de LIDIA NAŠINCOVÁ

festival pilsen teatru ed 24

În perioada 7–14 septembrie 2016 are loc la Pilsen (Cehia) ediția a 24-a a Festivalului Internaţional de Teatru, care programează spectacole internaţionale de excepţie şi o selecţie de spectacole de teatru ceh (dramă, music hall, dans, teatru de marionete şi teatru stradal), cu o largă gamă tematică și stilistică.

Colaborarea internaţională vizează în special ţările ce aparţin Grupului de la Visegrad dar şi alte țări europene prin intermediul ministerelor culturii, al centrelor culturale şi al altor instituţii (Centrul Cultural Maghiar, Centrul Cultural Slovac, Institutul Cultural Polonez, The British Council, Goethe-Institut, Institutul Francez, Centrul Cultural Italian, Administraţia Castelului Praghez şi altele).

festival pilsen
Festivalul începe astăzi, miercuri, 7 septembrie cu spectacolul polonez Mýcení şi bebeluşii mari și roşii. Spectacolul durează peste patru ore şi a fost unul din cele mai apreciate la Festivalul de la Avignon, în 2015. 

Prima zi a festivalului le oferă o experienţă aparte spectatorilor în centrul oraşului Pilsen: reprezentația trupei spaniole „Fadunito”, Babies, pe străzile şi în parcurile din jurul Pieţii Republicii.

De la ora 20.00, în spaţiul Moving Station teatrul profesionist independent din oraşul slovac Košice prezintă spectacolul de autor Búvaj. Colajul teatral se bazează pe răspunsurile autentice ale persoanelor dintr-un cămin pentru bătrâni. O privire spre lumea de altădată, cu necazuri mărunte, dezamăgiri și mici neînţelegeri amuzante.

Începând din 6 septembrie este deschisă la Galeria Casei Europene din Piaţa Republicii expoziţia Afişul teatral polonez, care face parte din programul festivalului. În expoziție apar nume mari din acest domeniu artistic, ca Roman Cieślewicz, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec. Grupajul de 20 de afişe prezintă spectacole cu piese din dramaturgia universală. Realizată în colaborare cu Institutul Polonez din Praga, expoziția va fi deschisă zilnic până în 30 septembrie 2016.

Vezi: http://www.festivaldivadlo.cz/en/

Corespondență de la Praga

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Arhiva rubricii Corespondență 

costintuchilaCORESPONDENȚĂfadunito,festivalul de la avignon,festivalul international pilsen,marionete,music hall
de LIDIA NAŠINCOVÁ În perioada 7–14 septembrie 2016 are loc la Pilsen (Cehia) ediția a 24-a a Festivalului Internaţional de Teatru, care programează spectacole internaţionale de excepţie şi o selecţie de spectacole de teatru ceh (dramă, music hall, dans, teatru de marionete şi teatru stradal), cu o largă gamă tematică...