fits-2014

Între zecile de „fețe”, nuclee culturale și artistice, puternice zone de interes în varii direcții ale FITS, care au construit grandoarea Festivalului sibian de anul acesta, o ediție de excepție din multe puncte de vedere, Bursa de spectacole a arătat timp de trei zile un chip întinerit și matur totodată. Au fost zile pline în care cei peste cincizeci de participanți înscriși oficial, dar și alte câteva persoane interesate dintre invitați sau venite special la Sibiu pentru acest program au beneficiat de un „desfășurător” incitant.

bursa de spectacole fits sibiu 2014 mariana ciolan

La a doua ediție sibiană, Festival Reedings, platformă educațională inițiată de EFA (Asociația Europeană a Festivalurilor), la sala de cinema din Piața Mică, a adus prin conferințele unor directori de festivaluri din Slovacia, Franța, Lituania, Marea Britanie și Belgia interesante puncte de vedere, ca și Conversațiile culturale, de la Cafe Atrium, patronate de Noel Witts, titularul cursului Contexte critice la Leeds Metropolitan University, specialist pe probleme de consultanță în domeniul politicilor culturale. Îmbrățișând deopotrivă teme de larg interes, vizând managementul, atragerea de fonduri și de personalități, promovarea eficientă a produselor culturale ș.a., secțiunea a dobândit un caracter concret prin întâlnirea cu reprezentanții Drama League din SUA sau prin workshopurile lui Mark Websterby, antreprenor creativ din Noua Zeelandă, cucerind asistența prin firea lui expansiv-comunicativă, și Ana Mujat, lector la ULBS, aceasta din urmă realizatoare și a unui moment de colaborare între studenți la Facultatea de teatru sibiană cu performerul și promotorul britanic al artelor vizuale, Richard Demarco La Biblioteca Astra, unde s-au rostit versuri, a avut loc o mică reprezentație de teatru și s-au prezentat în premieră documente din arhiva instituției. Dincolo de standurile companiilor și ale artiștilor independenți, aranjate anul acesta la parterul Hotelului Ibis, un etaj mai sus, într-un spațiu generos pregătit și acela, schimbul direct de informații între toți participanții, care a avut loc în toate cele trei dimineți destinate Bursei, după un program prestabilit și comunicat prin documentele oficiale, a constituit un foarte mare câștig, după cum ne-au declarat chiar cu entuziasm mai mulți participanți la prezentările concentrate, la obiect, în atmosferă destinsă menită să apropie în plan uman și să dea un plus de adevăr acestei acțiuni. Prânzul în comun, vizionarea împreună a spectacolelor de seară din festival sau ieșirile în împrejurimile orașului destinate chiar socializării între artiști și producători au fost alte trepte spre împlinirea scopului acestei platforme de dialog unice în România.

Mark Westerby

Mark Westerby

Un moment de importanță majoră pentru prestigiul Bursei și al FITS l-a constituit lansarea selecției naționale în cadrul programului-pilot EFFE, Europe for Festivals, Festivals for Europe (2014–2015), organizat de EFA, unde FITS este partener. Au prezidat întâlnirea Constantin Chiriac, președintele FITS, Cristian Radu, director executiv Sibiu – capitală culturală europeană 2007, Hugo de Greff, coordonator general al Atelier for Young Festival Managers (Belgia). Pentru anul 2015 se vor acorda 15 premii pentru festivalurile reprezentative din cele 28 de țări membre UE. O altă etapă se dorește a fi lansarea în 2016 a unui program dedicat exclusiv finațării festivalurilor care capătă titlul de festival european. (Detalii se află pe www.effe.eu).

Mariana Ciolan

Lavinia Alexe, coordonator Bursa de spectacole, ne-a acordat un scurt interviu


logo revista teatrala radioCronici, reportaje și interviuri de Mariana Ciolan:

 Pălăria florentină

„Solitaritate”, un strigăt contemporan

„Blackbird” la UnTeatrumariana ciolan

Teatrul Tineretului în turneu la Bucureşti

„Titanic Vals” deschide anul teatral la „Odeon”

„Construim poduri, trecem graniţe”…

Adrian Roman: „Prin spectacole de calitate, încercăm să menținem sincronismul european al Teatrului din Râmnicu Vâlcea”

Sincronism european, cronică la spectacolul O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii

Strălucire și sens, cronică la spectacolul Cabaret

Lucian Vărșăndan: „Creșterea trupei Teatrului German din Timișoara este principalul nostru obiectiv”

Annie Muscă: „O lună dedicată unei actrițe inconfundabile”

Spre lumea largă… 

Shakespeare al tuturor

Cei doi Richard…

FITS 2014. Flash – Începutul

FITS 2014. Flash – Orașul pe scenă

FITS 2014. Flash – Omul-spectacol

costintuchilaFITS 2014atelier de creatie,bursa de spectacole sibiu,fits 2014,lavinia alexe,mariana ciolan,program EFFE
Între zecile de „fețe”, nuclee culturale și artistice, puternice zone de interes în varii direcții ale FITS, care au construit grandoarea Festivalului sibian de anul acesta, o ediție de excepție din multe puncte de vedere, Bursa de spectacole a arătat timp de trei zile un chip întinerit și matur...