fits-2014

Programul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu continuă în aceste zile cu o agendă ce face o cronică fascinantă asupra umanității și a particularităților omului modern.

spre damasc

Spre Damasc

Sezonul polonez din cele trei zile îi aduce pe scena de la Sibiu pe regizorii Jan Klata, cu spectacolul Spre Damasc / To Damascus după Sebastian Majewski (marți, ora 18.00, la Teatrul Național Radu Stanca Sibiu), Jarosław Staniek, cu spectacolul Eroii lui Julian Tuwim / Tu-Wim de Arkadiusz Wójcik (marți, ora 23.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C) și Krystian Lupa, cu spectacolul Frați vitregi / Siblings de Thomas Bernhard (miercuri, ora 20.00, la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu). În Spre Damasc, Jan Klata propune un diagnostic asupra condiției spirituale și religioase a umanității moderne într-un spectacol eclectic cu o coloană sonoră psihedelică ce conține piese semnate printre altele de Nirvana și Radiohead, în care povestea este afundată complet în cultura pop. Câștigător al unui premiu pentru regie pentru dezvoltarea unui nou limbaj în teatru, în 2004, la Festivalul din Bydgoszcz, Jan Klata se află la a doua sa vizită în Sibiu, după ce anul trecut a prezentat A piece on the mother and fatherland, spectacol al companiei Teatr Polski. Regizorul Arkadiusz Wójcik invită publicul la o călătorie muzicală în lumea poeziei și a creației muzicale a lui Julian Tuwim, în care teatrul devine un spațiu magic nu doar pentru spectatori, ci și pentru actori. Câștigător al Premiului Europa pentru Teatru în 2009, Krystian Lupa aparţine acelui areal al marilor personalităţi ale lumii, în care îi găsim pe Harold Pinter, Peter Brook, Ariane Mnouchkine sau Pina Bausch. Spectacolul semnat de acesta la Sibiu face un studiu rafinat și percutant asupra mutilărilor spirituale ale omului contemporan.

calatoriile-lui-gulliver purcarete foto sebastian marcovici

Călătoriile lui Gulliver. Foto: Sebastian Marcovici

Silviu Purcărete revine, de asemenea, pe scena Festivalului Internațional de la Sibiu cu reprezentația spectacolului Călătoriile lui Gulliver (joi, 12 iunie, ora 18.00, la sala Teatrului Național Radu Stanca Sibiu). Seria de exerciții scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift a fost prezentată în premieră mondială la Festivalul Internațional de la Edinburgh. Seria spectacolelor de teatru continuă cu o creație de autor ce poartă semnătura regizorului Pippo Delbono. În Orhidee / Orchids (joi, 12 iunie, ora 21.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea A), scriitorul, actorul și regizorul italian vorbește despre impulsul vital și de nestăpânit de a scrie și de a vorbi despre dragoste în pofida tuturor obstacolelor. Câştigător al Premiului Europa pentru teatru și răsfățat al criticilor la Festivalul de la Avignon, Pippo Delbono prezintă o estetică a imaginii ce transformă tristeţea din zilele noastre în speranţa zilelor de mâine. Secția Germană a Teatrului Național din Sibiu și Teatrul ECCE din Austria prezintă întreaga trilogie a lui Esteve Soler, dramaturgul catalan premiat cu Serra d’Or pentru cea mai bună piesă a anului: Contra democrației, în regia lui Alexandru Dabija (joi, 12 iunie, ora 17.00, la Casa de Cultură de Sindicatelor – intrarea C), Contra iubirii, în regia lui Marie Hoppe (joi, 12 iunie, ora 18.30, la Teatrul Gong) și Contra progresului, în regia lui Reinhold Tritscher (joi, 12 iunie, ora 20.00, la Teatrul Gong). Emma Dante revine la Sibiu cu o producție creată în cadrul Proiectului „Orașe pe Scenă / Cities on Stage”, la Teatro Stabile di Napoli. Surorile Macaluso / Le Sorelle Macaluso este o creație originală ce reunește universul teatral și cinematografic al uneia dintre cele mai marcante și premiate figuri ale teatrului mondial, într-o montare despre familie și granița dintre viață și moarte. Cu siguranță că unul dintre cele mai așteptate momente de pe agenda acestui an este lectura muzicală Cioran intim (miercuri, 11 iunie, ora 16.00, Teatrul Gong), un proiect inițiat de George Banu alături de Francesco Agnello. Programul complet al spectacolelor de teatru poate fi consultat aici: http://www.sibfest.ro/2014/teatru

maria_pages

María Pagés

Mai mult decât atât, următoarea perioadă propune o călătorie fascinantă în lumea dansului, cu un focus special dedicat companiilor spaniole. Recunoscută internaţional pentru conceptul estetic unic în arta dansului, María Pagés, regina flamenco-ului vine la Sibiu cu un spectacol de flamenco şi poezie: Flamenco y Poesia (marți, 10 iunie, ora 21.00, Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea A). Probabil că una dintre cele mai senzuale apariţii pe scena festivalului de la Sibiu din acest an va fi reprezentaţia spaniolilor de la Rojas y Rodriguez (Nuevo Ballet Español), cu spectacolul Cambio de Tercio/ În ritm de flamenco (miercuri, 11 iunie, ora 21.00, Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea A). Câștigător al trofeului pentru cea mai bună coregrafie la Certamen Coreografico de Madrid în 2011, Jesús Carmona aduce la Sibiu Lebădă și Albă / Cuna Negra & Blanca (marți, 10 iunie, ora 20:00, la Sala Thalia), un studiu emoționant al naturii umane realizat prin muzică și dans. Sezonul de dans din această perioadă continuă cu Olivier Dubois (Franţa), unul dintre cei mai buni 25 de dansatori ai momentului conform unui top realizat în 2011 de Revista „Dance Europe”, care aduce la Sibiu spectacolul Pentru tot aurul din lume / Pour Tout L’Or du Monde (miercuri, 11 iunie, ora 23.00, Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C). Programul complet al spectacolelor de dans poate fi consultat pe http://www.sibfest.ro/2014/dans.

Hai Iu Iu Nu Hey You You

Hai Iu Iu Nu Hey You You

Hai Iu Iu Nu Hey You You (miercuri, 11 iunie, ora 20.00, la Sala Thalia) completează seria concertelor de muzică din acest an ca un semn al excelenței oferit de noua generație de actori români. Radu Afrim şi Vlaicu Golcea au transformat omagiul, adus de o parte dintre concurenţii de la HOP singurei artiste care a valorificat cântul românesc popular autentic, într-o aventură muzicală, un adevărat show, un dialog între trecut şi prezent, un remix interesant şi îndrăzneţ pe muzica Mariei Tănase. Seria acestor concerte va fi completată, printre altele, de o reprezentație extraordinară a britanicilor de la Cantabile. Spectacolul acestora – Sacru și profan / Sacred and Secular – depășește limitele muzicale și explorează teritorii cu totul noi. Compania se bucură de o recunoaștere importantă în Marea Britanie, fiind invitată să dezvolte un program independent pentru Royal Albert Hall, anul trecut în decembrie. Mai multe detalii despre programul muzical al festivalului pot fi accesate la acest link: http://www.sibfest.ro/2014/muzica

Trupe de acrobați, muzicieni, dansatori și parade de stradă vor invada Pietonala Nicolae Bălcescu, Piața Mică, Piața Mare și Curtea Liceului de Artă din Sibiu începând cu ora 16.00 și până seara târziu după ora 22.00, cu excepția zilei de joi, 12 iunie, când prima reprezentație are loc începând cu ora 14.30. Printre companiile ce vor transforma strada într-o scenă se numără și francezii de la Cie Popul’art, ce aduc magia circului alături de cinematograful itinerant, lituanienii de la Pom Pom Girls Zvaigzdune , care prezintă o paradă de dans plină de culoare, dar și slovacii de la The Mirror Family, care aduc în fața publicului personaje a căror corpuri sunt acoperite cu sute de oglinzi, într-o estetică unică ce îți taie respirația. Programul complet al spectacolelor de stradă poate fi consultat aici: http://www.sibfest.ro/2014/strada.

 festivalul d eteatru de la sibiu 2014

Evenimentele speciale derulate la mijlocul acestei săptămâni promit întâlniri cu mari regizori, piese provocatoare și filme originale ale unora dintre cei mai bine cotați creatori de artele spectacolului. Sala ASTRA FILM va găzdui filme create de Peter BrookRegele Lear, fragmente (marți, 10 iunie, ora 1600) și, respectiv, Tragedia lui Hamlet (marți, 10 iunie, ora 17:00), Pippo DelbonoSânge (miercuri, 11 iunie, ora 16.00) și, respectiv, Amore Carne (miercuri, 11 iunie, ora 18.00) și Neil LaButeÎntr-o dimineață de catifea (joi, 12 iunie, ora 16.00).

Atmosfera festivalului se destinde și devine un schimb de idei și prietenie prin conferințele speciale organizate la Librăria Habitus unde își dau întâlnire cu publicul Lucian Boia (marți, 10 iunie, ora 11.30), Jan Klata în dialog cu Octavian Saiu (miercuri, 11 iunie, ora 11:00) și Pippo Delbono în dialog cu George Banu (joi, 12 iunie, ora 11.30). Spectacolele-lectură prezentate în timpul Festivalului se constituie ca o serie de întâlniri publice de anvergură ce promovează dramaturgia contemporană, fiind singurul demers longeviv de acest fel din România. Programul include o lectură a piesei Ierusalim / Jerusalem de Jez Butterworth (marți, 10 iunie, ora 14.00), 54’5’NORD 10’54’EST de Alex Adam (miercuri, 11 iunie, ora 14:00) și Limbi frumoase / Lovely Head de Neil Labute (joi, 12 iunie, ora 14.00). Evenimentele vor avea loc la Libăria Humanitas din Sibiu și sunt realizate în coproducție cu Teatrul Național Radiofonic. Programul complet de evenimente poate fi urmărit pe sibfest.ro

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se desfășoară în perioada 6–15 iunie 2014. Bilete online prin eventim.ro.

 

costintuchilaFITS 2014fits 2014,flamenco,gulliver,maria pages,oglinzi,peter brook,silviu purcărete,spre damsc
Programul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu continuă în aceste zile cu o agendă ce face o cronică fascinantă asupra umanității și a particularităților omului modern. Spre Damasc Sezonul polonez din cele trei zile îi aduce pe scena de la Sibiu pe regizorii Jan Klata,...