de 16 zile, publicul evenimentului va putea urmări 1600 de artişti în 138 de spectacole din 15 ţări: Franţa, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada, Cehia, Ungaria, Serbia, Israel, Portugalia, Belgia, Olanda, Rusia şi România.

„Theaterstock” Bacău nu este un festival de teatru convenţional, ci un eveniment pluri-, inter- şi transdisciplinar, care reuneşte în programul său, alături de unele dintre cele mai importante repere ale teatrului românesc, producţii ale unor mari companii internaţionale de artele spectacolului, spectacole de artă stradală, spectacole-lectură, concerte, workshop-uri, conferinţe, lansări de carte şi o bursă de spectacole. Festivalul este conceput pe zece secţiuni, dedicate tuturor sectoarelor din domeniul artelor spectacolului, atât producţiilor teatrelor naţionale şi internaţionale, cât şi spectacolelor independente, atât propunerilor clasice cât şi celor plasate ca discurs în zona de investigaţie şi inovare artistică: Povestea noastră, Focus, Teatre in miscare, Street Art Performance, Independent, RythmiCity, Street Colors, Conferinţele “Bacovia”, Teatru Radiofonic, Bursa de spectacole. Programul „Theaterstock” Bacău 2015 include între 4 şi 12 evenimente pe zi, plasate în intervalul orar 11.00–24.00.

anca-sigartau

Anca Sigartău

Anca Sigartău, directoarea Teatrului Municipal „Bacovia”, iniţiatoarea şi directoarea Festivalului „Theaterstock”: „Festivalul îşi propune să devină un spaţiu al întâlnirii artistice şi al exprimării libere, un spaţiu care valorizează calitatea indiferent de zonă, un spaţiu care reuneşte zona teatrală de stat, cu segmentul independent şi iniţiativa privată, cu arta stradală şi muzica. Este un festival orientat către public, pe care ni-l dorim în număr cât mai mare şi pe care îl aştept cu drag, să ne bucurăm, suflet lângă suflet, de minunatele spectacole găzduite de festival şi pe care cu siguranţă îl vom avea alături. Este un festival a cărui temă-umbrelă de anul acesta este «We are one», în ideea în care cred cu tărie că toţi, indiferent de zona artistică din care provenim sau în care activăm, slujim frumosului şi suntem, în ultimă instanţă, modelatori de suflete. Cred în misiunea formatoare a actului artistic în general şi a teatrului în particular, cred că într-o societate aflată în continuă dinamică şi cu un sistem al valorilor zdruncinat, cultura este cea care face diferenţa. Cred în puterea civilizatoare a artei, indiferent de forma ei de exprimare şi cred că teatrul este punct de plecare şi de permanentă raportare pentru orice comunitate.”

sigla festival theaterstock

Festivalul Internaţional de Artele Spectacolului „Theaterstock” Bacău valorifică infrastructura instituţiilor de spectacole din municipiul Bacău, cât şi întreg potențialul urban, în încercarea de a identifica noi spaţii, neconvenţionale, benefice dezvoltării unui nou discurs artistic. Ca spaţii de joc vor fi folosite sălile de spectacol ale Teatrul Municipal „Bacovia”, Teatrul de Vară „Radu Beligan”, Centrul de Afaceri şi Expoziţii „G. M. Cancicov”, Sala Ateneu a Filarmonicii „Mihail Jora”, Centrul de Cultură şi Arte „George Apostu”, muzee, galerii de artă, dar şi diferite spaţii publice, precum parcurile oraşului, cafenele şi pub-uri.

Se vor reuni în Bacău într-un eveniment cu adevărat memorabil, pentru a oferi publicului din regiune unele dintre cele mai valoroase spectacole de teatru ale momentului, concerte de muzică clasică, rock, fado, spectacole de flamenco şi worldmusic. Particpă: Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul „Bulandra” din Bucureşti, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Teatrul Naţional din Târgu Mureş, Teatrul Naţional din Iaşi, Teatrul Naţional din Timişoara, Teatrul German de Stat din Timişoara, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, Teatrul ACT, Teatrul Metropolis, Teatrul Elisabeta, peste 50 de companii din zona independentă, companiile internaţionale Compagnie Off (Franţa), Les Commandos Percu (Franţa), Deabru Beltzak (Spania), Concha Jareno, Compagnie Bilbobasso (Franţa/Spania), Theater Tol (Belgia), Amanitas Fire Theater, DivadloTeatr, V.O.S.A (Cehia), Il Posto (Italia), Antagon Theater Aktion (Germania), Cie Karnavires (Franţa), Grotest Maru (Germania), De factor, Long Vehicle Circus (Cehia), Barcelona Gypsy Kletzmer Orchestra (Spania) s.a.m.d. Publicul festivalului va putea vedea, în cele 16 zile de „Theaterstock”, spectacole semnate de renumiţi creatori de teatru din ţară şi din străinătate printre care Silviu Purcărete, Alexander Hausvater, Alexandru Darie, Ada Lupu sau Lia Bugnar. Printre actorii români care vor juca la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului „Theaterstock” Bacău, 2015 se numără Maia Morgenstern, Constantin Cojocaru, Ilie Gheorghe, Ion Caramitru, Radu Gheorghe, Monica Davidescu, Daniela Nane, Anca Sigartău, Mihaela Teleoacă, Vlad Zamfirescu, Tudor Chirilă, Mihai Bisericanu, Sandu Mihai Gruia, Gheorghe Ifrim, Florin Busuioc, Tudor Aaron Istodor, Aurelian Temişan, Alexandra Velniciuc, Richard Bovnoczki, Isabela Neamţu, Lari Giorgescu, Tania Popa, Lia Bugnar şi Marius Manole.

teatrul-bacovia bacau

Alături de artiştii invitaţi vor fi oaspeţii evenimentului reprezentanţi de la zece ambasade și institute culturale din ţară, 20 de directori de teatre și directori de festival, din ţară şi din străinătate, critici de specialitate, jurnalişti locali şi naţionali.

Programul festivalului: click aici.

Festivalul „Theaterstock Bacău 2015 în cifre:

  • 16 zile de eveniment • Peste 300 de ore de spectacol • peste 1600 de artişti invitaţi, români şi străini • 20 spectacole de stradă foarte mari • 23 spaţii de spectacol atât în interior cât şi în aer liber • 138 de spectacole de teatru • 16 concerte de rock, fado, flamenco ș.a.m.d. • 4 spectacole de teatru-dans 3 • 7 conferinţe • 19 companii internaţionale invitate • 38 de companii teatrale româneşti invitate • 10 ambasade şi institute culturale invitate.

„Theaterstock” Bacău 2015 a iniţiat un program de voluntariat cu peste 300 de beneficiari, care vor fi instruiţi gratuit în procesul de organizare a celui mare mare eveniment de artele spectacolului din ţară, oferind astfel liceenilor şi studenţilor oportunităţi unice de învăţare şi dezvoltare personală şi profesională, de comunicare cu artişti locali şi internaţionali.

sigla teatrul bacovia bacauBiletele au fost puse în vânzare la Agenţia Teatrului Municipal „Bacovia”, deschisă zilnic în intervalele orare 9.00–14.00 şi 17.00–21.00. În funcţie de spectacol, de spaţiul de joc şi de locul în sală, la evenimentele cu plată biletele variază între 10 şi 50 de lei. Pentru a facilita accesul publicului la cât mai multe spectacole, Teatrul Municipal „Bacovia” a pus în vânzare şi mai multe tipuri de abonamente, la care se adaugă reducerea de 50 la sută pentru elevi, studenţi şi pensionari, cât şi oferta „Cumperi 5 bilete şi primeşti 1 gratis.”

Informaţii suplimentare se pot obţine sunând la numerele de telefon 0234 52 28 28, 0753 090 588, 0753 090 589, 0753 090 590, 0753 090 585 sau accesând paginile de Facebook Teatrul Municipal Bacovia şi Theaterstock Bacău.

Comunicat al Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău

logo revista teatrala radio

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIanca sigartau,festival internaional artele spectacolului,flamenco,teatrul bacovia,„Theaterstock” Bacău 2015
În perioada 1–16 august 2015 la Bacău se va desfășura prima ediţie a Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului „Theaterstock” (Theaterstock – International Arts Festival Bacău 2015), organizat de Teatrul Municipal „Bacovia”, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Bacău, cu sprijinul investitorilor locali şi naţionali. „Theaterstock” Bacău este unul dintre...