Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

festivalFontanonestate

rubrica roma caput culturaeFestivalul Fontanonestate de la Roma (14 iulie–6 septembrie 2015) face parte dintr-o lungă serie de manifestări culturale, intitulată Estate Romana 2015, organizate de primăria Romei şi SIAE (Società italiana autori editori).

Fontanonestate se află la cea de-a XX-a ediţie reînnoind propunerile sale culturale şi teatrale care vor putea fi văzute la Mostra dell’Acqua Paola, la Gianicolo din Roma.

fontana-dell-acqua-paola

Fontana dell’Acqua Paola, Roma

La aniversarea celor douăzeci de ani de existenţă, Festivalul îşi doreşte să celebreze ideea de spaţiu prin prezenţa artiştilor tineri de talent, a colaborărilor cu importante instituţii şi organizaţii internaţionale şi prin prezentarea unor evenimente în care artele şi formele cele mai diferite de spectacol se îmbină armonios: de la Commedia dell’Arte la Performing Art, trecând prin dans, teatru, muzică şi film.

Tot acest colorat „scenariu” artistic se desfăşoară în cadrul scenografic baroc al Fântânii del Gianicolo, un loc reinventat cu proiecţii video şi video-mapping, găzduind între curbele, arcurile şi formele sale producţii care vorbesc despre istoria locului, dar deschizând publicului şi porţile grădinii baroce unde vor fi organizate numeroase evenimente culturale.

Ampoules-carillon

Ampoules carillon

Ediţia din acest an popune o adevărată stagiune alcătuită din 32 de spectacole şi trei seminarii. Directorul artistic al festivalului este Enzo Aronica iar spectacolul care a deschis festivalul, intitulat Ampoules carillon, este realizat de artiştii-video ai Companiei Quiet Ensemble.

Dovevate-rimanere-a-casa-coglioni

Dovevate rimanere a casa, coglioni

Dramaturgia contemporană, italiană şi internaţională va fi prezentă în spectacolele: Dark Vanilla Jungle de Philip Ridley, în regia lui Carlo Emilio Lerici, interpretat de Monica Belardinelli; La più meglio gioventù de Alessandro Bardani, cu Francesco Montanari; Assolutamente deliziose de Claire Dowie, cu Flaminia Cuzzoli şi Ottavia Orticello; L’amica geniale de Massimo Vincenzi, inspirat de romanul misterioasei Elena Ferrante (pseudonim), cu Francesca Bianco; Dovevate rimanere a casa, coglioni de Rodrigo Garcia, cu Rebecca Rossetti în regia lui Juri Ferrini; Piccolo e squallido carillon metropolitano de Davide Sacco; Polvere e veleno de Alberto Bassetti, cu Marco Simeoli şi Miranda Martino; Un attimo prima de Paolo Logli cu Claudia Campagnola, în regia semnată de Norma Martelli; Il violino relativo de şi cu Riccardo Barbera; Tenete al croce alta de Francesca Caprioli, cu Laura Wolf si Eleonora Pace; A testa sutta de Luana Rondinelli, cu Giovanni Carta; Real Madrid.Roma de Giuseppe Manfridi cu Paolo Triestino şi L’ultimo matto după Jucătorul de şah de Stefan Zweig, cu Sebastiano Bianco.

Alături de dramaturgia contemporană nu vor lipsi incursiunile în universul teatrului clasic: Aiax de Yannis Ritsos, cu Viola Graziosi, regizat de Graziano Piazza; Ciclopul de Euripide cu Franco Siciliano; Tempest – Scene din Furtuna de William Shakespeare, cu Caterina Genta; Le due Commedie in Commedia de Massimiliano Cutrera, cu Compania Sasiski.

Poltrondamore

Poltrondamore

Între clasic şi contemporan se află spectacolele realizate de mari interpreţi ai scenei italiene: Roberto Herlitzka în Decameronul, Antonio Salines în Cattivi e Cattivissimi nel teatro shakespeariano de Luigi Lunari şi, pentru prima dată pe scena Festivalului, excepţionala actriţă Maria Paiato în Poltrondamore de Alberto Savinio.

Programul complet al Festivalului Fontanonestate 2015 poate fi consultat la:

http://www.fontanonestate.it/programma/index.html

Corespondenţă de la Roma

raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

Cazul Lehman Brothers la Piccolo Teatro din Milano

„Antigona” africană în interpretarea tinerilor actori din Senegal la Prato

Lindsay Kemp: 76 de ani fără un pas greşit

S-a stins din viaţă Luca Ronconi, ultimul regizor vizionar din teatrul contemporan

„Segreti d’autore”, Festivalul Mediului, Ştiinţelor şi Artelor de la Cilento (Salerno)

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEaiax,Aiax de Yannis Ritsos,decameronul,Festivalul Fontanonestate,Fontana dell'Acqua Paola,gianicolo,raluca niță,roma,shakespeare
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ Festivalul Fontanonestate de la Roma (14 iulie–6 septembrie 2015) face parte dintr-o lungă serie de manifestări culturale, intitulată Estate Romana 2015, organizate de primăria Romei şi SIAE (Società italiana autori editori). Fontanonestate se află la cea de-a XX-a ediţie reînnoind propunerile sale culturale şi...