FITCA-2015

„Poezia nu poate exista fără muzică. Tăcerea poeziei e muzică” este fraza sub semnul căreia stă spectacolul Vorbe, vorbe, vorbe… – un autentic recital de poezie şi muzică românească susținut de Ion Caramitru alături de violoncelistul Adrian Naidin, sâmbătă, 21 noiembrie 2015, ora 18.00, la Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Vorbe, vorbe, vorbe. foto Lucian Muntean

Vorbe, vorbe, vorbe… Foto: Lucian Muntean

Este de neegalat modul suprinzător al actorului Ion Caramitru de a apropia spectatorii de poezie, de a-i da poeziei întruchipare scenică, de a-i da înțelesuri la care nu ne-am fi gândit. Tratează vorba când cu duioșie, când cu umor. Tăcerea face și ea parte din instrumentarul perfect mânuit de actor și, în momentele de liniște adâncă parcă îți simți propriile gânduri. Pe neașteptate te învăluie minunata voce profundă, aproape șoptită, tandră a lui Adrian Naidin și un violoncel de o vibrație dramatică despre care se spune, pe drept cuvânt, că sună ca o orchestră. Un spectacol care ne reamintește de rolul și rostul poeziei în viața noastră. O întâlnire unică între cuvânt şi sunet: Vorbe, vorbe, vorbe…

Opera cersetorilor. foto Bíró Márton

Sâmbătă, 21 noiembrie, ora 20.30, Sala Mare este programat spectacolul Opera cerşetorilor după textul omonim al lui John Gay, în regia unuia dintre cei mai renumiți regizori sârbi, Kokan Mladenović, producţie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara, ne readuce în vremurile corupte și vicioase al societății actuale. Dramatizarea: Kokan Mladenović, Góli Kornélia. Compozitor: Irena Popović. Versuri: Kokan Mladenović. Versiunea versurilor în limba maghiară: Góli Kornélia, Szerda Zsófia. Traducerea în limba maghiară a textului original: Orbán Enikő. Distribuția: Aszalos Géza, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Kiss Attila, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Kocsárdi Levente, Simó Emese, Tar Mónika, Tokai Andrea. Orchestra: Cosmin Hărşian, Dragalina Cristian Csaba, Szabó Csongor-Zsolt, Ilko Gradev, Marcelle Poaty-Souami. Decorul: Marija Kalabić. Costumele: Tatjana Radišić. Coregrafia: Andreja Kulešević. Data premierei: 4 aprilie 2015. Durata: 1h 45 min fără pauză.

Opera cersetorilor. foto Bíró Márton (2)

Opera cerșetorilor. Foto: Bíró Márton

Spectacolul este un maraton de forță al celor 15 actori, care abordează cu o „remarcabilă seriozitate și cu un admirabil profesionalism” mai multe genuri ale artei teatrale, de la dramă la comedie și de la melodramă siropoasă până la cabaret.

O satiră socială, un spectacol-manifest care spune adevăruri dureroase, arată cu degetul către lumea decadentă pe care o privim adesea cu mirare sau cu nepăsare. 

Cu ultimul spectacol din Festival – Beznă de mină al Teatrului Naţional din Pécs – regizorul Bérczes László ne propune o provocare: „Oare reuşim să ne apropiem de bunătate sau măcar să stârnim dorinţa de a face un bine atunci când în jurul nostru şi adânc în noi îşi culege roadele răul.”

Bezna de mina. foto Mihaly Laszlo (2)

Beznă de mină – o comedie neagră despre viaţa rurală din Transilvania, despre corupție și naționalism – face parte din trilogia contemporană: Flori de mină, Beznă de mină și Apă de mină, scrisă de Csaba Székely. Trilogia minelor a fost pusă în scenă în România şi Ungaria, toate montările bucurându-se de un real succes.

Teatrul Naţional din Pécs, partener tradițional al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” ne onorează invitația și vine la Arad cu un spectacol de teatru social. Un spectacol despre curajul de a privi realitatea drept în față, despre puterea tămăduitoare a binelui, despre responsabilitatea de a birui într-o lume marcată de rău. 

Bezna-de-mina.-foto-Mihaly-Laszlo-1

Beznă de mină. Foto: Mihaly Laszlo 

Beznă de mină va putea fi văzut duminică, 22 noiembrie 2015, la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad. În distribuţie: Szula László, Nyári Szilvia, Köles Ferenc, Urbán Tibor, Grisnik Petra. Scenografia şi costumele: Cziegler Balázs. Muzica: Dresch Mihály. Producător: Teatrul Naţional din Pécs, Ungaria şi Teatrul „Csiky Gergely” din Kaposvar. Data premierei: 26 februarie 2014. Durata: 1h 45 min fără pauză. Spectacol în limba maghiară supratitrat în limba română.

Sâmbătă, 21 noiembrie, la ora 22.30 și duminică, 22 noiembrie 2015, la ora 21.30, la Café Boeme Teatru sunteți invitați la concertul Blue Monday cu Daniel Ignat și Andy Roll.

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad, ediţia a XXI-a, 14–22 noiembrie 2015

Producător: Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad

Cu sprijinul: Consiliului Local al Municipiului Arad

Parteneri media: TVR Timişoara, West TV, Pro FM, INARAD.TV, Radio România Cultural, Radio România Timişoara, Radio România Arad FM, Glasul Aradului, Jurnal Arădean, ARQ, Arad Online, Arad Culture, Vestic.Ro, Party Arad, Port.Ro, NEWS-AR, Ghidul Arădean, Ziarul Metropolis, Yorick.ro, Ora de ştiri, ArtActMagazine.

Comunicat al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad

logo revista teatrala radio

Vezi și: Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad, ediţia a XXI-a

Musical şi teatru-dans în următoarele două zile ale Festivalului Internațional de Teatru Clasic Arad

Întâlniri cu maeştrii Artei Actorului

Bogdan Costea despre Festivalul Internațional de Teatru Clasic Arad, interviu realizat de Raluca Rădulescu

Festivalul Internațional de Teatru Clasic de la Arad

Alte știri despre Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIbezna de mina,festivalul internaitonal de teatru clasic arad,FITCA 2015,ion caramitru,john gay,opera cersetorilor,teatrul clasic ioan slavici arad
„Poezia nu poate exista fără muzică. Tăcerea poeziei e muzică” este fraza sub semnul căreia stă spectacolul Vorbe, vorbe, vorbe... – un autentic recital de poezie şi muzică românească susținut de Ion Caramitru alături de violoncelistul Adrian Naidin, sâmbătă, 21 noiembrie 2015, ora 18.00, la Sala Mare a Teatrului...