Teatrul National Cluj-Napoca la Festivalul de teatru de la almada

În perioada 4–18 iulie 2015 se desfăşoară cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru de la Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. Institutul Cultural Român, alături de Compania de Teatru din Almada, prezintă două spectacole, cu un total de patru reprezentații, în interpretarea actorilor de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca: Livada de vișini de A. P. Cehov, în regia lui Roberto Bacci, programată duminică, 12 iulie, ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului da Trindade din Lisabona (Largo da Trindade, 7A) și Spectatorul condamnat la moarte de Matei Vișniec, în regia lui Răzvan Mureșan, care va fi jucată în zilele de 13 iulie (ora 21.30), 14 iulie (ora 16.00) și 15 iulie (ora 21.30), în Sala „Experimental” a Teatrului Municipal Joaquim Benite din Almada (Av. Prof. Egas Moniz).

afis festival de teatru de la almada 2015

Livada de vișini de A. P. Cehov. Dramaturgia: Stefano Geraci. Regia: Roberto Bacci. În distribuţie: Ramona Dumitrean, Alexandra Tarce, Anca Hanu, Ionuţ Caras, Sorin Leoveanu, Cristian Grosu, Cătălin Herlo, Irina Wintze, Radu Lărgeanu, Patricia Brad, Cornel Răileanu, Matei Rotaru, Miron Maxim, Pusztai Renato Aladar, Albert Gábor Balázs. Scenografia: Adrian Damian. Maestru de lumini: Jenel Moldovan. Asistenţi de regie: Maria Rotar, Francesco Puleo. Durata: 2 ore și  50 minute (cu pauză). Spectacol în limba română cu supratitrare în portugheză.

livada de visini teatrul national cluj napoca

Livada de vișini, Teatrul Național din Cluj-Napoca

Pe o scenă acoperită în totalitate în alb – o albeață care invadează sala prin intermediul unei punți montate pe culoarul central – actorii de la  Teatrul Naţional din Cluj-Napoca interpretează unul dintre textele clasice ale dramaturgiei universale, în care regizorul italian Roberto Bacci prezintă timpul ca pe o temă cehoviană prin excelenţă. „Timpul este alcătuit din multe lucruri: cum reacţionăm la transformare? La îmbătrânirea noastră şi a celor dragi nouă?” Livada reprezintă melancolia, trecutul, liniştea lumii tradiţionale, o anumită acalmie, armonia dintre om şi natură, pentru care e străină şi stranie în acelaşi timp atitudinea modernă, de comerciant, a lui Lopahin. Livada aparţine trecutului pierdut; este livada morţilor. Această livadă reverberează sunete, zgomote, nostalgii şi deziluzii care ne vorbesc şi nouă astăzi, mai mult decât oricând. Pentru noii îmbogăţiţi nu este loc pentru evocarea trecutului şi nici pentru lirism.

livada de visini cluj foto nicu cherciu

Livada de vișini. Fotografii de Nicu Cherciu

Pentru mai multe informații:

http://www.ctalmada.pt/cgi-bin/wnp_db_dynamic_record.pl?dn=db_festivais&sn=festival_2015&orn=442

Roberto Bacci

Roberto Bacci

Regizorul italian Roberto Bacci este director artistic şi întemeietor al Fondazione Pontedera Teatro din Italia, care, din 2002, este coordonatorul pe partea de teatru al Festivalului „Fabbrica Europa”, cel mai important şi mai cunoscut festival de artă contemporană din Toscana. A regizat numeroase spectacole prezentate în Europa, America Latină şi Orientul Mijlociu. Regizorul italian se află la a doua colaborare cu trupa Naţionalului clujean. În urmă cu doi ani, Roberto Bacci a montat pe scena clujeană spectacolul de mare succes Hamlet de W. Shakespeare, spectacol care se află în stagiunea curentă a teatrului. Roberto Bacci a lucrat la numeroase proiecte de teatru, atât în Italia, cât şi în alte ţări, alături de artişti de renume ca: Peter Brook, Anatoli Vasiliev, Raul Ruiz, Sanjukta Panigrahi, Julian Beck şi Judith Malina. 

spectatorul condamnat la moarte foto natalia carata

Spectatorul condamnat la moarte. Foto: Natalia Carata

Spectatorul condamnat la moarte de Matei Vișniec. Regia: Răzvan Mureșan. În distribuție: Miron Maxim, Cristian Grosu, Ionuţ Caras, Patricia Brad, Diana Buluga, Alexandra Tarce, Ileana Negru, Elena Ivanca, Radu Lărgeanu, Matei Rotaru, Silvius Iorga.  La pian: Luiza Ghindă. Scenografia: Tudor Lucanu. Asistent scenografie: Radu Lărgeanu. Durata: 1 oră și 40 minute. Spectacol în limba română cu supratitrare în portugheză.

Pentru mai multe informații:

http://www.ctalmada.pt/cgi-bin/wnp_db_dynamic_record.pl?dn=db_festivais&sn=festival_2015&orn=445

Spectatorul condamnat la moarte este o parodie amară la adresa justiţiei de tip stalinist. O instanţă neîndurătoare, care nu ţine seama de nevinovăţia celui acuzat, astfel încât orice nevinovat poate deveni victimă, descoperindu-i-se greşeli, acolo unde ele nu există. Astfel, procesul unui criminal ascunde, de fapt, punerea sub acuzație a publicului. Spectatorul este vinovat pentru că rămâne impasibil în faţa propunerii regizorului, actorilor şi, în ultimă instanţă, a autorului. Spectacolul se joacă într-o arie intimă, care îi plasează pe spectatori de jur împrejurul spaţiului de joc. Ca într-o arenă. Sau ca într-o sală de tribunal, dar mai specială, în care auditoriul, pentru a-şi putea urmări reacţiile, este aşezat faţă în faţă, deoarece fiecare dintre cei prezenţi – spectatorii fiind parte din spectacol – poate fi oricând condamnat. 

Matei-Visniec

Matei Vișniec

Născut în 1956, Matei Vișniec se remarcă în peisajul literar din România anilor ’80. În 1987, opera sa este interzisă de regimul Ceaușescu, motiv pentru care  părasește țara și se stabilește în Franța, unde lucrează pentru Radio France Internationale. În 1989, Matei Vișniec devine dramaturgul cu cele mai multe piese puse în scenă în România. Are peste 30 de piese publicate și numele său a figurat pe afișe în peste 40 de țări. În Franța i s-au decernat premii la Festivalul de la Avignon, iar în 2009, Premiul European pentru întreaga activitate de către Societatea Autorilor și Compozitorilor Dramatici.

Răzvan Mureşan (Cluj-Napoca, 1975) este regizor la Teatrul Național Cluj-Napoca, unde a montat spectacole după texte de Sarah Kane, Bryan Reynolds, Luca Romanov, Robert Cohen, Hervé Blutsch sau Matei Vişniec, printre alții.

Comunicat al Institutului Cultural de la Lisabona

Începând de sâmbătă, 11 iulie 2015, în Revista Teatrală Radio veți putea citi corespondențe de Raluca Rădulescu de la Festivalul Internațional de Teatru de la Almada. Raluca Rădulescu este trimis special al Radio România Cultural în parteneriat cu Festivalul de la Almada și Institutul Cultural Român de la Lisabona.

Videoclip Livada de vișini, Festivalul de la Almada

Videoclip Spectatorul condamnat la moarte, Festivalul de la Almada

Spectatorul condamnat la moarte de Matei Vișniec – interviu cu regizorul Răzvan Mureșan, realizat de Raluca Rădulescu, Revista Teatrală Radio, 29 decembrie 2013 

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIfestival de almada,festivaluri teatru portugalia,icr lisabona,livada de vișini,matei vișniec,raluca radulescu,răzvan mureșan,roberto bacci,spectatorul condamnat la moarte,teatrul national cluj
  În perioada 4–18 iulie 2015 se desfăşoară cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru de la Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. Institutul Cultural Român, alături de Compania de Teatru din Almada, prezintă două spectacole, cu un total de patru reprezentații, în interpretarea...