de COSTIN TUCHILĂ și PUȘA ROTH

centenar caragiale radio romania

Centenar Caragiale la Radio România 

Proiectul „Centenar Caragiale” s-a desfăşurat în cadrul Anului Caragiale, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la moartea scriitorului (9 iunie 1912, stil vechi/22 iunie 1912, stil nou), în spiritul misiunii radioului public de promovare a valorilor culturii naţionale.

caragiale filme despre montarile la teatrul radiofonicPornind de la îndemnul lui Caragiale de a se adresa generaţiilor viitoare, pentru a consolida lucrarea înaintaşilor, s-a hotărât atunci că Proiectul „Centenar Caragiale” se va derula în cadrul postului Radio 3Net „Florian Pittiș”. Alegerea acestui post al Societății Române de Radiodifuziune drept gazdă a proiectului s-a făcut ţinând cont de faptul că publicul său este unul preponderent tânăr, putând beneficia astfel şi de informaţii care să completeze educaţia şcolară şi să contribuie la consolidarea culturii generale, la familiarizarea tinerilor ascultători cu opera caragialiană în toată complexitatea ei, de la teatru, proză literară, poezie la proza jurnalistică, cu genurile şi speciile literare şi jurnalistice abordate de Caragiale. Nu în ultimul rând, la cunoaşterea esteticii caragialiene, desprinsă din reflecţiile autorului despre teatru, literatură, muzică, artă în general.

caragiale scena teatru

Acest proiect a constat în realizarea unui portal multimedia: biografie, activitate, opera literară (teatru, proză, publicistică, poezie, cu note și comentarii edificatoare și înregistrări audio din Fonoteca Radioului), opinii critice, corespondență, iconografie, informaţii despre evenimente din Anul Caragiale.

Portalul a cuprins 10 filme documentare dedicate operei lui Caragiale la Radio România, ceea ce a constituit o premieră în istoria Radio România.

În această pagină veți putea viziona toate cele 10 filme documentare în ordinea în care au fost ele realizate și postate pe Portalul „Centenar Caragiale”.

Comediile lui Caragiale în viziunea lui Sică Alexandrescu (1): D’ale carnavalului

sica alexandrescu comedii de caragiale d ale carnavalului 1951 premiera radiofonica documentar

Primul dintre cele patru filme documentare dedicate regizorului Sică Alexandrescu evocă montările sale pe scena Teatrului Național din București, în perioada 1948–1952 și prima versiune a radiofonică a comediei D’ale carnavalului, difuzată în premieră în 28 decembrie 1951.

Realizatori: Costin Tuchilă și Pușa Roth.

Regia de montaj: Robert Vasiliță. Grafică de Costin Tuchilă. Imaginea și montajul video: Adrian Jumugă.

Producție a Radio 3Net „Florian Pittiș”, iunie 2012.

Comediile lui Caragiale în viziunea lui Sică Alexandrescu (2): O noapte furtunoasă

sica alexandrescu comedii de caragiale o noapte furtunoasa 1952 premiera radiofonica documentar

Al doilea dintre cele patru filme documentare dedicate regizorului Sică Alexandrescu reface contextul difuzării în premieră a comediei O noapte furtunoasă, în 20 ianuarie 1952. Capodoperă de artă interpretativă, O noapte furtunoasă în regia lui Sică Alexandrescu a fost montată mai întâi la teatrul radiofonic, înainte de a vedea luminile rampei. Regizorul și actorii pregăteau desigur spectacolul de la Teatrul Național din București, a cărui premieră a avut loc în 4 februarie 1952. În prima parte a spectacolului se juca O noapte furtunoasă, urmată de Conu Leonida față cu reacțiunea, și aceasta difuzată mai întâi la Radio, în 25 ianuarie 1952.

Realizatori: Costin Tuchilă și Pușa Roth.

Regia de montaj: Robert Vasiliță. Grafică de Costin Tuchilă. Imaginea și montajul video: Adrian Jumugă.

Producție a Radio 3Net „Florian Pittiș”, iulie 2012.

Comediile lui Caragiale în viziunea lui Sică Alexandrescu (3): „Conu Leonida față cu reacțiunea”

i-l-caragiale-sica-alexandrescu-conu-leonida-1952-schite-dramatizate-centenar-caragiale

Trecuseră doar cinci zile de la premiera cu O noapte furtunoasă (20 ianuarie 1952) și, ca și aceasta, Conu Leonida față cu reacțiunea prindea viață mai întâi la teatrul la microfon și abia apoi pe scena Naționalului bucureștean. Eroii farsei lui Caragiale au identitatea actorilor care urmau să intre în scenă la Teatrul Naţional pe 4 februarie 1952: G. Timică (Conu Leonida), Sonia Cluceru (Efimiţa), Eugenia Bame (Safta). Lor li se adaugă Horia Șerbănescu, folosit în rol de comentator în toate cele patru comedii de Caragiale montate la Radio.

g-timica-portret-de-bogdan-calciu-actori-caragiale-conu-leonida-inedit-centenar-caragiale-mari-actori-romani

G. Timică, portret de Bogdan Calciu, august 2012

Se difuzau în acea seară de ianuarie, vineri, 25 ianuarie 1952, ora 22,20, la Radio Bucureşti 1, Conu Leonida faţă cu reacţiunea şi Trei schiţe scenarizate (nu patru cum se anunţa în revistă): Arendaşul român (cu Alex. Giugaru, Gh. Ciprian, Niky Atanasiu, Radu Beligan, Florin Scărlătescu), Lanţul slăbiciunilor (cu Marcel Anghelescu, Radu Beligan, Cella Dima, Eugenia Popovici), Tren de plăcere (în distribuţie: Marcel Anghelescu, Cella Dima, Niky Atanasiu, Sonia Cluceru, Mircea Constantinescu, Radu Beligan), toate în regia lui Sică Alexandrescu.

sonia-cluceru

Sonia Cluceru

În 1961, Sică Alexandrescu relua la teatrul radiofonic trei dintre cele patru comedii, difuzate aproape simetric pe parcursul anului. În 16 iulie 1061 era difuzată Conu Leonida faţă cu reacţiunea, distribuindu-i pe Costache Antoniu în Leonida, Silvia Dumitrescu-Timică (Efimiţa), Nineta Gusti (Safta).

Acestora le este dedicată cea de-a treia emisiune din seria celor care evocă montările regizorului cu piese de Caragiale la Teatrul Național Radiofonic.

Realizatori: Costin Tuchilă și Pușa Roth.

Regia de montaj: Radu Verdeș. Fotografii: Andreea Gheorghiu. Grafică de Costin Tuchilă. Secvențe video: Bogdan Calciu. Imaginea și montajul video: Adrian Jumugă.

Producție a Radio 3Net „Florian Pittiș”, august 2012.

În curs de postare, celelalte filme.

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Caragiale