festival shakespeare craiova 2016

Craiova devine capitală europeană a teatrului de calitate, în perioada 14–23 aprilie 2016, când va organiza cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare. Totodată, va găzdui, în perioada 24–27 aprilie 2016, cea de-a XV-a ediție a reputatului Premiu „Europa pentru Teatru”, precum și cea de-a XIII-a ediție a Premiului „Europa Noi Realități Teatrale”.

Festivalul Internațional Shakespeare, ajuns la cea de-a X-a ediție grație eforturilor de continuitate ale domnului Emil Boroghină, aduce în fața publicului doritor de teatru adevărat 46 de evenimente dedicate lumii lui William Shakespeare. La cele două evenimente din acest an, sprijinite financiar de Primăria Craiova, Consiliul Județean Dolj, Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, participă teatre și personalități ale artei teatrale din Japonia, Africa de Sud, India, Portugalia, Marea Britanie, Polonia, România, Israel, Bulgaria, Suedia, Rusia, Germania, Italia, Scoția și SUA.

afis festival shakespeare

Ediția din 2016 a Festivalului Internațional Shakespeare debutează pe 14 aprilie 2016, când, pe scena Naționalului craiovean Teatrul Saytama din Tokyo va prezenta Richard al II-lea, în viziunea legendarului regizor japonez Yukio Ninagawa, spectacol la prezentarea căruia participă aproape 90 de persoane.

Yukio_Ninagawa

Yukio Ninagawa

În cele 10 zile de festival sunt invitate și alte trupe celebre ale lumii, cu spectacole realizate de regizori de seamă, printre acestea numărându-se Teatrul Schaubuhne din Berlin, cu spectacolul Richard al III-lea în regia lui Thomas Ostermeier, Teatrul Shakespeare Tobacco Factory din Marea Britanie, cu spectacolul Hamlet, în regia lui Andrew Hilton, Worcester Repertory Company din Worcester cu spectacolul Comedia erorilor în regia lui Ben Humphrey, Teatrul Flaut din Stratford-upon-Avon cu spectacolul Hamlet, realizat de Kelly Hunter sau Compania A & M Production din Africa de Sud, cu spectacolul Hamlet, realizat de Fred Abrahamse.

Thomas Ostermeier in Venice. Italy 2011.

Thomas Ostermeier. Foto: Paolo Pellegrin

La Naționalul craiovean vor performa și actorii de la Baltic House Theatre Festival în piesa Macbeth, pusă în scenă de Luk Perceval, care vine cu prima sa producție din Rusia, direct în Bănie.

România va fi prezentă în Festival prin spectacolul Julius Caesar de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, în regia lui Peter Schneider; prin spectacolul comunitar Romeo și Julieta în regia lui Philip Parr, realizat în coproducție cu două companii de teatru independente – Compania Teatrulescu din Craiova și Compania Parrabbola din Marea Britanie; prin spectacolul Regele Lear realizat de Gavriil Pinte, pe un scenariu de George Banu, la Teatrul de Stat Oradea; prin Furtuna, în regia Alinei Hiristea de la Teatrul de Păpuşi Gong din Sibiu şi Folia, Shakespeare & Co, realizat de „Gigi Căciuleanu Dance Company” la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în regia şi coregrafia lui Gigi Căciuleanu.

Au fost programate de asemenea, recitaluri shakespeariene ale unor actori din Suedia, Polonia şi India, concerte cu lucrări inspirate din creaţia shakespeariană, realizate de formaţii din Marea Britanie, Portugalia, Belgia şi Statele Unite ale Americii, dar și importante sesiuni dedicate de AICT operei lui Shakespeare, la care vor participa specialiști din Europa și România.

Ediția din acest an a Festivalului se va desfășura atât în săli de spectacole precum cele de la Teatrul Național „Marin Sorescu”, Teatrul pentru copii și tineret Colibri, Casa Studenților, în Sala Aula Buia de la Facultatea de Agronomie, Filarmonica Oltenia, în spații neconvenționale precum foaierul Universității din Craiova, dar și pe străzi sau în Piața Buzești, Piața Mihai Viteazul, Piața William Shakespeare, Portul Cultural Cetate. Unul dintre momentele de neuitat al acestei ediții îl va constitui, fără îndoială, spectacolul prezentat de Mira-Art Acrobatic Dance Theatre din Gdansk (Polonia), o inedită sinteză artistică între dans, teatru și acrobație, ce va avea loc pe acoperișul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova și care a fost conceput special pentru Festivalul Internațional Shakespeare Craiova 2016.

Programul complet al Festivalului, dar și fotografii sau imagini, alte informații despre trupele invitate pot fi găsite pe site-ul www.shakespeare.tncms.ro.

Detalii despre bilete și rezervări:
Agenția Teatrului Național „Marin Sorescu”, str. A. I. Cuza nr. 11, telefon: 0251 413 677.
www.eventim.ro

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Anul Shakespeare

costintuchilaANUL SHAKESPEAREcraiova,emil boroghină,festival shakespeare craiova,teatrul national craiova
Craiova devine capitală europeană a teatrului de calitate, în perioada 14–23 aprilie 2016, când va organiza cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare. Totodată, va găzdui, în perioada 24–27 aprilie 2016, cea de-a XV-a ediție a reputatului Premiu „Europa pentru Teatru”, precum și cea de-a XIII-a ediție a...