filme documentare caragiale costin tuchila pusa roth

de COSTIN TUCHILĂ și PUȘA ROTH

O nouă pagină în Revista Teatrală Radio

centenar caragiale radio romania

Centenar Caragiale la Radio România 

Proiectul „Centenar Caragiale” s-a desfăşurat în cadrul Anului Caragiale 2012, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la moartea scriitorului (9 iunie 1912, stil vechi/22 iunie 1912, stil nou), în spiritul misiunii radioului public de promovare a valorilor culturii naţionale.

caragiale filme despre montarile la teatrul radiofonicPornind de la îndemnul lui Caragiale de a se adresa generaţiilor viitoare, pentru a consolida lucrarea înaintaşilor, s-a hotărât atunci că Proiectul „Centenar Caragiale” se va derula în cadrul postului Radio 3Net „Florian Pittiș”. Alegerea acestui post al Societății Române de Radiodifuziune drept gazdă a proiectului s-a făcut ţinând cont de faptul că publicul său este unul preponderent tânăr, putând beneficia astfel şi de informaţii care să completeze educaţia şcolară şi să contribuie la consolidarea culturii generale, la familiarizarea tinerilor ascultători cu opera caragialiană în toată complexitatea ei, de la teatru, proză literară, poezie la proza jurnalistică, cu genurile şi speciile literare şi jurnalistice abordate de Caragiale. Nu în ultimul rând, la cunoaşterea esteticii caragialiene, desprinsă din reflecţiile autorului despre teatru, literatură, muzică, artă în general.

caragiale scena teatru

Acest proiect a constat în realizarea unui portal multimedia: biografie, activitate, opera literară (teatru, proză, publicistică, poezie, cu note și comentarii edificatoare și înregistrări audio din Fonoteca Radioului), opinii critice, corespondență, iconografie, informaţii despre evenimente din Anul Caragiale.

Portalul a cuprins 10 filme documentare dedicate operei lui Caragiale la Radio România, ceea ce a constituit o premieră în istoria Radio România.

Începând de astăzi, 29 ianuarie 2016, în Revista Teatrală Radio veți putea puteți viziona toate cele 10 filme documentare în ordinea în care au fost ele realizate și postate pe Portalul „Centenar Caragiale”.

Comediile lui Caragiale în viziunea lui Sică Alexandrescu (1): D’ale carnavalului

sica alexandrescu comedii de caragiale d ale carnavalului 1951 premiera radiofonica documentar

Primul dintre cele patru filme documentare dedicate regizorului Sică Alexandrescu evocă montările sale pe scena Teatrului Național din București, în perioada 1948–1952 și prima versiune a radiofonică a comediei D’ale carnavalului, difuzată în premieră în 28 decembrie 1951.

Realizatori: Costin Tuchilă și Pușa Roth.

Regia de montaj: Robert Vasiliță. Grafică de Costin Tuchilă. Imaginea și montajul video: Adrian Jumugă.

Producție a Radio 3Net „Florian Pittiș”, iunie 2012.

Pentru a vedea al doilea film documentar, Comediile lui Caragiale în viziunea lui Sică Alexandrescu: „O noapte furtunoasă”, accesați noua pagină a site-ului, Filme documentare despre Caragiale la Radio România.

Pusa Roth

Pușa Roth

costin tuchila

Costin Tuchilă

logo revista teatrala radioVezi și: Sică Alexandrescu – vocația capodoperei de Costin Tuchilă

Lumea ca moft de Costin Tuchilă

Teatru la Cocioc de Costin Tuchilă

Caragiale – între exces şi blestemul veşnicei actualităţi, cronică de carte de Răzvana Niță

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva Editura Casa Radio

costintuchilaCARAGIALEcaragiale la radio romania,centenar caragiale 2012,costin tuchilă,d-ale carnavalului,filme documentare despre caragiale,istoric montari caragiale la teatrul radiofonic,o noapte furtunoasă,portal centenar caragiale radio 3 net,pusa roth,sicaă alexandrescu si caragiale,teatrul național bucurești
de COSTIN TUCHILĂ și PUȘA ROTH O nouă pagină în Revista Teatrală Radio Centenar Caragiale la Radio România  Proiectul „Centenar Caragiale” s-a desfăşurat în cadrul Anului Caragiale 2012, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la moartea scriitorului (9 iunie 1912, stil vechi/22 iunie 1912, stil nou), în spiritul misiunii radioului...