Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

festival teatru praga

sigla rubrica teatru si teatre la praga 2Cu piesa Lippy”, având ca temă sinuciderea în grup, a debutat ieri, 2 octombrie 2017 festivalul de teatru Pražské Křižovatky (Intersecţiile Pragheze). Festivalul durează până pe 8 octombrie şi, pe lângă spectacolele de pe Scena nouă a Teatrului Naţional din Praga, oferă dezbateri şi o expoziţie. 

Piesa ”Lippy”, a ansamblului teatral Dead Centre, se referă la sinuciderea în grup a trei surori şi a mătuşilor lor. Soarta lor e descrisă cu ajutorul unui personaj care le traduce spectatorilor cuvintele femeilor moarte urmărind înregistrarea de pe camera video. 

LippyFoto Jeremy Abrahams

”Lippy”. Foto: Jeremy Abrahams

După spusele purtătoarei de cuvânt a secţiei de dramă  a Teatrului Naţional praghez, Kateřina Ondroušková, punctul culminant al programului festivalului va fi spectacolul cu piesa Democracy in America”, a regizorului Romeo Castellucci, care combină toate mijloacele de expresie ale teatrului la graniţa dintre pantomimă şi muzical. „Nu este un spectacol politic. Nu este un spectacol despre politică. Şi dacă este, atunci este despre sfârşitul acesteia.” Spectacolul se va juca pe 5 şi 6 octombrie 2017.

Din Slovenia participă ansamblul  Beton Ltd. cu piesa ”Ich kann nicht anders”, care pune, cu umor, întrebarea ce facem cu existenţa noastră în lumea globalizată (5 şi 6 octombrie).

Spectacolul Riding on a Cloud” va fi prezentat de regizorul și scenograful libanez Rabih Mroué (8 octombrie). Rabih l-a invitat pe fratele său Yasser pentru a interpreta un personaj care i se aseamănă mult. Personajul este rănit în războiul civil din Liban, pierzând capacitatea de a se exprima prin cuvinte. 

Festivalul reprezintă de fapt comemorarea lui Václav Havel, dorind să le demonstreze spectatorilor că la teatru te poţi distra şi cugeta în acelaşi timp.

Corespondență de la Praga

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Marele actor slovac Ladislav Chudík a încetat din viață

Arhiva rubricii Aniversare

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGADead Centre,festival,Pražské Křižovatky,teatre praga,vaclav havel
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ Cu piesa ”Lippy”, având ca temă sinuciderea în grup, a debutat ieri, 2 octombrie 2017 festivalul de teatru Pražské Křižovatky (Intersecţiile Pragheze). Festivalul durează până pe 8 octombrie şi, pe lângă spectacolele de pe Scena nouă a Teatrului Naţional din Praga,...