FITCA-2015

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad s-a încheiat duminică, 22 noiembrie, după nouă zile în care publicul arădean a fost martorul unor experienţe teatrale unice.

Performanţe actoriceşti, abordări regizorale de înalt rang, cabaret, dramă, comedie, teatru social, poezie, renaşterea modernă a unor simboluri de mult apuse, toate acestea reunite în treisprezece spectacole autentice, producţii de marcă, multe dintre ele abia ieşite din matca artiştilor creatori.

Inchiderea FITCA 2015. credit foto Teatrul Clasic Arad

Închiderea FITCA 2015

Ediţia de anul acesta a singurului festival de teatru clasic din România şi-a găsit resorturile în interpretarea modernă a clasicului, un traseu normal dar dificil, adoptat din ce în ce mai temeinic de creatorii momentului.

Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Teatrul Naţional din Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu”, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Mic, Teatrul Odeon, Teatrul „L.S. Bulandra”, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara şi un recital excepţional de poezie susţinut de Ion Caramitru şi Adrian Naidin au fost pilonii care au oglindit acest „clasic modern” propus de selecţionerul festivalului, teatrologul şi criticul Maria Zărnescu, formând astfel imaginea unei ediţii valoroase, ajunsă la deplina sa maturitate.

Am avut parte şi de o surpriză! Un cadou oferit Festivalului, trupelor participante şi publicului au fost cele două seri speciale din Boeme Cafe Teatru, acolo unde preţ de două ore, trupa „Blue Monday” născută tot la un festival de teatru – „Pledez pentru tine(ri)” de la Piatra-Neamţ – a reuşit să trezească amintiri frumoase prin melodiile celebre interpretate cu o firească notă de umor ce le-a adus aplauze furtunoase.

Inchiderea FITCA 2015. credit foto Teatrul Clasic Arad (1)

Sursa foto: Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad

Finalul Festivalului a fost o sărbătoare, cum, de altfel, sperăm să fi fost întreaga ediţie din acest an, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad şi Teatrul Naţional Pécs din Ungaria aniversând un deceniu de colaborare. Un parteneriat special cu debutul în 2005, concretizat în schimburi anuale de spectacole, care au făcut dovada că mobilitatea culturală este reală, funcţionează şi este durabilă. Beznă de mină, piesa scrisă de arădeanul Csaba Székely, în regia lui Bérczes László, a fost obiectul „schimbului cultural” de anul acesta şi a purtat un mesaj pacifist adresat comunităţilor universale, mânate de răul etern care seamănă discordii de tot felul.

Bezna de mina

Beznă de mină

Reprezentaţia a fost urmată de o întâlnire la care au participat Bogdan Costea – managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Gulyas Denes – directorul Operei Naţionale din Pécs, Bognar Levente – viceprimarul municipiului Arad, regizorul şi actorii spectacolului, echipa de organizare a Festivalului, precum şi reprezentanţi ai presei arădene.

festival teatru clasic arad

Până la nu atât de îndepărtata ediţie FITCA 2016, le mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi în realizarea unei manifestări, sperăm noi, de succes:

Consiliului Local al municipiului Arad

Sponsorilor: Astra, Banca Comercială Feroviară, Selgros

Partenerilor: Auto Schunn, Cramele Recaş, Activ Club, Phoenix Group, Urbanna, Hotel Phoenix, GI Motors, Zemix, Boeme Cafe, Restaurant Raţio, Hueman și Handsome

Partenerilor media: TVR Timişoara, West TV, Pro FM, INARAD.TV, Radio România Cultural, Radio România Timişoara, Radio România Arad FM, Glasul Aradului, Jurnal Arădean, ARQ, Arad Online, Arad Culture, Vestic.Ro, Party Arad, Port.Ro, NEWS-AR, Ghidul Arădean, Ziarul Metropolis, Yorick.ro, Ora de ştiri, ArtActMagazine, Special Arad, Tipografia Trinom.

Vă aşteptăm cu drag în luna ianuarie la maratonul de teatru Luna plină, un proiect foarte drag nouă şi publicului iubitor de teatru.

Cu aceeaşi prietenie, aşteptând viitoarea ediţie FITCA.

Comunicat al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad

logo revista teatrala radio

Vezi și: Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad, ediţia a XXI-a

Musical şi teatru-dans în următoarele două zile ale Festivalului Internațional de Teatru Clasic Arad

Întâlniri cu maeştrii Artei Actorului

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad: La jumătatea drumului cu Molière, Cehov şi Casanova

Finalul Festivalului Internațional de Teatru Clasic Arad, cu poezie, muzică, satire sociale…

Bogdan Costea despre Festivalul Internațional de Teatru Clasic Arad, interviu realizat de Raluca Rădulescu

Festivalul Internațional de Teatru Clasic de la Arad

Alte știri despre Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIbezna de mina,Csaba Székely,festivalul international de teatru clasic arad,FITCA 2015,luna pliă de teatru,satira,teatrul clasic ioan slavici arad,teatrul mic,teatrul național bucurești,Teatrul Naţional Pécs din Ungaria
  Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad s-a încheiat duminică, 22 noiembrie, după nouă zile în care publicul arădean a fost martorul unor experienţe teatrale unice. Performanţe actoriceşti, abordări regizorale de înalt rang, cabaret, dramă, comedie, teatru social, poezie, renaşterea modernă a unor simboluri de mult...