de PUȘA ROTH

portret florian zeller de pusa roth

Până la data de 28 iunie 2015, ora 20.30, la Teatrul Comédie & Studio des Champs-Elysées din Paris, Sala Comedia, se joacă piesa Le Père (Tatăl) de Florian Zeller, pusă în scenă de Ladislas Chollat. Distribuţia: Robert Hirsch, Florence Pernel, Jean-Pierre Bouvier, Sophie Bouilloux, în  alternanţă cu Marie Parouty, Elise Diamant, Emmanuel Patron.

afis le pere de florian zeller

„Nu-i aşa că suntem tentaţi, ca într-o zi să devenim părinţii părinţilor noştri? André nu mai este foarte tânăr, ceea ce o îndeamnă pe fiica sa, Anne să-i propună să se mute în apartamentul în care locuieşte cu soţul său, convins că aşa l-ar putea ajuta mai mult pe iubitul său tată. Dar  lucrurile nu se petrec totdeauna aşa cum crezi iniţial. Tatăl se dovedeşte a fi un personaj tumultos, care nu doreşte încă să renunţe la propria sa independenţă. Nu este uşor să accepţi că într-o zi vei putea deveni copilul copilului tău.”

florian zeller

Florian Zeller

Florian Zeller (n. 28 iunie 1979, în arondismentul 15, Paris) publică primul său roman Neiges artificielles (Nori artificiali) la vârsta de 22 de ani, pentru care primeşte premiul Fundaţiei Hachette. În 2003 publică al doilea roman, Les amants du n’importe quoi (Mereu îndrăgostiţi), iar în anul următor, La Fascination du pire (Fascinaţia răului, tradus în limba română de Ileana Cantuniari și publicat la Editura Pandora M din București), pentru care primeşte Premiul Interallié. Scrie, în 2003, un libret de operă, pusă în scenă la Montpellier, apoi la Teatrul du Châtelet cu Gerard Depardieu în rol principal, ca recitator.

fascinatia-raului-florian-zeller-500x500

Florian Zeller contină aventura teatrală cu două piese: L’Autre (Celălalt) şi Le Manège (Manejul), ambele jucate în 2004, fiind bine primite de public, dar şi de critică. Urmează opera romanescă Julien Parme şi alte două piese: Si tu murais (Dacă tu ai fi murit), 2006, cu Catherine Frot în rolul principal, apoi Elle t’attend (Ea te aşteaptă), 2008, cu Laetitia Casta şi Bruno Todeschini.

Florian_Zeller 2

După mai bine de 40 de ani petrecuţi pe scena Comediei franceze, actriţa Catherine Hiegel se hotărăşte să interpreteze La Mère (Mama), în septembrie 2010, la Théâtre de Paris, fiind recompensată pentru acest rol cu Premiul „Molière” (2011) pentru cea mai bună actriţă de comedie. În anul 2014 piesa a fost montată şi la Théâtre Hébertot. În ianuarie 2011, Pierre Arditi pune în scenă cea de-a şasea piesă a autorului, La Vérité (Adevărul), care s-a jucat cu casa închisă timp de un an. În  septembrie 2012, Robert Hirsch joacă rolul principal în cea de a şaptea piesă, Le Père (Tatăl) care se bucură de succes, fiind recompensată, în 2014, cu mai multe premii „Molière”.

la mere florian zeller

În perioada februarie 2013–ianuarie 2014, Fabrice Luchini interpretează cea de-a opta piesă a lui Florian Zeller, intitulată Une Heure de tranquillité (O oră de linişte). Conform publicaţiei „L’Express”, Florian Zeller este considerat  „cel mai bun dramaturg francez alături de Yasmina Reza”.

Teatrul Comédie & Studio des Champs-Elysées, Avenue Montagne, nr.15, 75008 Paris, telefon 01 53 23 99 19, contact@comediedeschampselysees.com.

Fragment din spectacolul La Mère

 

pusa-roth

Pușa Roth

logo revista teatrala radioArticole și interviuri de Pușa Roth:  Poveste despre tatăl meu, cronică de teatru

„Capriciile Fenisei” de Lope de Vega

Dumitru Radu Popescu: „Am scris multe piese plecând de la actori”

Lucian Giurchescu: „Teatrul nu se poate face la fiecare în bucătărie”

Ruxy

Actriţa Ruxandra Sireteanu a încetat din viață

Ruxandra Sireteanu: „Teatrul este dragostea şi chinul meu”

„Comedia măgarilor” de Plaut

Caragiale – 162

Anotimpuri de teatru

„Orestia” de Eschil

„Cel ce se pedepsește singur” de Terențiu

„Mizantropul” de Molière la Teatrul Național Radiofonic

Dorel Vişan: „Teatrul românesc s-a încurcat în iţele democraţiei”

Ştefan Iordache – lecţia despre simplitate şi firesc

Remember Irina Petrescu

Coca Andronescu în „Peribañez şi comandorul de Ocaña” de Lope de Vega

Ștefan Iordache în „Amphitryo” de Plaut

Un zâmbet pentru un iris

Săli de teatru în Bucureşti în secolul al XIX-lea

Profesiunea doamnei Warren, cronică de teatru

Mata Hari – Dincolo de legendă, cronică de teatru

Allegro, ma non troppo, cronică de teatru

39 de trepte, cronică de teatru

Cristian Munteanu

Costache Caragiale

Anotimpul de aur

Švejk în al doilea război mondial, cronică de teatru radiofonic

Nicu Nitai, dramaturg, regizor și actor israelian

Masca 25, cronică de teatru

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Portrete

costintuchilaPORTRETECatherine Hiegel,cel mai bun dramaturg francez,Comédie & Studio des Champs-Elysées,fascinatia raului,Florence Pernel,florian zeller,Ladislas Chollat,le pere,Premiul „Molière”,Robert Hirsch
de PUȘA ROTH Până la data de 28 iunie 2015, ora 20.30, la Teatrul Comédie & Studio des Champs-Elysées din Paris, Sala Comedia, se joacă piesa Le Père (Tatăl) de Florian Zeller, pusă în scenă de Ladislas Chollat. Distribuţia: Robert Hirsch, Florence Pernel, Jean-Pierre Bouvier, Sophie Bouilloux, în  alternanţă cu Marie Parouty,...