Cronică de festival de MARIANA CIOLAN

gala hop cronica de festival m ciolan

Gala tânărului actor HOP, unul dintre cele mai importante programe permanente ale UNITER, se definește în mod firesc drept vitrină de talente, oportunitate de afirmare curajoasă și hotărâtă a acelor talente, ceea ce i-a dat dintotdeauna un grad ridicat de atractivitate. Și face ca și acum directorii de teatre să fie prezenți aici, veniți din toate părțile țării, ca potențiali angajatori ai tinerilor actori (fie și doar pe o perioadă determinată, după cum permite legea și după cum o arată nu puținele exemple din ultimul timp). Dar gala este deopotrivă un loc de cizelare sau măcar de trasare a unor direcții pe calea formării profesionale și a parcursului viitor în meserie. De la începuturile postdecembriste, acest ultim aspect s-a reflectat prin workshop-uri felurite care au adus mereu un plus de omogenitate la nivelul candidaților, dar a și potențat nevoia de emulație implicită a manifestării. Și pentru că acest al 20-lea an al Galei trezește (și îndeamnă la) momente ale rememorării, nu pot să-mi reprim năvala imaginilor minunate care dau seama de pionieratul, de… poezia primelor ateliere, așa cum au fost cele de muzică sau de mișcare, susținute cu o dăruire pilduitoare de regretata compozitoare Dorina Crișan Rusu ori de rigurosul coregraf Florin Fieroiu.

deschidere show gala hop

La deschiderea Galei

Dar acum fac saltul direct la ediția prezentă și remarc, dimpreună cu organizatorii galei, că antrenamentul actoricesc, în buna tradiție a școlii românești de teatru îmbinând metodele vizând studiul rolului cu cele referitoare la mișcarea corporală, a căpătat o pondere deosebită în ”mandatul” actorului și profesorului Miklos Bács, laureat, să nu uităm, la Gala UNITER pentru aptitudinile pedagogice remarcabile ale domniei sale, susținător fervent al ideii de profesionalizare continuă. Prima mare provocare: tema aleasă de domnia sa: Singurătate – Suportabila singurătate a ființei la Cehov. Ca și anul trecut, totul a început de la preselecție, cu exemplara disponibilitate de dialog, înfăptuită în raport cu candidații, a celor desemnați acum de domnia sa de a constitui juriul, anume uriașii actori Maia Morgenstern și Marcel Iureș, cărora li s-a alăturat excepționalul actor și regizor moldovean Petru Vutcărău. Trecuți prin grila unei calde dar vigilente exigențe, dar și în urma unui dialog aplicat (din păcate nu a fost posibil cu fiecare separat, ci s-a făcut zilnic cu toată lumea), dintre cei peste 80 de aspiranți la secțiunea “individual” a Galei HOP au rămas în competiția finală doisprezece actori, împreună cu alți nouă tineri actori de la secțiunea ”grup”.

miklos bacs deschidere

Miklos Bács

Pentru ei, Gala HOP a început efectiv atunci, la București, în zilele de mijloc de iulie, și, dincolo de gândul și lucrul pe care fiecare le-a acordat ulterior pentru proba de susținut la Costinești, Gala s-a constituit ca o experiență complexă, ale cărei efecte poate că vor reverbera și peste timp. A fost, mai întâi, spre reîmprospătare și conectare la starea de lucru și la tema Cehov, un pre-antrenament în zilele dinaintea festivalului-concurs, o oportunitate de studiere a metodei de… studiu (étude) cu reputatul specialist în metoda acțiunilor fizice a lui Stanislavki, profesorul Veniamin Filshtinsky, profesor de arta actorului la Sankt Petersburg, directorul artistic al Teatrului Étude din același oraș. Atelierul a funcționat în regim exclusiv pentru tinerii actori de la gală, iar preocuparea pentru învățăceii domniei sale de aici, a acestui reputat om de teatru invitat de către școli de teatru din Europa și Statele Unite, a putut fi remarcată de spectatorii de la Costinești, în mijlocul cărora s-a aflat mereu și unde îi remarcai prezența discret profesională. După cum tot timpul, în miezul atmosferei speciale care se naște între scena și publicul galei, la fel de pregnant prezenți și totuși ca niște spectatori ce nu doreau să se facă vizibili în vreun fel anume, s-au aflat ceilalți doi importanți traineri care au jalonat zilele tinerilor actori aici, la Costinești: regizorul Alexandru Dabija, care a condus workshop-ul „Entuziasmul facil în piesele de teatru ale lui Cehov”, și regizorul și scriitorul german Stephan Perdekamp, creatorul metodei PEM de generare a emoțiilor pe scenă fără recurs la experiența personală, la memoria afectivă.

workshop 1

Workshop

Și cum a arătat o zi din viața unui actor aflat la Gala HOP? Ea începe dimineața la 8.00, pe malul mării. Cu exerciții de mișcare, în workshop-ul kineto coordonat de Andrei Flaviu Fălcușan, format la Cluj-Napoca și specializat în ”motricitate specială”. Continuă cu atelierul lui Alexandru Dabija, între 10 și 13.00, și cu workshop-ul PEM, de la 14.30 la 16.30. Toate acestea dincolo de repetițiile pentru momentul impus sau liber din concurs, unde participanții ajung pe rând, în funcție de grila stabilită, pentru cele 45 de minute acordate fiecărui concurent/grup pentru repetiția la scenă. Până la ora începerii serii de concurs (18.00), rămâne loc de întâlniri și discuții la ”meeting point” în apropierea sălii de spectacole. Iar după epuizarea probelor de concurs, Ștefan Lupu abia așteaptă să înceapă repetițiile pentru spectacolul final pe care îl vor oferi după decernarea premiilor. Toată lumea speră să fie la fel de reușit și plăcut emoționant ca și acela care a însoțit gongul inaugural al Galei HOP 2017. Nu sunt excluse (și se văd mereu) alte întâlniri individuale sau în cerc mai larg, și chiar cu statut programatic, așa cum s-a întâmplat în cea de-a doua seară cu producătorii din industria filmului, care le-au arătat concurenților câte ceva din ABC-ul castingurilor. De mai mulți ani, din juriul final al Galei HOP fac parte cineaști și un premiu al ei se intitulează ”1/10 pentru film la TIFF”. Dacă anul acesta spre deosebire de anul trecut nu am mai văzut momente de fizicalitate expresă sau de exprimare a calităților vocale pe parcursul evoluției concurenților pe scena galei HOP, acel deziderat al actorului total pe care timpurile moderne îl presupun, pe care realitatea îl reclamă, nu a lipsit nici din gândul actorilor de pe scenă, nici din mintea publicului atât de special al galei, necum al juriului și al organizatorilor ei. Viața concurenților a fost într-adevăr dură în zilele Galei HOP 2017. Dar viața cea mare a teatrului românesc de azi este foarte dură. Și impune competențe multiple și ca actorul să fie pregătit a face ceea ce în urmă cu douăzeci-treizeci de ani nici nu se închipuia, când fiecare avea aproape asigurat un loc într-un teatru instituționalizat. Acum aflăm că sunt în România 4000 (!) de actori profesioniști care nu au apucat vreo zi într-un asemenea teatru. Dar asta nu înseamnă decât că viața de actor a ajuns la noi cote de provocare. Un challenge pentru care dacă, firește, nu asigură rețete sigure, gala HOP deschide piste de gând și acțiune…

Vezi și: Flash 1 Gala HOP 2017: ”Când amintirile-n trecut…”, cronică de festival de Mariana Ciolan

Vezi: Arhiva Gala HOP

logo revista teatrala radioCronici, reportaje și interviuri de Mariana Ciolan:

Pălăria florentină

„Solitaritate”, un strigăt contemporan

„Blackbird” la UnTeatrumariana ciolan

Teatrul Tineretului în turneu la Bucureşti

„Titanic Vals” deschide anul teatral la „Odeon”

„Construim poduri, trecem graniţe”…

Sincronism european, cronică la spectacolul O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii

Strălucire și sens, cronică la spectacolul Cabaret

Lucian Vărșăndan: „Creșterea trupei Teatrului German din Timișoara este principalul nostru obiectiv”

Annie Muscă: „O lună dedicată unei actrițe inconfundabile”

Spre lumea largă… 

Shakespeare al tuturor

Cei doi Richard…

FITS 2014. Flash – Începutul

FITS 2014. Flash – Orașul pe scenă

FITS 2014. Flash – Omul-spectacol

FITS 2014. Flash. Bursa de spectacole – construind viitorul

Amintiri cu actori, amintiri despre actori: George Constantin

Annie Muscă – biograful și personajele sale

Mircea Cornișteanu: „Robert Wilson vorbește o altă limbă teatrală, pe care nici noi, nici alții nu o cunoaștem”

Eveniment: „Rinocerii” la Teatrul Naţional din Craiova

Saviana Stănescu pe scena Teatrului Odeon – interviu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea se deschide cu „Muzicanţii din Bremen”

Orădenii în festival

Premieră la Întâlnirile Internaționale de la Cluj-Napoca

Moartea pentru patrie sau râsu-plânsu… la bloc

Pledoarie pentru teatru

Aniversare Ștefan Mihăilescu-Brăila

Aniversarea a 10 de ani de audiții la Majestic

Bocsárdi László: „Dacă un spectacol de astăzi este și poetic, nu se strică teatrul”, interviu

Aura Corbeanu: „«Clipe de viață», un omagiu adus de artiști importanți din România colegilor lor”, interviu

„Adunarea păsărilor” la Teatrul „Țăndărică”

La Teatrul Excelsior, in focus: tinerii, cronică de teatru

Lucian Vărșăndan: „«Bremen», un spectacol în viziune ludică”, interviu

Constantin Chiriac: „Noi suntem aici pentru dialog”, reportaj

Școlile și academiile de teatru împreună, cronică de festival

Un spectacol-eveniment: „Dialog imaginar cu Anton Pann” de Pușa Roth

Ecouri FITS 2015, cronică de festival

Spectacolul-lectură la Teatrul „Nottara” – interviu cu Mădălina Negrea

Doina Lupu: „Gala Tânărului Actor – HOP 2015, o ediție cu multe noutăți”, interviu

Mircea M. Ionescu: „Există dramaturgie română. Trebuie doar să fie citită”, interviu

Luminița Puiuleț despre „Antisocial” și alte proiecte teatrale ale studenților sibieni

Alexandru Darie: „«The Bach Files», o poveste despre iubire și căutarea de sine”, interviu

Gala Tânărului Actor HOP în primele zile, reportaj

În căutarea actoriei în stare pură…, cronică de teatru

Festivalul de Teatru Scurt 2015, o ediție atipică, cronică de teatru

„Mai tare decât moartea e iubirea”, recital Emil Boroghină la Tel Aviv, interviu

Lucian Vărșăndan despre „Fuchsiada”, interviu

Petru Hadârcă: „Ne propunem să continuăm proiectul de teatru românesc pe ambele maluri ale Prutului”, interviu

„Omul din La Mancha” – celebrare pe scena FITO, interviu cu actorul Daniel Vulcu

Tragos – „un festival al iubirii de teatru”, interviu cu criticul de teatru Doru Mareș

Festivalul Tânăr de la Sibiu, interviu cu Adrian Tibu

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași își onorează titlul de festival european, interviu cu Oltița Cîntec

Tudor Lucanu: „Îmi plac poveștile care să mă emoționeze mai întâi pe mine”, interviu

Liviu Timuș: „Teatrul a prins din nou viață, interviu

Festivalul Național de Teatru – în jurul scenei, cronică de teatru

La Teatrul „Nottara”, plăcerea lecturii continuă, cronică de teatru

Trupa Arcadia – două spectacole, două festivaluri, cronică de teatru

„Omul care mânca lumea” la Teatrul de Artă, cronică de teatru

George Albert Costea: „Un gen inedit deocamdată pentru Craiova”, interviu

Claudiu Goga: „«Dansând în noapte» este un spectacol care propune un stil”

Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov – scenă a dramaturgiei contemporane, cronică de festival

Aplauze pentru Lena… la București, cronică de teatru

Trupa românească permanentă din Oradea a împlinit 60 de ani!, cronică de teatru

Lucian Vărșăndan: „Spectacolul «De fapt e frumos» aduce în prim-plan o realitate specifică oamenilor tineri, dar nu numai lor”, interviu

Alexandru Gherman: Proiecte de film și teatru, interviu

Trupa Osonó încheie anul 2015 cu două reprezentaţii la Sfântu Gheorghe, interviu cu actorul și regizorul Fazakas Misi

În căutarea… anului dispărut, cronică de teatru

Vlad Cristache: „Învăluite în umor, problemele grave capătă o valoare mult mai mare”, interviu

Teatrul „Nottara” deschide anul teatral cu un spectacol de Alexander Hausvater, reportaj

„Să fim atenți cum construim prezentul!”, cronică de teatru

Turneul Teatrului Național din Chișinău la București, cronică de teatru

Matei Vișniec: „Fiecare fapt divers are un fel de etaj metafizic”, interviu

Sânziana Stoican: „Caut locul și oamenii cu care să spunem ceva prin spectacolele noastre”, interviu

Teatrul Național din București – între Centenarul Dada și Anul Shakespeare

În retortele trăirii: „Respiră” la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, cronică de teatru

Teatru la Arhiepiscopia Râmnicului – interviu cu Doina Migleczi

Lucian Sabados: „Am adus întotdeauna la București spectacolele pe care le consider reprezentative”, interviu

Curajul de a-ţi asuma alteritatea: „Eu, Oblio” la Teatrul „Ţăndărică”cronică de teatru

În căutarea „Omului aproximativ”, cronică de teatru

Teatrul la Gala Premiilor Radio România Cultural

Debutul în teatru al regizorului Radu Jude, cronică de teatru

Concursul New Drama prinde contur scenic: „Umbre” la Teatrul Excelsior, cronică de teatru

Doru Mareș despre Festivalul Internațional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”, interviu

Laura Vlad: „Din dorința de schimbare, putem deveni avizi de putere”, interviu

Deschiderea Festivalului Internațional Shakespeare Craiova, 2016, reportaj

Agenda Festivalului Shakespeare (1) 

Agenda Festivalului Shakespeare (2) 

Agenda Festivalului Shakespeare (3) 

Agenda Festivalului Shakespeare (4)

La Teatrul Național din Timișoara – o stagiune sub semnul diversității

Ada Lupu: „Teatrul este cea mai bună formă de a intra repede în hainele timpului”, interviu

Trupa de teatru școlar NIL la 20 de ani de existență, interviu cu Lucian Vărșăndan

„Oameni obișnuiți” deschide seria premierelor de primăvară la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, interviu cu actrița Ofelia Popii

Sub zodie orădeană: Gala UNITER în 2016

Liceenii au dat… relief pasiunii pentru teatru, cronică de festival

Călin Mocanu: „Festivalul «Teatru, stradă și copil» – puncte forte pe harta culturală a Capitalei, interviu

Actorul Bálasz Attila despre Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, interviu

Mc Ranin: „Tema Festivalului «Babel» 2016 este corpul”, interviu

Sfârşit de partidă pentru un strălucit… început, cronică de teatru

Arhiva rubricii Cronică de festival – 6 cronici despre Festivalul Internațional de teatru de La Sibiu, ediția 2016

„Povestea alfabetului”, un dar la începutul vacanței, cronică de teatru radiofonic

Paul Chiribuță: „Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru de la Suceava, o mare sărbătoare a teatrului studențesc european”, interviu

O probă de maturitate: „Incendii” de Wajdi Mouawad, la „Bulandra”, cronică de teatru

Gáspárik Attila: „Într-un teatru național, valorile trebuie păstrate, dar regândite”, interviu

Startul festivalurilor autumnale se dă anul acesta la Timişoara

La Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, Shakespeare – o continuă aventură spirituală, cronică de teatru

Miklós Bács: „La Gala HOP, aș vrea să văd actori care să-și clarifice poziția de artiști independenți, creativi”, interviu

„Teatrul și frica”, cronică de carte

Cazul „Nottara”: Final fericit pentru un nou început

UnTeatru. Povestea merge mai departe, cronică de festival

Simplitate și adâncime, cronică de teatru radiofonic

Chris Simion: „În teatrul independent, experiment înseamnă laborator”, interviu

„Călătorie dansantă” alături de Cosmin Manolescu

O celebrare marca UNDERCLOUD, cronică de festival

Arhiva Gala HOP

Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea, 2016, interviu cu Victoria Balint

Poveste despre tatăl meu, cronică de teatru

Daniel Vulcu: Scena orădeană la o nouă întâlnire cu Victor Ioan Frunză, interviu

În căutarea autorului, la Întâlnirile Internaționale de la Cluj, cronică de festival

Viorica Samson Manea despre regizorul Aureliu Manea, interviu

Vlad Cristache: „«Suflete moarte» de Gogol, un roman de mare actualitate”, interviu

Citiți-ne, poftiți la teatru!

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava – anul 1, interviu cu Carmen Veronica Steiciuc

Dedicație cu dragoste: Miriam Răducanu, cronică de festival

Maria Zărnescu: „Un festival este un creuzet alchimic”, interviu

Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative, cronică de carte

Deschiderea primului teatru țigănesc din România, interviu cu Mario Grosu

Eliza Noemi Judeu: „Remodelarea trupei Teatrului «Bacovia» din Bacău este obiectivul meu major”, interviu

În oglinda sufletului, cronică de teatru

Liviu Timuș: „Tinerii actori, acești copii ai unui Dumnezeu mai sărac, trebuie ajutați”, interviu

Helmut Stürmer a primit Premiul „Vlad Mugur” la Festivalul „Interferențe”

Festivalul „Interferențe” a împlinit zece ani, interviu cu Tompa Gábor

Emil Boroghină despre Anul „Shakespeare – 400” în România, interviu

Bucurie și speranțe redeșteptate

Caruselul premierelor la Teatrul Național din Cluj-Napoca, interviu cu Ștefana Pop Curșeu

S-a născut un autor dramatic, reportaj

Anul 400. Shakespeare trăiește!

Centrul Independent Coregrafic LINOTIP lansează primele spectacole, interviu

Vlad Cristache: ”Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind este poate cel mai important text despre adolescență din dramaturgia universală, interviu

Alexandru Mâzgăreanu: ”«Somnambulism» este o metaforă care se referă la o întreagă societate”, interviu

Adrian Roman: ”«Yen», un spectacol pe o temă provocatoare”, interviu

Controversa de la Valladolid… a ajuns la Timișoara, cronică de teatru

”Întâlniri la arlechin”, cronică de carte

O cronică a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, în deschiderea celei de-a 95-a stagiuni, cronică de carte

Regizorul Mc Ranin despre spectacolul ”Mofturile lui nenea Iancu”, interviu

Alexandru Boureanu: ”În ultimul timp, repertoriul Teatrului Național «Marin Sorescu» din Craiova este bazat pe tineri regizori”, interviu

Doru Mareș despre noua ediție a Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice ”Bacău Fest-Monodrame”, interviu

Lucian Vărșăndan: ”«Antigona» de Bertolt Brecht, un spectacol, sper, cu viață lungă”, interviu

Bacău Fest-Monodrame – un festival în evoluţie, cronică de festival

Codruța Popov: ”Identitatea, un subiect pe care istoria ne forțează să-l repunem în discuție”, interviu

Mc Ranin: ”Obligația unui om de cultură este de a crea un Babel al înțelegerii”, interviu

FITS 2017, cronici de festival

Ovidiu a fost omagiat în Festivalul Internațional de Teatru ”Miturile cetății”, cronică de festival

Showcase: Tineri regizori, cronică de festival

Doina Lupu despre Gala HOP 2017, interviu

”Eine Kleine Nacht Musik. O metaforă”, cronică de teatru

Fete/Băieți, cronică de teatru

Chris Simion: ”Festivalul «Undercloud» este o inițiativă de susținere și promovare a teatrului independent”, interviu

Să nu admitem!

logo revista teatrala radio

Arhiva rubricii Cronică de festival

costintuchilaCRONICĂ DE FESTIVALalexandru dabija,cehov,challenge,cronica de festival,dans,dorina crisan rusu,Gala HOP 201,Miklós Bács,recital,singurătate,tineri actori,workshop
Cronică de festival de MARIANA CIOLAN Gala tânărului actor HOP, unul dintre cele mai importante programe permanente ale UNITER, se definește în mod firesc drept vitrină de talente, oportunitate de afirmare curajoasă și hotărâtă a acelor talente, ceea ce i-a dat dintotdeauna un grad ridicat de atractivitate. Și face ca...