Cronică de festival de MARIANA CIOLAN

fits-2018

În vara anului 2008 m-am numărat printre privilegiații  care puteam să vedem pe viu teatru kabuki la noi acasă într-o sală special amenajată. Japonia era între țările cel mai consistent reprezentate în festivalul sibian, venea cu spectacole unul și unul, dar asta a însemnat un adevărat  șoc pentru întreaga asistență! Au fost patru reprezentații cu ”Festivalul de vară. O oglindă a Osakăi”. Protagonist era Nakamura Kanzaburo al XVIII-lea, cel mai bun actor de gen al momentului, din păcate, plecat la puțin timp după aceea din lumea aceasta, iar regizor a fost Kushida Kazuyoshi, unul dintre cei mai dedicați artiști din țara sa  acestei  tradiții.  Ambii au astăzi o stea pe Aleea celebrităților din Sibiu! Pe baze deja anterior create prin FITS, se construia intens pentru o colaborare româno-niponă care astăzi cunoaște o solidă și exemplară articulare. Nu  cred că voi uita acel spectacol: spațiul de joc cu structură riguros transmisă peste ani, desfășurarea și întretăierea poveștilor scenice însoțite de muzica unor acompaniatori la instrumente străvechi, costumele cu gama lor copleșitoare de nuanțe și îmbinări rare, a căror semnificație  punctuală ne scăpa, dar care sădeau dor de visare, interpreții, în mod evident maeștri ai unei arte cizelate în filigran, mai ales protagosnistul capabil de o concentrare energetică și de o forță excepțională de a o transmite în public…

Dau  amănunte tocmai  pentru că este  vorba de o mare pagină antologică a festivalului! Iar cei 25 de ani de existență ai lui îndeamnă și la rememorare. A urmat, nu la foarte multă vreme, anunțul directorului FITS, Constantin Chiriac, în prezența unor înalți responsabili culturali niponi, despre faptul că regizorul Silviu Purcărete va face un spectacol kabuki cu actori români! Luată ad litteram, chestiunea părea năucitoare, dacă ne gândim doar la faptul că actorii de kabuki sunt crescuți în cultul acelui gen teatral practicat de altfel din tată-n fiu (cifra romană din titulatura protagonistului văzut de noi la Sibiu reprezintă generațiile din familia sa care au slujit succesiv acest teatru!). Dar era aici o provocare artistică pe care și-o asuma un mare creator și pariul devine provocator în sine. O dovedește spectacolul ”Povestea prințesei deocheate”, realizat cu trupa Teatrului Național ”Radu Stanca”. O trupă pe care am simțit-o vibrând de bucuria reîntâlnirii cu acest meșter al scenei și cu propunerile sale îndrăznețe.

Printesai-Deocheate

Spectacolul păstrează elemente esențiale care definesc formal teatrul kabuki, dar poartă amprenta culturală și stilistică a creatorului său. În noua sală Fabrica de cultură Unicredit, inaugurată cu prilejul acestei premiere, spațiul este croit după tiparul genului, intrările actorilor se fac aici îndeobște conform tipicului, există instrumentiștii, dar totul se animă și devine un univers dominat de spiritul ludic și elegant al lui Silviu Purcărete. Secondat pe linia unui rafinament subtil de scenograful Dragoș Buhagiar care propune un decor bazat pe elemente ce imprimă fluiditate unui spectacol care este o curgere mereu surprinzător plăcută, punctată, cu ghidușie complice, prin detalii de costum, sobru european sau vaporos nipon, prin proiecții în fundal cu irizări suprarealiste, alături de făpturi fabuloase create din materiale și aburi colorați. Muzica discretă dar cu puternic efect, compusă de Vasile Șirli, adaugă alte accente savuroase împletirii  firelor narative  mixate prin filtrul de sensibilitate și gândire al acestui magician al scenei. Scenariul original al lui Purcărete este bazat pe o piesă a lui Tsuruya Nanboku IV, celebru autor care a scris la începutul secolului al XIX-lea. Călugărul budhist Seigen se îndrăgostește de novicele Shiragiku, dar copleșiți de iubirea interzisă hotărăsc să se sinucidă. Călugărul supraviețuiește și după 17 ani, când prințesa Sakura vine la templul său cu gândul de a se dedica vieții monahale pentru a ispăși păcate trupești, el înțelege că ea este reîncarnarea lui Shiragiku și dragostea lui reînvie. Acest fir narativ principal este întretăiat de povestea unor personaje din anturajul celor doi, de complicația apariției unui rival la inima prințesei, aducând dinaintea noastră o sarabandă de trădări în plan spiritual și concret cotidian, răzbunări, uneltiri, crimă etc.

Povestea-Printesei-Deocheate

Imagini din spectacolul ”Povestea prințesei deocheate”. Foto: Dragoș Dumitru

Sunt povești  aparent simple și naive, dar care îi permit regizorului pe scala de la grotesc la sublim ”jocuri” care țin de  patternul său creator: să exploreze copios dualitatea masculin-feminin, să desfășoare  savuroase momente de grup generatoare de metaforă, să pună pregnante accente pe câte un element aproape neînsemnat  în uriașul univers al scenei  capabile să îmbrace totul ca o revărsare de umor,  ca un contrapunct la urâțenia, tristețea  iremediabilă a existenței. Scena este dominată de prezența maiestuoasă și misterioasă a unui  personaj înveșmântat în strai tradițional japonez, un samurai hieratic, parcă ireal (Cristian Stanca), imagine purtătoare de semne teatrale ce își au izvorul în natura contemplativă și interogativă totodată a creatorului acestui spectacol, și reprezintă rodul implicării în realizarea spectacolului, în calitate de consultant special, a maestrului Kazuyoshi Tomita, unul dintre cei mai cunoscuți designeri de kimonouri pe plan internațional. Actorii, cum spuneam, fac dovada unui profesionalism care nu ne miră la ei când se întâlnesc cu Silviu Purcărete, de la cei care alcătuiesc cu o rigoare un soi de ”cor” (aproape toată trupa) până la interpreții unor mai cărnoase roluri ca Diana Văcaru (povestitorul), Diana Fufezan și Raluca Iani (un cuplu de bărbați bârfitori și intriganți), Dana Taloș și Adrian Matioc (prima interpreta soțului, celălalt a soției care e și prima doamnă în suita prințesei, aflați  în perpetuu război casnic), și până la Ofelia Popii, impecabil creativă  în rolul călugărului, dar și al rivalului acestuia, schimbând costumul cu aceeași rapiditate cu care își modifică tonalitatea vocii și a stării psihice, și la Iustinian Turcu, întrupându-i aici convingător pe Shiragiku și pe pințesa Sakura, între candoare și ingenuitate, ardoare și încrâncenată luptă cu vitregia sorții, în pendulare generatoare de emoție între registrul grav și cel rizibil și jalnic al destinului personajelor sale.

În public am văzut nu puțini spectatori japonezi dintre numeroșii oaspeți ai festivalului de anul acesta. Reacția lor ca și a publicului român era dătătoare de speranță pentru  anul 2020, când spectacolul va deschide Jocurile Culturale și Olimpice de la Tokio.

logo-revista-teatrala-radioCronici, reportaje și interviuri de Mariana Ciolan:

Pălăria florentină

„Solitaritate”, un strigăt contemporan

„Blackbird” la UnTeatrumariana ciolan

Teatrul Tineretului în turneu la Bucureşti

„Titanic Vals” deschide anul teatral la „Odeon”

„Construim poduri, trecem graniţe”…

Sincronism european, cronică la spectacolul O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii

Strălucire și sens, cronică la spectacolul Cabaret

Lucian Vărșăndan: „Creșterea trupei Teatrului German din Timișoara este principalul nostru obiectiv”

Annie Muscă: „O lună dedicată unei actrițe inconfundabile”

Spre lumea largă… 

Shakespeare al tuturor

Cei doi Richard…

FITS 2014. Flash – Începutul

FITS 2014. Flash – Orașul pe scenă

FITS 2014. Flash – Omul-spectacol

FITS 2014. Flash. Bursa de spectacole – construind viitorul

Amintiri cu actori, amintiri despre actori: George Constantin

Annie Muscă – biograful și personajele sale

Mircea Cornișteanu: „Robert Wilson vorbește o altă limbă teatrală, pe care nici noi, nici alții nu o cunoaștem”

Eveniment: „Rinocerii” la Teatrul Naţional din Craiova

Saviana Stănescu pe scena Teatrului Odeon – interviu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea se deschide cu „Muzicanţii din Bremen”

Orădenii în festival

Premieră la Întâlnirile Internaționale de la Cluj-Napoca

Moartea pentru patrie sau râsu-plânsu… la bloc

Pledoarie pentru teatru

Aniversare Ștefan Mihăilescu-Brăila

Aniversarea a 10 de ani de audiții la Majestic

Bocsárdi László: „Dacă un spectacol de astăzi este și poetic, nu se strică teatrul”, interviu

Aura Corbeanu: „«Clipe de viață», un omagiu adus de artiști importanți din România colegilor lor”, interviu

„Adunarea păsărilor” la Teatrul „Țăndărică”

La Teatrul Excelsior, in focus: tinerii, cronică de teatru

Lucian Vărșăndan: „«Bremen», un spectacol în viziune ludică”, interviu

Constantin Chiriac: „Noi suntem aici pentru dialog”, reportaj

Școlile și academiile de teatru împreună, cronică de festival

Un spectacol-eveniment: „Dialog imaginar cu Anton Pann” de Pușa Roth

Ecouri FITS 2015, cronică de festival

Spectacolul-lectură la Teatrul „Nottara” – interviu cu Mădălina Negrea

Doina Lupu: „Gala Tânărului Actor – HOP 2015, o ediție cu multe noutăți”, interviu

Mircea M. Ionescu: „Există dramaturgie română. Trebuie doar să fie citită”, interviu

Luminița Puiuleț despre „Antisocial” și alte proiecte teatrale ale studenților sibieni

Alexandru Darie: „«The Bach Files», o poveste despre iubire și căutarea de sine”, interviu

Gala Tânărului Actor HOP în primele zile, reportaj

În căutarea actoriei în stare pură…, cronică de teatru

Festivalul de Teatru Scurt 2015, o ediție atipică, cronică de teatru

„Mai tare decât moartea e iubirea”, recital Emil Boroghină la Tel Aviv, interviu

Lucian Vărșăndan despre „Fuchsiada”, interviu

Petru Hadârcă: „Ne propunem să continuăm proiectul de teatru românesc pe ambele maluri ale Prutului”, interviu

„Omul din La Mancha” – celebrare pe scena FITO, interviu cu actorul Daniel Vulcu

Tragos – „un festival al iubirii de teatru”, interviu cu criticul de teatru Doru Mareș

Festivalul Tânăr de la Sibiu, interviu cu Adrian Tibu

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași își onorează titlul de festival european, interviu cu Oltița Cîntec

Tudor Lucanu: „Îmi plac poveștile care să mă emoționeze mai întâi pe mine”, interviu

Liviu Timuș: „Teatrul a prins din nou viață, interviu

Festivalul Național de Teatru – în jurul scenei, cronică de teatru

La Teatrul „Nottara”, plăcerea lecturii continuă, cronică de teatru

Trupa Arcadia – două spectacole, două festivaluri, cronică de teatru

„Omul care mânca lumea” la Teatrul de Artă, cronică de teatru

George Albert Costea: „Un gen inedit deocamdată pentru Craiova”, interviu

Claudiu Goga: „«Dansând în noapte» este un spectacol care propune un stil”

Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov – scenă a dramaturgiei contemporane, cronică de festival

Aplauze pentru Lena… la București, cronică de teatru

Trupa românească permanentă din Oradea a împlinit 60 de ani!, cronică de teatru

Lucian Vărșăndan: „Spectacolul «De fapt e frumos» aduce în prim-plan o realitate specifică oamenilor tineri, dar nu numai lor”, interviu

Alexandru Gherman: Proiecte de film și teatru, interviu

Trupa Osonó încheie anul 2015 cu două reprezentaţii la Sfântu Gheorghe, interviu cu actorul și regizorul Fazakas Misi

În căutarea… anului dispărut, cronică de teatru

Vlad Cristache: „Învăluite în umor, problemele grave capătă o valoare mult mai mare”, interviu

Teatrul „Nottara” deschide anul teatral cu un spectacol de Alexander Hausvater, reportaj

„Să fim atenți cum construim prezentul!”, cronică de teatru

Turneul Teatrului Național din Chișinău la București, cronică de teatru

Matei Vișniec: „Fiecare fapt divers are un fel de etaj metafizic”, interviu

Sânziana Stoican: „Caut locul și oamenii cu care să spunem ceva prin spectacolele noastre”, interviu

Teatrul Național din București – între Centenarul Dada și Anul Shakespeare

În retortele trăirii: „Respiră” la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, cronică de teatru

Teatru la Arhiepiscopia Râmnicului – interviu cu Doina Migleczi

Lucian Sabados: „Am adus întotdeauna la București spectacolele pe care le consider reprezentative”, interviu

Curajul de a-ţi asuma alteritatea: „Eu, Oblio” la Teatrul „Ţăndărică”cronică de teatru

În căutarea „Omului aproximativ”, cronică de teatru

Teatrul la Gala Premiilor Radio România Cultural

Debutul în teatru al regizorului Radu Jude, cronică de teatru

Concursul New Drama prinde contur scenic: „Umbre” la Teatrul Excelsior, cronică de teatru

Doru Mareș despre Festivalul Internațional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”, interviu

Laura Vlad: „Din dorința de schimbare, putem deveni avizi de putere”, interviu

Deschiderea Festivalului Internațional Shakespeare Craiova, 2016, reportaj

Agenda Festivalului Shakespeare (1) 

Agenda Festivalului Shakespeare (2) 

Agenda Festivalului Shakespeare (3) 

Agenda Festivalului Shakespeare (4)

La Teatrul Național din Timișoara – o stagiune sub semnul diversității

Ada Lupu: „Teatrul este cea mai bună formă de a intra repede în hainele timpului”, interviu

Trupa de teatru școlar NIL la 20 de ani de existență, interviu cu Lucian Vărșăndan

„Oameni obișnuiți” deschide seria premierelor de primăvară la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, interviu cu actrița Ofelia Popii

Sub zodie orădeană: Gala UNITER în 2016

Liceenii au dat… relief pasiunii pentru teatru, cronică de festival

Călin Mocanu: „Festivalul «Teatru, stradă și copil» – puncte forte pe harta culturală a Capitalei, interviu

Actorul Bálasz Attila despre Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, interviu

Mc Ranin: „Tema Festivalului «Babel» 2016 este corpul”, interviu

Sfârşit de partidă pentru un strălucit… început, cronică de teatru

Arhiva rubricii Cronică de festival – 6 cronici despre Festivalul Internațional de teatru de La Sibiu, ediția 2016

„Povestea alfabetului”, un dar la începutul vacanței, cronică de teatru radiofonic

Paul Chiribuță: „Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru de la Suceava, o mare sărbătoare a teatrului studențesc european”, interviu

O probă de maturitate: „Incendii” de Wajdi Mouawad, la „Bulandra”, cronică de teatru

Gáspárik Attila: „Într-un teatru național, valorile trebuie păstrate, dar regândite”, interviu

Startul festivalurilor autumnale se dă anul acesta la Timişoara

La Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, Shakespeare – o continuă aventură spirituală, cronică de teatru

Miklós Bács: „La Gala HOP, aș vrea să văd actori care să-și clarifice poziția de artiști independenți, creativi”, interviu

„Teatrul și frica”, cronică de carte

Cazul „Nottara”: Final fericit pentru un nou început

UnTeatru. Povestea merge mai departe, cronică de festival

Simplitate și adâncime, cronică de teatru radiofonic

Chris Simion: „În teatrul independent, experiment înseamnă laborator”, interviu

„Călătorie dansantă” alături de Cosmin Manolescu

O celebrare marca UNDERCLOUD, cronică de festival

Arhiva Gala HOP

Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea, 2016, interviu cu Victoria Balint

Poveste despre tatăl meu, cronică de teatru

Daniel Vulcu: Scena orădeană la o nouă întâlnire cu Victor Ioan Frunză, interviu

În căutarea autorului, la Întâlnirile Internaționale de la Cluj, cronică de festival

Viorica Samson Manea despre regizorul Aureliu Manea, interviu

Vlad Cristache: „«Suflete moarte» de Gogol, un roman de mare actualitate”, interviu

Citiți-ne, poftiți la teatru!

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava – anul 1, interviu cu Carmen Veronica Steiciuc

Dedicație cu dragoste: Miriam Răducanu, cronică de festival

Maria Zărnescu: „Un festival este un creuzet alchimic”, interviu

Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative, cronică de carte

Deschiderea primului teatru țigănesc din România, interviu cu Mario Grosu

Eliza Noemi Judeu: „Remodelarea trupei Teatrului «Bacovia» din Bacău este obiectivul meu major”, interviu

În oglinda sufletului, cronică de teatru

Liviu Timuș: „Tinerii actori, acești copii ai unui Dumnezeu mai sărac, trebuie ajutați”, interviu

Helmut Stürmer a primit Premiul „Vlad Mugur” la Festivalul „Interferențe”

Festivalul „Interferențe” a împlinit zece ani, interviu cu Tompa Gábor

Emil Boroghină despre Anul „Shakespeare – 400” în România, interviu

Bucurie și speranțe redeșteptate

Caruselul premierelor la Teatrul Național din Cluj-Napoca, interviu cu Ștefana Pop Curșeu

S-a născut un autor dramatic, reportaj

Anul 400. Shakespeare trăiește!

Centrul Independent Coregrafic LINOTIP lansează primele spectacole, interviu

Vlad Cristache: ”Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind este poate cel mai important text despre adolescență din dramaturgia universală, interviu

Alexandru Mâzgăreanu: ”«Somnambulism» este o metaforă care se referă la o întreagă societate”, interviu

Adrian Roman: ”«Yen», un spectacol pe o temă provocatoare”, interviu

Controversa de la Valladolid… a ajuns la Timișoara, cronică de teatru

”Întâlniri la arlechin”, cronică de carte

O cronică a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, în deschiderea celei de-a 95-a stagiuni, cronică de carte

Regizorul Mc Ranin despre spectacolul ”Mofturile lui nenea Iancu”, interviu

Alexandru Boureanu: ”În ultimul timp, repertoriul Teatrului Național «Marin Sorescu» din Craiova este bazat pe tineri regizori”, interviu

Doru Mareș despre noua ediție a Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice ”Bacău Fest-Monodrame”, interviu

Lucian Vărșăndan: ”«Antigona» de Bertolt Brecht, un spectacol, sper, cu viață lungă”, interviu

Bacău Fest-Monodrame – un festival în evoluţie, cronică de festival

Codruța Popov: ”Identitatea, un subiect pe care istoria ne forțează să-l repunem în discuție”, interviu

Mc Ranin: ”Obligația unui om de cultură este de a crea un Babel al înțelegerii”, interviu

FITS 2017, cronici de festival

Ovidiu a fost omagiat în Festivalul Internațional de Teatru ”Miturile cetății”, cronică de festival

Showcase: Tineri regizori, cronică de festival

Doina Lupu despre Gala HOP 2017, interviu

”Eine Kleine Nacht Musik. O metaforă”, cronică de teatru

Fete/Băieți, cronică de teatru

Chris Simion: ”Festivalul «Undercloud» este o inițiativă de susținere și promovare a teatrului independent”, interviu

Să nu admitem!

Alexandru Colpacci: ”Mi-am pus foarte des întrebarea cum evoluează commedia dell’arte în timpul nostru”

Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea (FITO): Privire înainte, cronică de festival

Ștefana Pop-Curșeu despre expoziția ”Extremele cărții”, interviu

„Teatrul: intrigă și iubire”, cronică de carte

Matei Vișniec și chipurile lumii, cronică de festival

Bambi a venit la… Țăndărică, cronică de teatru

Eliza Noemi Judeu: ”M-a atras în primul rând tipul de limbaj abordat de Matei Vișniec în «Țara lui Gufi»”, interviu

Teatrul ”Nottara” – ”100 de ani împreună”, cronică de teatru

Ziua porților deschise la Teatrul de Artă din București

Festivalul Național de Teatru și lumea (artistică), cronică de festival

”Visul unei nopți de iarnă” – o nouă premieră la TVR, cronică de teatru tv

Radu Afrim revine pe scena de la Piatra Neamț, cronică de teatru

Gabi Popescu: ”Dorința mea legitimă este ca despre Teatrul Municipal «Ariel» să se vorbească în curând ca despre un teatru de artă”, interviu

”Împăratul muștelor”, un demers artistic binevenit la Teatrul ”Excelsior”, cronică de teatru

Caruselul vieții, cronică de teatru

Moștenirea lui Cristian Munteanu

Mc Ranin: ”Obiectivul meu este fericirea spectatorului și a artistului”, interviu

Alexandru Mâzgăreanu: ”«Tartuffe» în cheie modernă”, interviu

Moștenirea Löwendal

Doru Mareș despre festivalul ”Bacău Fest Monodrame” 2018, interviu

Scena.ro – la 10 ani de la înființare

Aplauze pentru Emil Boroghină, cronică de festival

Craiova în festival

O scenă de-o seară pentru eternitate

Un Hamlet din… Moldova, cronică de teatru

FITS 2018. Flash 1: Festivalieri, trecem granițele!, cronică de festival

logo revista teatrala radio

Vezi și: Arhiva rubricii Cronică de festival

Arhiva rubricii Cronica de teatru

costintuchilaCRONICĂ DE FESTIVALFITS 208,mariana ciolan,silviu purcărete,teatru kabuki
Cronică de festival de MARIANA CIOLAN În vara anului 2008 m-am numărat printre privilegiații  care puteam să vedem pe viu teatru kabuki la noi acasă într-o sală special amenajată. Japonia era între țările cel mai consistent reprezentate în festivalul sibian, venea cu spectacole unul și unul, dar asta a însemnat un...