festivalul neta 2015 tnb

Festivalul Internațional de Teatru NETA 2015 (ediție unică), organizat la Bucureşti în chiar anul aniversării a 10 ani de la înfiinţarea reţelei NETA, va reuni pe scenele Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București câteva din cele mai reprezentative producții teatrale aparținând teatrelor membre ale rețelei NETA.

Festivalul se va desfăşura integral sub acoperişul unic al TNB, pe toate scenele acestuia, între 28 august şi 4 septembrie 2015, sub motto-ul  „Teatrul – erou al timpului prezent”.

teatrul national din bucuresti

Prinde astfel contur propunerea lansată încă din 2013 de Ion Caramitru, de organizare, la Teatrul Național din București, a acestui eveniment menit să stimuleze schimburile culturale la nivelul Europei de Sud-Est și să includă Bucureştiul, dar și ansamblul cultural unic din capitala României, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti – integral remodelat în urma complexei operații de reconstrucție – în circuitul internațional.

Selecţia celor 13 spectacole (din 10 ţări) invitate la Festivalul Internaţional de Teatru NETA de la București a fost făcută de un juriu compus din trei personalități ale vieții teatrale internaționale: Blagoja Stefanovski, președintele NETA, director artistic al Teatrului Mic de Dramă din Bitola (Macedonia), Damir Domitrović, secretar general al NETA, directorul Festivalului Internațional de Teatru ExPonto, Ljubljana (Slovenia) și George Banu, teatrolog, președintele de onoare al AICT, profesor la Sorbona, Paris (Franța).

Intrare TNB str. Tudor Arghezi-foto Florin Ghioca

NETA – New European Theatre Action, rețea din care face parte, ca membru fondator, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, își are sediul la Ljubljana (Slovenia) și reunește 67 de membri (teatre naționale, companii, festivaluri) din 19 țări europene, fiind în prezent cea mai amplă asociere teatrală de acest format în Europa. Calitatea proiectelor NETA (printre care este inclus şi Festivalul susmenţionat) s-a bucurat recent de o importantă recunoaștere, prin acordarea unei semnificative finanțări europene din partea EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency). Actant important în Balcani și în estul Europei, reţeaua NETA îşi propune să coaguleze energiile creatoare ale acestui spaţiu, să contribuie la promovarea şi diseminarea acestora, la identificarea și consolidarea unei specificităţi culturale, a unui mod de a face teatru în secolul XXI, într-un dialog productiv, creativ cu Europa de Vest şi nu numai, în spiritul „culturii fără frontiere”.

Fatada noapte tnb

Teatrul Național „I. L. Caragiale din București

Spectacolele invitate la Festivalul International NETA 2015

Proiecte NETA NETWORK

Co-producții internaționale NETA: în fiecare an, vor fi realizate două sau trei co-producții NETA, care vor reuni artiști din cadrul rețelei NETA, din 16 țări.

Ansamblul internațional NETA: va conecta personalul artistic din domeniul cultural al teatrului și dansului – autori, producători și organizatori. 

NETA Art TV: stație de televiziune pe internet, pentru care NETA asigură spațiul și tehnologia, pregătind personalul editorial și realizând programe TV pe Internet, urmărind ca în următorii ani să treacă la emisia prin satelit TV. Programul NETA Art TV, în faza sa inițială, va cuprinde informații despre festivaluri, piese de teatru, orele spectacolelor, posibilități de cazare în diverse orașe și date despre locurile care pot fi vizitate în țările europene membre ale rețelei NETA. Stația de televiziune va coopta corespondenți între jurnaliștii europeni și va dezvolta o bază internațională de știri culturale care vor oferi informații de ultimă oră despre evenimentele culturale din Europa.

Festivalul NETA 2015 de la București va fi organizat de Teatrul Național „I. L.Caragiale” din București împreună cu UNITER.

NETA 2015 este finanţat de Guvernul României şi realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Institutului Cultural Român.

Comunicat al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București

Fotografii de Florin Ghioca

logo revista teatrala radio

Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIFestivalul Internațional de Teatru NETA 2015,ion caramitru,NETA 2015,New European Theatre Action,proiecte teatru,teatrul național bucurești,Teatrul – erou al timpului prezent
Festivalul Internațional de Teatru NETA 2015 (ediție unică), organizat la Bucureşti în chiar anul aniversării a 10 ani de la înfiinţarea reţelei NETA, va reuni pe scenele Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București câteva din cele mai reprezentative producții teatrale aparținând teatrelor membre ale rețelei NETA. Festivalul se va...