festivalul national de teatru independent  2014

sigla 2 fntiSpectacole de teatru, workshop-uri, lansări de carte în ultime două zile ale ediției a II-a a Festivalului Național de Teatru Independent, București, 3–9 noiembrie 2014.

Programul zilelor de sâmbătă, 9 și duminică, 9 noiembrie este următorul: 

Sâmbătă, 8 noiembrie

Teatru

Ora 19.00: Statuia Libertății V2.0 după Phantom Pains de Vasily Sigarev, Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14). Producție Contemporanis, Iași. Regia: Alexandru Arion. Cu: Răzvan Bănuţ, Doru Talos, Ingrid Robu. Durata: 60′.

Statuia libertatii

Statuia Libertății V2.0

Ideea spectacolului este nebunia privită ca o alternativă a realităţii. Într-o lume cenușie, decăzută, normală, nebunia unei femei apare ca o rază de lumină pentru cei care vor să o vadă. Acţiunea se petrece într-un cimitir de trenuri, capătul universului, care colcăie de hoţi, beţivi şi funcţionari de cea mai joasă speţă.

O femeie care a pierdut tot, folosită în mod repetat de către functionarii depoului, caută într-o rutină obsesivă umanitatea şi fericirea. Apariţia ei aduce, odată cu dânsa, sentimente sincere, frumoase, ce nu pot fi trecute cu vederea de Dimitrii, care, copleşit de realitate, nu mai poate suporta situaţia.

Prostii sub clar de luna

19.00: Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu, În Culise la IMAGO (Pța Națiunilor Unite nr.3-5). Producție În Culise la IMAGO, București. Regia: Cristian Bajora. Cu: Alex Vlad, Ioana Chelmuș Ștefan Nistor, Alina Petrica, Paul Alexandru. Durata: 60′. 

O comedie despre traiectoria pe care o urmează viața de cuplu, o imagine-metafora pentru o societate dezumanizată în care până și viața de familie se vinde și se cumpără cu o nonșalanță uimitoare. 

Căutarea fericirii nu se sfârșește după căsătorie. O femeie care nu lucrează nu va fi niciodată prea încântată de faptul că soțul său își iubește meseria pe care o practică cu plăcere și uită că are acasă o prințesă de întreținut. Un bărbat arivist nu va fi niciodată prea încântat că soția sa îi oferă foarte multă iubire.. și cam atât. Și-atunci se produce ruptura în cele două cupluri din poveste – Gogu o părăsește pe Clementina pentru Ortansa, Ortansa îl părăsește pe Emilian pentru Gogu și cei doi se unesc sub semnul banului. Dar nu trăiesc fericiți până la adânci bătrăneți. Pentru că uneori fericirea nu înseamnă nici bani, nici iubire… 

Valsul hazardului

Valsul hazardului

19.00: Valsul hazardului, Teatrul Coquette (Calea Călărași nr.94). Producție Teatrul Coquette, București. Regia: Ingrid Bonța. Cu: Ruxandra Bălașu, Mihai Căpățînă. 

O femeie face un accident cu maşina şi ajunge să răspundă în faţa unui înger, care-i punctează fiecare răspuns. Jocul dintre ei ia însă, o turnură neaşteptată. Spectacolul Valsul Hazardului este o tragicomedie construită pe o structură suprarealistă. Totul e un joc condus de un înger total atipic, iar miza se schimbă şi creşte din ce în ce mai mult. 

Dumnezeul de a doua zi

Dumnezeul de a doua zi

19.30: Dumnezeul de a doua zi de Mimi Brănescu, Teatrul Mignon (B-dul Hristo Botev nr.1). Producție Electric Theatre, Timișoara. Regia: Mihaela Lichiardopol. Cu: Bogdan Spiridon, Alina Chelba. Durata: 80′. 

O poveste emoționantă cu accente comice, dramatism, sensibilitate și dragoste.

„Dacă Mimi Brănescu m-ar provoca să dau un al doilea titlu acestei piese aș spune fără îndoială «Romeo si Julieta XXI». Doi tineri care se indrăgostesc iremediabil, în câteva ore, pe fundalul «balului» oferit de străzile Bucureştiului, care se iubesc tulburător și sunt fericiți într-o garsonieră de 40 m2 și cărora părinții imaturi reușesc să le facă viața un coșmar. Totul este brodat pe umorul de calitate inconfundabil al lui Mimi Brănescu. Și ca să închei tot cu o provocare și anume cu cea pe care am simțit că mi-o lansează mie, ca regizor, autorul: aceea de a materializa emoțiile ascunse sub ironie râs și chiar situații grotesti uneori. Dumnezeu de a doua zi este un spectacol emoționant în primul rând.” – Mihaela Lichiardopol (regizor). 

La tiganci

La țigănci

21.00: La țigănci după Mircea Eliade, UnTeatru (Str. Ilfov nr.1). Producție UnTeatru, București. Regia: Andrei și Andreea Grosu. Cu: Richard Bovnoczki, Liviu Pintileasa, Mihaela Trofimov, Corina Moise, Florina Gleznea, Cristina Casian, Bogdan Cotleţ. Durata: 90′. 

La ţigănci, textul care vorbeşte cel mai clar şi în acelaşi timp cel mai ascuns despre vis. Sau nu. Frumuseţea luptei pe care o duci cu un text care are la bază o nuvelă fantastică e că indiferent de cine câştigă , rezultatul este uluitor: un spectacol în care recreem o lume neînţeleasă pe care încercăm să o decriptăm prin bucatele de limbaj recognoscibil. 

Sex drugs and rocknroll

Sex, drugs, gods and rock’n roll

21.00: Sex, drugs, gods and rock’n roll după textele lui Eric Bogosian şi José Saramago | Godot SubScenă (Str. Blănari nr.14). Producție Compania Aradi Kamaraszinhaz, Arad. Regia: Tapasztó Ernő. One-man show cu Harsányi Attila. Durata: 60′. 

Acest melanj din textele lui Eric Bogosian şi Jose Saramago intitulată Sex, drugs, gods & rock’n’roll reîncarcă Biblia. Actorul Harsányi Attila într-un scaun de birou echipat cu un microfon se schimbă dintr-un Dumnezeu top manager într-un Noe care suferă de depresie, dintr-un Cain destins într-un rocker care e mândru de trecutul lui plin de droguri. Îndepărtează şi face să fie înţeles ceea ce este aproape plictisitor de cunoscut, jucându-se iscusit şi trufaş cu întrebarea ce ar fi, dacă” – Jászay Tamás. 

Dragoste si capsuni

Dragoste și căpșuni

21.30: Dragoste și căpșuni, Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14). Producție Godot Cafe-Teatru, București.. Regia: Marius Gâlea. Cu: Ana Odagiu, Alex Zob. Durata: 80′. 

Dragoste și căpșuni explorează diferite teme, printre care și inutilitatea legăturilor care se bazează pe sex, dorință și pe versatilitatea comportamentului uman, care ne arată cine suntem de fapt și cum ne modificăm în funcție de persoana cu care intrăm în contact sau de momentul în care ne aflăm. Textul are o putere erotică mare, fără a fi indecent și are capacitatea de a te pune pe gânduri. Este o comedie interpretată de doi tineri și talentați actori, care au norocul de a da viață mai multor personaje.

Imaginativ! Vizual! Exploziv! Plin de umor! Hot! 

Workshop-uri

Meisner/Industry Workshop cu Eugene Buică

„Actorii vor învăţa cum să trăiască cu adevărat în prezent şi să aducă autenticitate muncii lor, în timp ce devin prezenţi şi pentru partenerii lor de joc. A-ţi asculta partenerul şi a reacţiona sincer în faţa lui în fiecare moment, este ceea ce stă la baza actoriei. Exerciţiul repetiţiei este singura modalitate prin care se creează această bază actoricească. Iată câţiva dintre practicanţii tehnicii Meisner: Robert Duvall, Philip Seymour Hoffman, William H. Macy, John Malkovich şi Kathy Bates.” – Eugene Buică.
 

Eveniment este realizat cu sprijinul Ambasadei S.U.A la București

Casting Toolkit cu Florentina Bratfanof 

Participanţii vor trece prin situaţii şi exerciţii similare celor unui casting. Lucru pe text, distribuirea unor fragmente de scene, improvizaţie, filmări individuale ale probelor, feedback pe ceea ce s-a lucrat, alături de invitaţii surpriză din ultima zi a workshop-ului. 

The 24 Hour Play 

În 24 de ore se desfășoară întregul procesul de construcție al spectacolului, de la alegerea echipei, la scrierea piesei, repetiţii și până la ridicarea cortinei. 

sigla 2 fntiDuminică, 9 noiembrie

Teatru

16.00: Mălăieș în CălcăieșGodot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14). Producție Frilensar – Iași. Regie colectivă. Cu: Ada Lupu, Loredana Cosovanu, Ioana Corban, Daniel Chirilă, Cocos George, Alex Iurascu, Enache Tiberiu. Durata: 60′.

Malaies in calcaies

Nu-i aşa că ţi-e dor de copilărie, de joacă şi de poveste? Vino la “Mălăieş în Călcăieş” un spectacol de teatru marca Frilensăr, un spectacol ce-şi propune să readucă în prim plan tradiţiile şi obiceiurile ca factor esenţial în recăpătarea identităţii naţionale. Sună măreţ, dar de fapt e o joacă de copii mari pe un scenariu din Capra cu trei iezi, o joacă plină de umor şi voie bună. 

Dumnezeu iubeste

Dumnezeu iubește

16.15: Dumnezeu iubește de Zlata Demin, Teatrul de Artă București (Str. Sfântul Ștefan nr.21). Producție Teatrul IV, București. Regia: Tomi Cristin. Cu: Amalia Ciolan, Tamara Roman, Teodora Calagiu Garofil, Ana Maria Carablais, Darius Daradici Liviu Cheloiu, Magda Catone. Durata: 1h. 

Dumnezeu iubește este un spectacol despre condiția femeii și despre rolul și rostul ei de mamă. Patru femei însărcinate sunt internate într-o rezervă a unui spital aşteptând să nască – patru destine care se intersectează într-un punct din timp și din spațiu, urmând ca mai apoi să-și reia traiectoriile separat, fiecare mai bogată cu o viață. Toate, afară de una.

Şase actori construiesc o poveste în care nu se poate să nu te regăsești, pentru că, până la urmă, cu toții suntem fii unor mame și, indiferent ce facem, pe toți ne iubește Dumnezeu. 

Carte de teatru

18.00: FNTi „CITESC TEATRU!”, TNB Sala Media (Bdul Nicolae Bălcescu nr.2). 

Piata teatrului de ana maria nistor

Lansarea volumului Piața Teatrului de Ana-Maria Nistor, Editura Academiei Române. 

O carte fascinantă și savuroasă despre teatrul interbelic, aflat la răspântia dintre artă, cancanuri, politică și culise. Peste 500 de pagini de mărturii inedite și lucruri neștiute despre marii actori și scriitori, dezvăluiri despre viața artistică și socială, care seamănă izbitor cu unele de astăzi.

Cartea nu este doar un tablou vivant al teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale, ci mai mult decât atât: o imagine multidimensională, o veritabilă hologramă sonoră, policromă și dinamică a unui fenomen cultural de substanță, surprins la o oră astrală a istoriei sale.

Vocea autoarei – caldă, empatică, irigată subtil de o ironie tandră – se interferează armonios și funcțional cu a marilor scriitori ai epocii (G. Călinescu, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, Șerban Cioculescu, Tudor Vianu, Mihail Sebastian și mulți alții) într-o evocare polifonică, amplă și complexă a vieții din templul autohton al Thaliei și din pitoreștile lui împrejurimi complementare.

Piața Teatrului este, de la un capăt la altul, o carte fermecătoare despre o lume fermecată, populată de actori, regizori, autori dramatici, scenografi, tehnicieni, cronicari, public – pe scurt, de acei oameni minunați și visurile lor zburătoare care au fost mereu și vor rămâne întotdeauna sufletul acestui ireal miracol al spiritului numit TEATRU. 

Teatru

19.00: AdvertegoTNB Sala Media (Bdul Nicolae Bălcescu nr.2). Producție Varoterem Projekt, Cluj-Napoca. Regia: Botos Bálint. Cu: Csepei Zsolt, Imecs-Magdó, Molnár Bence, Sebők Maya, Simó Emese, Udvari Tímea, Vetési Nándor, Sipos Krisztina, Imecs Tamás. Durata: 100′.

Advertego

Advertego

Advertego este cea mai curajoasă abordare teatrală de până acum a trupei Waitingroom Project, rezultatul unei lungi căutări, cu nenumărate blocaje și renașteri, un experiment (auto)ironic de a ocoli clișeele. Advertego – spectacol care merită privit fără a căuta un fir narativ – este greu de încadrat într-o anumită categorie teatrală, dar ușor de savurat.

Cinci ore cu Mario

Cinci ore cu Mario 

19.00: Cinci ore cu Mario de Miguel DelibesUnTeatru (Str. Ilfov nr.1). Producție UnTeatru, București. Regia: Mariana Cămărășan. One-woman show cu Florina Gleznea. Durata: 85′. 

Amplasată în mijlocul anilor ‘60, povestea pornește de la moartea recentă a lui Mario și dezvăluie modul în care, într-un priveghi solitar, Carmen, stabilește cu soțul ei un tragic și comic, acuzator și îngăduitor dialog-monolog, care pune în lumină personalitățile celor doi și conflictele lor de-a lungul întregii căsătorii. Opera lui Mario – romancier și jurnalist liberal este văzută de Carmen ca fiind una obscură și auto-compătimitoare, pietenii lui reprezintă o proastă influență, iar sexualitatea lui e jalnică. Ea îl acuză de o infidelitate imaginară (cu atât mai mult cu cât este ceea ce simte ea), în timp ce își afirmă cu mândrie propria virtute. Piesa are desigur și un subtext politic – răzbat aici vocile conservatoare ale Spaniei, pentru care moartea democrației este probabil, în secret, un triumf. Adevărul se dezvăluie subtil, dar și prin explozii surprinzătoare.

BOX FM

BOX FM 

19.00: BOX FM de Radu Iacoban, Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14). Producție Radu Iacoban. Regia: Radu Iacoban. One-man show cu Cătălin Babliuc. Voci: Ana Ularu, Conrad Mericoffer, Andrei Runcanu, Sorin Dobrin. Durata: 70′. 

„Nu vă zic să vă treziţi că vi s-a mai spus şi tot degeaba.

Suntem mahmuri din născare. „

David (Cătălin Babliuc) e un DJ de radio neconvenţional. Un prieten al umorului, un inamic al prostiei şi un degustător rafinat de muzică bună.

Cockosi

Cockoși

19:00: Cockoși de Mike Bartlett, Teatrul Act (Calea Victoriei nr.126). Producție Teatrul Act, București. Regia: Horia Suru. Cu: Rareş Florin Stoica, Fulvia Folosea, Vlad Nemeş, Ionel Mihăilescu. Durata: 90′.

„Un spectacol despre comunitatea gay? Dimpotrivă, despre relațiile umane. Se iubesc de șapte ani. Locuiesc împreună. Când, la un moment dat, între cei doi bărbați intervine o femeie. Ea luptă să-l câștige pe John. El luptă să-l păstreze pe John. Tensiunea situației declanșează în băiatul râvnit de amândoi o criză de identitate în toată regula. Cine va câștiga? În momentul în care o hotărâre începe să prindă contur și noi respirăm ușurați că John tocmai a ales, intervine elementul surpriză.” – Cristina Rusiecki.

sigla 2 fnti21.30: Gala de închidere FNTi, ediția a II-aTeatrul de pe Lipscani (Str. Lipscani nr. 53).

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Teatrul Act, Teatrul de Artă București, Teatrul LUNI de la Green Hours, Godot Cafe-Teatru, Teatrul de pe Lipscani, Teatrul Coquette, Teatrul Mignon, Unteatru, În Culise la IMAGO, Teatrul de Sufragerie.

Cu sprijinul: Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, F64, Halewood Wines, Hotel Ibis București, Cozyness Downtown Hostel.

Parteneri media: EuropaFM, 24FUN, Șapte Seri, Zile și Nopți, HotNews.ro, Yorick.ro, Teatru.PRO, Observatorul Cultural, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Scena.ro, The ONE, SensoTV, Cooperativa Urbană, înFestival.ro, Radio România Cultural – Revista Teatrală Radio, Port.ro, B365.ro, TeenPress, Calendar Evenimente, IleanaAndrei.ro. 

logo revista teatrala radioFNTi | www.fnti.ro| office@fnti.ro | 021 31 61 682.

Revista Teatrală Radio este partener media al Festivalului Național de Teatru Independent, ediția a II-a

 

Vezi: arhiva FNTi 2014

 

costintuchilaFESTIVALURIcockoși,dumnezeu iubeste,ediția a doua festival național de teatru independent,fnti,fnti 2014,prostii sub clar de lună,statuia libertății,teatrul coquette,teodor mazilu
Spectacole de teatru, workshop-uri, lansări de carte în ultime două zile ale ediției a II-a a Festivalului Național de Teatru Independent, București, 3–9 noiembrie 2014. Programul zilelor de sâmbătă, 9 și duminică, 9 noiembrie este următorul:  Sâmbătă, 8 noiembrie Teatru Ora 19.00: Statuia Libertății V2.0 după Phantom Pains de Vasily Sigarev, Godot Cafe-Teatru...