de RALUCA NIȚĂ

casablanca piesa de teatru si film

Filmul Casablanca a fost proiectat pentru prima dată în cinematografele americane la 26 noiembrie 1942. 

Avându-i ca actori în rolurile principale pe miticii Ingrid Bergman şi Humphrey Bogart, filmul regizat de Michael Curtiz ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai frumoase producţii cinematografice ale tuturor timpurilor, realizat de American Film Institute. 

michael curtiz

Puţini ştiu însă că scenariul filmului are la bază un text pentru teatru intitulat Everybody comes at Rick, ajuns din întâmplare pe biroul producătorului Jackcasablanca de la teatru la film Warner pentru că niciun impresar teatral nu era dispus să îl producă.

Fondatorul casei de producţie cumpără drepturile de autor plătind 20 000 de dolari. Îi angajează pe cei doi scenarişti de succes din acea epocă, Julius şi Philip Epstein, cărora le cere să schimbe titlul textului în Casablanca. Protagoniştii ar fi trebuit să fie Ronald Reagan şi Ann Sheridan. Filmările vor dura două luni, între 25 mai şi 3 august 1942, în Statele Unite.

Întreaga producţie va costa în cele din urmă 1 039 000 de dolari.

Rick's Café Américain

Localul „Rick’s Café Américain” a fost reconstruit după modelul Hotelului El Minzah din Tanger.

Humphrey Bogart a jucat în permanenţă cu pantofi cu toc deoarece Ingrid Bergman era mai înaltă decât el cu 5 centimetri.

Referindu-se la acest film, Umberto Eco scrie: „Casablanca nu este un film, ci o multitudine de filme, o antologie. A fost realizat aproape din întâmplare. A fost construit zilnic, pas cu pas. Nimeni nu ştia cum se va termina povestea sa. Ingrid Bergman însăşi apare plină de farmec tocmai pentru că jucând nu va şti până în ultimul moment pe care dintre cei doi bărbaţi îl va alege. Prin urmare, zâmbea amândurora cu aceeaşi delicateţe şi ambiguitate.”

Corespondenţă de la Roma

filmul casablanca 1942

Ingrid Bergman si Humphrey Bogart casablanca

Ingrid Bergman și Humphrey Bogart în Casablanca

Ingrid Bergman – scene din Casablanca

Fragment din filmul Casablanca 

raluca-nita

Raluca Niță

Alte articole de Rlogo revista teatrala radioaluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000  

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

costintuchilaDE LA TEATRU LA FILMcasablanca,casablanca piesă de teatru,curiozități,Everybody comes at Rick,filmul casablanca a fost mai intai o piesa de teatru,fragmente din filmul casablanca 1942,ingrid bergman,jack warner,mari filme,michel curtiz,raluca niță,umnerto eco despre casablanca
de RALUCA NIȚĂ Filmul Casablanca a fost proiectat pentru prima dată în cinematografele americane la 26 noiembrie 1942.  Avându-i ca actori în rolurile principale pe miticii Ingrid Bergman şi Humphrey Bogart, filmul regizat de Michael Curtiz ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai frumoase producţii cinematografice ale tuturor timpurilor, realizat...