de MARINA ROMAN

FNT-2015-uniter

2015, Bucureşti, 23 octombrie–1 noiembrie: 47 de spectacole, 98 de reprezentaţii, 12 expoziţii, lansări de carte, workshop Luk Perceval, conferinţe-dezbateri-întâlniri şi licitaţia Artmark în Festivalul Naţional de Teatru. Această ediţie – a 25-a, aniversară! – este dedicată regizorului Lucian Pintilie, personalitate remarcabilă a culturii române. „Este o ediţie amplă – spune Marina Constantinescu, director artistic şi selecţioner unic al FNT –, în care calitatea, valoarea şi rafinamentul artelor spectacolului demonstrează normal miza Culturii şi a Spiritualităţii din noi. Şi pe acest pământ. Acest Festival este singurul care spune, în fel şi chip, fascinanta poveste a teatrului românesc. De douăzeci şi cinci de ani.”

FNT 2015

Tema festivalului face recurs la Shakespeare. Să-i dăm, aşadar, crezare lui Hamlet atunci când spune despre rostul teatrului care „dintru-nceputuri şi până acum, a fost şi este să-i ţină lumii oglinda în faţă, ca să zic aşa; să-i arate virtuţii adevăratele ei trăsături, lucrului de scârbă propriul său chip şi vremurilor şi mulţimilor înfăţişarea şi tiparul lor”. Trăim conflictul ca pe o dominantă a societăţii globalizate şi e firesc să îl regăsim în multe dintre spectacolele selecţionate. Dezbaterea Război. Conflict. Teatru – poate cea mai incitantă la care publicul festivalier este invitat să participe alături de invitaţi din ţară şi din străinătate – se va desfăşura pe 26 octombrie 2015 la ARCUB Gabroveni. Şi, pentru că vorbim în acest context despre invitaţii din străinătate, mai este de amintit că Războiul (coproducţie: Festivalul Internaţional de Teatru „Cehov” şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh) şi Frontul (Teatrul Thalia, Hamburg) se înscriu cu impact major în tema conflictului.

large_FRONT_foto_Copyright_Armin_Smailovic

Frontul după Erich Maria Remarque, Henri Barbusse și autori contemporani, regia: Luk Perceval, Teatrul Thalia din Hamburg. Foto: © Armin Smailovic

Pentru a reitera deschiderea internaţională a acestei ediţii, rămânem la capitolul conferinţe-dezbateri-întâlniri, anunţând conferinţa susţinută de dramaturgul şi criticul de teatru Piotr Gruszczynski. Intitulat Teatrul şi memoria – 250 de ani de teatru de stat în Polonia, acest demers este axat pe „aspecte ale construirii şi deconstrucţiei memoriei în teatrul polonez contemporan şi despre moduri diferite de abordare a subiectelor relevante din istoria Poloniei de către creatori, de la Grotowski şi Kantor, până la Warlikowski şi Passini”. Conferinţa este programată pentru data de 27 octombrie şi va avea loc în Sala Media a TNB, fiind urmată de proiecţia filmului (A)Pollonia, în regia lui Krzysztof Warlikowski.

mein_kampf_in_regia_lui_alexandru_dabija

Mein Kampf de George Tabori, regia: Alexandru Dabija,  Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Foto: Nicu Cherciu

Unul dintre punctele forte ale vizibilităţii internaţionale pe care o câştigă această ediţie a Festivalului Naţional de Teatru este parteneriatul cu Institutul Cultural Român. Datorită acestui parteneriat, trei dintre cele mai interesante spectacole – Mein Kampf  (producţie: Teatrul Naţional din Cluj-Napoca), Steaua fără nume (producţie: Centrul Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti) şi Bizoni. Fabulă urbană #2 (producţie: Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu) vor fi urmărite în direct în spaţiile Reprezentanţelor ICR de la Viena şi Londra, iar la Chişinău, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. În afară de transmisiile internaţionale realizate prin intermediul ICR în cele trei capitale, Grand Cinema & More va transmite cele trei spectacole şi în cinematografele partenere din Constanţa, Braşov, Piteşti şi Timişoara.

steaua_fara_nume_in_regia_lui_victor_ioan_frunza

Steaua fără nume de Mihail Sebastian, regia: Victor Ioan Frunză, Centrul Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti

Cel de al treilea spectacol din străinătate invitat al FNT este Tiger, pus în scenă de Sofia Jupither după Tigrul sibian, textul dramatic al Gianinei Cărbunariu. Realizat prin programul internaţional de întâlniri cu profesioniştii, „Dramaten&”, acesta este un proiect de colaborare între Institutul Cultural Român, producătorii spectacolului şi Teatrul Dramatic Regal din Stockholm.

sigla icr„Menirea Institutului Cultural Român este să pună pe harta lumii o Românie a valorilor – spunea preşedintele Radu Boroianu la conferinţa de presă a FNT –, iar valorile nu pot fi decât creative.” Creativitatea românească a fost probată şi prin prezenţa excepţională a tinerilor noştri artişti la cea de a 13-a ediţie a Cvadrienalei de Scenografie de la Praga (iunie 2015). Cu sprijinul ICR, cele două proiecte curatoriate de scenografa Ştefania Cenean, profesor la Departamentul de Scenografie al Facultăţii de Teatru din cadrul UNATC, vor fi aduse şi în faţa publicului FNT în expoziţiile Rădăcini (autori: fotograful Florin Ghenade şi scenograful Cristian Stănoiu) şi Libertate (spaţiu scenografic imaginat şi creat de Bianca Vesteman).

sigla-fnt2Ion Caramitru, preşedintele UNITER şi directorul Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, a remarcat cu bucurie declarată că „anul acesta este un festival mai bogat, mai diversificat, cu o reprezentare românească venită din mai toate regiunile ţării unde teatrul este bine dezvoltat.”

Cred că anvergura acestei a 25-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru şi vizibilitatea pe care o câştigă în spaţiul cultural european s-ar cădea să anunţe, pentru anul viitor, prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Bucureşti.

logo revista teatrala radioVezi: arhiva FNT 2015

marina roman

Marina Roman

Alte articole de Marina Roman:

Yentl, păcatul de a vrea să ştii, cronică de teatru

Tinereţe fără bătrâneţe şi frumuseţe care fuge de moarte, cronică de teatru

costintuchilaFNT 2015erich maria remarque,festivalul national de teatru,fnt 2015,ion caramitru,lucian pintilie,marina constantinescu,marina roman,Mein Kampf de George Tabori,tiger,Tigrul sibian
de MARINA ROMAN 2015, Bucureşti, 23 octombrie–1 noiembrie: 47 de spectacole, 98 de reprezentaţii, 12 expoziţii, lansări de carte, workshop Luk Perceval, conferinţe-dezbateri-întâlniri şi licitaţia Artmark în Festivalul Naţional de Teatru. Această ediţie – a 25-a, aniversară! – este dedicată regizorului Lucian Pintilie, personalitate remarcabilă a culturii române. „Este o...