faust film cinemateca

Iată-ne prezenți la un nou start al Festivalului Național de Teatru, edița a 23-a. Nu, nu se întămpla înt-un teatru, ci într-un cinema. Cinema Union București. De ce? Pentru că așa cum spunea și Alice Georgescu, directorul artistic al festivalului, e o întâlnire a celor două arte, teatru și film, ghidate după aceeași operă a marelui dramaturg Johann Wolfgang Von Goethe – Faust.

afis film faust

aleksandr-sokurovFilmul Faust în regia lui Aleksandr Sokurov, este distribuit în România de Transilvania Film. Acest eveniment conex al festivalului, vine în ajutorul înțelegerii piesei Faust și dintr-un alt unghi decât cel abordat în general de teatru. Mai mult decât atât, povestea lui Faust, este o poveste despre suflet, înțelegem de aici că și anul acesta festivalul începe „cu suflet”!

„La început a fost cuvântul. Cuvântul Domnului”. Dar oare în ce limbă era grăit acest cuvânt? Sigur e că pentru Faust, natura vieții are un limbaj universal, taciturn, decodificat prin lanțul de întâmplări care construiesc firul destinului său. „Unde să căutăm sufletul?”, într-o lume deformată, grotescă?; „Cât cântărește sufletul?”, „mai putin decât o monedă”, ar spune Mefisto. Sunt întrebări pe care Faust și le adresează, ca la final să afle de fapt cât și ce îl costă sufletul său. El își vinde sufletul lui Mefisto, oricum „Sufletul nu e ceva necesar, de ce să complici lucrurile”. Miza, aparent este iubirea. În profunzime, stă ascunsă o lipsă a sensului vieții dupa ce ai cunoscut tot, căutarea a ceva care să „miște”. Iubirea este calea către un adevăr care se plătește cu prețul propriului suflet. După nu mai rămâne nimic, doar singurătatea într-un pustiu al morții.

faust film de aleksandr sokurov

Faust, regia: Aleksandr Sokurov, 2011

Pe scurt, e o poveste reinterpretată într-o viziune regizorală proprie, care instigă la aceleași întrebări despre rostul vietii omului pe pamânt. Filmul induce o atmosferă tenebroasă prin derularea unor imagini stilizate, aproape picturale, într-un clar obscur misterios-malefic, aproape de abominabil. Nu e bine sau rău, dar indiferent de zona în care regizorul a vrut să plaseze firul epic al piesei lui Goethe, a reușit să ne țină vie atenția, poate chiar să modifice ceva în noi spectatorii, să ne supună unei mărturii proprii despre noi, față de noi înșine.

Filmul Faust va putea fi văzut în continuare în cinematografe, iar în București va fi redifuzat tot în cadrul Festivalului Național de Teatru, luni, 28 octombrie, la ora 19.00, miercuri, 30 octombrie, la ora 14.3o și vineri, 2 noiembrie 2013, la ora 19.00, la Cinemateca Union.

Loredana Goagă

Videoclip Faust

costintuchilaFNT CRONICA DE FILMaleksandr sokurov,cronică film,ecranizări moderne faust,faust,goethe faust,loredana goagă,mefisto,pactul cu diavolul,union
Iată-ne prezenți la un nou start al Festivalului Național de Teatru, edița a 23-a. Nu, nu se întămpla înt-un teatru, ci într-un cinema. Cinema Union București. De ce? Pentru că așa cum spunea și Alice Georgescu, directorul artistic al festivalului, e o întâlnire a celor două arte, teatru și...