festivalul international de teatru sibiu 2015

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va fi marcată printr-o ceremonie de gală ce va avea loc sâmbătă, 20 iunie 2015, ora 19.00, la Sala Thalia. Cinci dintre cei mai renumiţi dansatori spanioli vor oferi un spectacol extraordinar în cadrul Galei Celebrităților, ce oferă premii unor personalități marcante din lumea artelor spectacolului. 

flamenco-de-5-stele-Jesus Vallinas

Flamenco de 5 stele

Pentru a doua oară în Festival, publicul va putea admira rezultatul extraordinar al aducerii laolaltă, pe aceeaşi scenă, a unor artişti extrem de talentaţi. Lola Greco, José Maldonado, Ana Arroyo, Karime Amaya și Jesús Carmona, protagoniștii spectacolului Flamenco de 5 stele, ne vor purta printr-o incursiune în arta dansului clasic spaniol şi flamenco, de la începuturi până în prezent. Pe parcursul acestei călătorii dansatorii sunt acompaniaţi de unii dintre cei mai buni muzicieni flamenco ai momentului: Daniel Jurado, Victor Marquez, Ismael de la Rosa și Kike Terron. 

Gala Celebrităților aduce pe scenă personalităţile distinse cu o stea pe Aleea Celebrităţilor (20 iunie, ora 18.00, Parcul Cetății) şi se constituie într-o recunoaştere publică a meritelor celor mai importanţi artişti care contribuie la succesul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Anul acesta vor fi acordate 5 stele: 

Klaus Maria Brandauer,  actor, regizor de film

Eimuntas Nekrošius, regizor

Joël Pommerat, dramaturg, regizor

Neil LaBute, regizor, scenarist si dramaturg

Kazuyoshi Kushida, dramaturg, regizor și actor 

De asemenea, Gala Celebrităților celebrează activitatea profesională a unui actor şi a unui regizor, prin Premiile Virgil Flonda şi Iulian Vişa, două dintre personalităţile de seamă ale teatrului românesc. Recunoaşterea partenerilor festivalului, care au acordat un sprijin considerabil în realizarea acestei ediţii, este marcată prin oferirea a două premii speciale. Gala Celebrităţilor este un eveniment realizat în parteneriat cu TVR și este prezentată de Cătălin Ștefănescu. 

Un număr de 150 de bilete la Gala Celebrităților s-au pus în vanzare la Agenţia Teatrală din Sibiu, bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, precum și online, pe www.eventim.ro şi în reţeaua naţională a magazinelor Domo, Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Agenția de bilete este deschisă între orele 10.00 şi 15.00.  

Preț  bilete: 40 lei; 10 lei.

Daniela Plopeanu

PR, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu

Klaus Maria Brandauer

Klaus Maria Brandauer

Klaus Maria Brandauer (n. 1943) este actor, regizor de film și profesor la Max Reinhardt Seminar din Viena. Aclamat în întreaga lume pentru paleta largă de roluri interpretate atât în film cât și în teatru, Klaus Maria Brandauer este mai bine cunoscut publicului român pentru rolul principal din filmul Mephisto (1982), pentru care a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, precum și pentru rolul memorabil alături de Meryl Streep în Out of Africa, ce i-a adus o nominalizare la Premiile Oscar, pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

A colaborat cu Burgtheater Viena din anul 1972, interpretând numeroase roluri principale: Don Carlos, Ferdinand, Tartuffe, Cyrano de Bergerac, Nathan din piesa lui Lessing și mai ales Hamlet, de o sută de ori. A jucat timp de 10 ani rolul principal din spectacolul Jedermann la Festivalul de la Salzburg. După ce a devenit celebru pentru rolul Mephisto în 1982, a mai jucat în filmul James Bond Never Say Never Again, apoi în Out of Africa, White Fang, Streets of Gold, Rembrandt, Introducing Dorothy and Tetro, în regia lui Francis Ford Coppola.

În anul 2007, a jucat rolurile principale în spectacolele lui Peter Stein: Wallenstein, Oedipus at Colonos, creat pentru Festivalul de la Salzburg și The Broken Jug la Teatrul Berliner Ensemble. Colaborarea cu Peter Stein a continuat în anul 2013, când Klaus Maria Brandauer a interpretat rolul titular din spectacolul Regele Lear de William Shakespeare, cu premiera la Burgtheater Viena.

Eimuntas Nekrosius _D.Matvejev

Eimuntas Nekrošius. Foto: D.Matvejev

Eimuntas Nekrošius (n. 1952) a absolvit Institutul de Teatru Lunacharski din Moscova în 1978. A lucrat la Teatrul de Stat pentru Tineret din Vilnius (1978–1979) şi la Kaunas Drama Theatre (1979–1980). În 1980 revine la Teatrul din Vilnius unde colaborează pentru următoarele producţii: Pătratul de Yeliseyev, Pirosmani, Pirosmani (1981), Dragoste şi Moarte în Verona de Antanėlis şi Geda (1982), O zi mai lungă decât veacul de Aitmatov (1983), Unchiul Vania de Cehov (1986) şi Nasul de Gogol (1991). Toate spectacolele sale s-au bucurat de distincţii la festivalurile din Lituania și statele baltice. În 1994, Nekrošius a primit premiul „Regizorul anului” din partea Uniunii Teatrale din Lituania, iar Uniunea Teatrelor din Europa i-a acordat Premiul New European Theatre Realities pentru spectacolul Mozart şi Salieri. Don Juan, Plaga. În 1997, Nekrošius a creat una dintre cele mai de succes producţii ale sale, Hamlet de Shakespeare, care a fost jucată la aproape toate marile festivaluri europene, câştigând numeroase premii.

În 1998 înfiinţează teatrul-studio Meno Fortas, pentru care lucrează ca regizor artistic. În 1999 a regizat Macbeth de Shakespeare, iar în 2001, Othello, care a avut premiera mondială la Veneţia. În 2002 a regizat prima sa operă, Macbeth de Verdi, la Teatro Comunale din Florenţa. În 2003, Nekrošius pune în scenă Anotimpurile, bazat pe poemul epic al marelui scriitor lituanian Kristijonas Donelaitis şi Livada de vişini de Cehov, având premiera la Moscova, spectacol lăudat de criticii ruşi ca fiind cea mai memorabilă producţie a piesei lui Cehov din ultimii zece ani. Anul 2008 marchează premiera spectacolelor Anna Karenina la Emilia Romagna – Teatrul din Modena şi Legenda Invizibilului Oraş Kitez, regizată atât la Teatro Lirico din Cagliari, cât şi la Teatrul Bolshoi din Moscova. În 2009 a creat o producţie teatrală la scară mare, bazată pe romanul Idiotul de Dostoievski (pentru proiectul Vilnius, capitală europeană a culturii), care a primit Premiul „Golden Stage Cross“ pentru Cel mai bun spectacol al stagiunii în Lituania. În 2010 a montat opera Faust de Gounod, la Teatrul Scala din Milano, iar în 2011 spectacolul Caligula la Teatrul Națiunilor din Moscova și opera Otello de Verdi, la Teatrul Național de Operă și Balet din Lituania.
Ultimele producții create sunt Divina Commedia de Dante, la Meno Fortas Theatre și Paradisul la Teatrul Olimpic din Vicenza (2012), opera Otello la Teatrele de Operă din Bari și Cagliari (2013) și The Book of Job la Meno Fortas Theatre (2014).

JoelPommerat_CiciOlsson

Joël Pommerat. Foto: Cici Olsson

Joël Pommerat (n. 1963) a fondat compania Louis Brouillard în 1990. Pune în scenă doar propriile piese și caută să creeze un teatru vizual, în același timp intim și spectaculos. A produs spectacolele Le théâtre (1991), Des suées și Les Evénéments (1994). În 1995 a creat Pôles, primul text pe care autorul îl consideră complet din punct de vedere artistic și primul text publicat de Editura Actes Sud-Papiers. Până în anul 2000, s-a concentrat pe cercetare în domeniul filmului, înainte să se îndrepte definitiv spre teatru. La Teatrul Villette Paris a repus în scenă două creații, Pôles, Treize étroites têtes și o nouă producție, Mon ami. În 2002 a creat Grâce à mes yeux, în 2003 Qu’est-ce qu’on a fait, în 2004 Le Petit Chaperon Rouge, primul său spectacol pentru copii și în 2005 D’une seule main.

După ce compania își mută reședința la Teatrul Național din Chambéry și Savoie, în anul 2006 Joël Pommerat creează Les Marchands (Marele Premiu al literaturii dramatice) și Cet enfant (Premiul pentru Cea mai bună creație în limba franceză). Au monde, Les Marchands și Le Petit Chaperon rouge au fost repuse în scenă la Festivalul de la Avignon în 2006. În 2007, anul în care Je tremble a fost produs, compania și-a mutat reședința la Théâtre des Bouffes du Nord. Regizorul pune în scenă Cet enfant în limba rusă la Praktika Theatre din Moscova. În martie 2008 regizează Pinocchio. În iulie 2008 regizează Je tremble(2) la Festivalul de la Avignon și repune în scenă Je tremble(1). În ianuarie 2010, Joël Pommerat montează Cercles/Fictions (Premiul Molière des compagnies) și scrie libretul pentru opera Thanks to my Eyes, bazată pe piesa lui de teatru cu același nume pentru Festivalul d’Aix din iulie 2011. În octombrie 2010, montează Pinocchio în limba rusă, la Moscova. În 2011 regizează Cendrillon la Teatrul Național din Bruxelles și La Grande et Fabuleuse Histoire du Commerce/Marea și fabuloasa istorie a comerțului la Centrul Național de Arte Dramatice (Comédie de Béthune) din Nord-Pas de Calais. 

În septembrie 2010, Joël Pommerat începe un parteneriat de trei ani cu Odéon-Théâtre de l’Europe și unul de cinci ani cu Teatrul Național din Bruxelles. În 2011 produce Ma Chambre froide și obține premiile Molière des compagnies și Molière de l’auteur francophone. Pentru spectacolul La Réunification des deux Corées regizat în anul 2013 pentru proiectul „Cities on stage/ Villes en scène” obține Premiul Beaumarchais/le Figaro pentru cel mai bun autor, Premiul pentru cel mai bun spectacol la Palmarès du Théâtre și Premiul pentru Cea mai bună creație în limba franceză.

În 2015 a primit Premiul pentru cea mai bună creație mondială la International Opera Awards pentru regia operei Au monde.

Neil-Labute_ Aaron Eckhart

Neil Labute. Foto: Aaron Eckhart

Neil LaBute (n. 1963) este regizor, scenarist și unul dintre cei mai controversaţi şi inovatori dramaturgi americani. Criticii au apreciat stilul pieselor sale ca având un ton mizantropic, Rob Weinert-Kendt de la The Village Voice numindu-l „mizantropul încoronat al teatrului american”. Piesele sale au fost mult traduse şi montate în Statele Unite ale Americii şi în Europa: Bash: Latter-Day Plays (1999), The Mercy Seat (2002), Autobahn (2003), Fat Pig (2004), Some Girl(s) (2005), In A Dark Dark House (2007), Reasons To Be Pretty (2008), Helter Skelter (2008), Land of the Dead (2008), The Break of Noon (2010), The Furies (2009), In a Forest, Dark and Deep (2011), Lovely Head & Other Plays (2013), Reasons to Be Happy (2013), Money Shot (2014), The Way We Get By (2015).

A scris scenariul pentru numeroase filme de lung metraj: In the Company of Men, Your Friends & Neighbors, Nurse Betty, Possession, The Shape of Things, The Wicker Man, Lakeview Terrace, Death at a Funeral, Some Girl(s), Some Velvet Morning, Dirty Weekend și de scurt metraj: Tumble, After-School Special, Sexting, Denise, Double or Nothing, Bench Seat, Sweet Nothings, BFF, It’s Okay.

În 2013, LaBute a câștigat Premiul pentru literatură acordat de Academia Americană de Arte și Litere.

Kazuyoshi Kushida

Kazuyoshi Kushida

Kazuyoshi Kushida (n. 1942) este actor, regizor și director artistic al Matsumoto Performing Arts Centre.

După ce studiază la școala de actorie Haiyu-za, în anul 1965 se alătură companiei de teatru Bungaku-za. Un an mai târziu înființează compania Jiyu Gekijo împreună cu Makoto Sato, Ren Saito și Hideko Yoshida și începe să realizeze spectacole de teatru tradițional, cele mai cunoscute fiind Maboroshi no Suizokukan (1976), Motto Naite-yo Flapper (1977), Shanghai Rhapsody (1979) și Cusco (1982).

Din anul 1985 începe să lucreze pentru deschiderea Bunkamura Theater Cocoon, de la planul arhitectural, până la strategia artistică. După inaugurarea teatrului în 1989, Kazuyoshi Kushida semnează un contract de franciză cu On-Theater Jiyu Gekijo – pe care continuă să-l conducă – și introduce sistemul de repertoriu. Din acel moment lucrează intens pentru Theater Cocoon și realizează un program prin care o nouă producție a spectacolului „Visul unei nopți de vară” este pusă în scenă în fiecare an, de un regizor diferit. Ulterior inițiază seria de spectacole Cocoon Kabuki, în colaborare cu faimosul actor Kanzaburo Nakamura XVIII.

Din anul 2000 este profesor la Departamentul de Artă Teatrală al Nihon University, iar din aprilie 2003 devine director artistic și administrativ al Matsumoto Performing Arts Centre.

În anul 2007 câștigă prestigiosul premiu Yomiuri Drama Grand Prix pentru Cel mai bun regizor, cu spectacolul Tokaido Yotsuya Kaidan–Kita, a șaptea producție din seria spectacolelor Cocoon Kabuki.

În 2008 primește „Medalia de Onoare (panglică purpurie)” din partea guvernului japonez, pentru merite artistice și academice.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva FITS 2015 

Arhiva FITS 2014

costintuchilaFITS 2015Eimuntas Nekrošius,festivalul international de teatru sibiu,flamenco,gala celebritatilor,Joël Pommerat,Kazuyoshi Kushida,Klaus Maria Brandauer,neil labute
Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va fi marcată printr-o ceremonie de gală ce va avea loc sâmbătă, 20 iunie 2015, ora 19.00, la Sala Thalia. Cinci dintre cei mai renumiţi dansatori spanioli vor oferi un spectacol extraordinar în cadrul Galei Celebrităților, ce...