de CLAUDIA DĂBOVEANU

iubirile lui adrian pintea de claudia daboveanu

16 iulie 2007

Un bărbat carismatic stârneşte pasiuni şi gelozii… Cine e femeia pe care a iubit-o cel mai tare? De care dintre ele a fost iubit cel mai mult? O fi fost, măcar o dată-n viaţă, îndrăgostit definitiv? „Păi, definitiv m-am îndrăgostit de multe ori. Toată viaţa m-am îndrăgostit definitiv”, mărturisea Adrian Pintea intr-un interviu. Cert e că a iubit mult. Cât şi cum au ars iubirile lui se ştie prea puţin, se vorbeşte prea mult…

Poetul îndrăgostit Adrian Pintea scrie în poezia Ţie: „Cum să mă-nfăţişez mai bun iubirii?/Tată şi frate-ntâi, apoi bărbat?/Să ştiu că drumul l-am bătut curat,/Cum să mă-nfăţişez mai bun iubirii?/Cum să-i arăt că dorul meu de ea l-am primenit ca pe un prunc în scaldă?/Că pâinea vrerii mele este caldă?/Că singur am gustat întâi din ea/În faţa ta, să ştii că e curată,/Ca-n faţa voievodului – un şerb?…/ Cum să m-arăt iubirii fără pată, neliniştit şi splendid ca un cerb?/Cum să mă-nfăţişez mai bun iubirii?/Poate-n cămaşa ce o ţese mama,/Visând că doar cu ea voi trece vama,/ Visând că e cămaşa nemuririi…”.

adrian pintea la varsta scolara

Adrian Pintea, licean.  Fotografie oferită de Dora Mariella Simon, colegă de liceu a lui Adrian Pintea

Cine a fost prima dragoste a lui Adrian Pintea? Dintre colega de clasă, profa de chimie şi campioana de scrimă Katy Feniesz, vorbeşte, mângâind cuvintele, Cristina: „Eram atât de tineri, atât de nesimţit de tineri în toamna anului 1974, un soi de remake al acelor ani de «Peace and Love» importaţi cu o uşoară întârziere într-o lume în care ne mişcam inconştienţi, fără prejudecăţi, cu acea insoutenable légerte de l’âme; ne-am cunoscut intr-o zi de toamnă blândă, când soarele te alintă pe gene şi-ţi şopteşte că în curând frunzele vor cădea şi vânturile se vor abate peste tine.

adrian pintea evocareAveam 19 ani şi nu ştiam că vom deveni pentru un timp un soi de Romeo şi Julieta ai anului. Dacă cineva ne-ar fi spus că într-o zi vom deveni maturi şi responsabili şi plini de frici şi că vom muri prea timpuriu, am fi sărit ca doi cai nărăvaşi, încălecând voiniceşte lumea noastră de vise.

A fost un film la modă, îi zicea Love Story, eroii filmului eram noi, adierea unei aripi de pasăre n-avea loc între noi, degetele nu ni se dezlipeau niciodată în viaţă, decât atunci când rolurile trebuiau jucate pe scenă, actori pe scenă, iubiţi în viaţă.

Degetele ni s-au dezlipit atunci când poeziile, cântecele şi votca au încetat să ne mai minuneze. Când poveştile nu mai fermecau nopţile frumoasei doamne, am plâns uşor în poale, un plâns ca o ploaie de vară, şi ne-am şoptit că it’s time to make a change. Am stins încet jarul rămas, era mult jar, căci focul a fost năprasnic.

În ultima seară, înainte de a-mi lua zborul spre singuratice şi îndepărtate orizonturi, Adi mi-a mai scris un ultim rând după zecile de rânduri din zecile de nopţi fără somn: «Fii bună şi dreaptă, te-am iubit pentru că în tine trăieşte un om curat, cinstit şi puternic, în stare de orice şi ales de Dumnezeu. Ajută-ţi singură şi, când ţi-e greu, adu-ţi aminte. De unde sunt îţi zâmbesc şi îţi spun: POŢI!». Adrian, România 1978. Şi am putut.”

O felie din viaţa lor în doi transpusă pe hârtie de mâna Cristinei, la puţină vreme după ce artistul ne-a părăsit. Frumoasa actriţă brunetă, care a dorit să-şi păstreze, cu discreţie şi smerenie, anonimatul…

Emanuel Phillips Fox Love Story

Emanuel Phillips Fox (1865–1915), pictor australian, Love Story 

Silvia şi-a păstrat mult timp, cu mândrie şi duioasă aducere-aminte numai a ceea ce-a fost frumos, numele de Pintea. Acum se numeşte Silvia Oostven şi este, ca şi atunci când a fost prietena, iubita şi soţia lui Adrian Pintea, o arhitectă renumită, un prosper om de afaceri. O femeie frumoasă, inteligentă, plină de viaţă şi de bune intenţii, generoasă, a cărei clipă de nebunie – care a durat 13 ani – s-a numit iubire necondiţionată pentru Adrian Pintea.

„Soţia mea este un caz absolut stupefiant de cumul de calităţi”, o descria pe vremea când erau căsătoriţi, Adrian pe Silvia.

În marea lor dragoste şi-a făcut loc o altă iubire: cea a Laurei Jianu (stranie coincidenţă între numele ei şi personajul interpretat magistral în film de Adrian!), studenta la actorie care, de dragul lui, la începutul anilor ’90 a dat doi ani într-unul ca să fie mai aproape de el.

adrian pintea revista teatrala radio

Adrian Pintea

„Eram nesimţit de tineri şi de îndrăgostiţi şi lumea era a noastră şi trăiam din songuri cu Dylan şi cu Cohen, din versurile unui poet pe nume Păunescu, din poezii scrise pe un colţ de masă la «Cina» cu un ultim pahar de votcă, trăiam din cafea, votcă, ţigări, poeme şi iubire.” – Cristina, fostă iubită, despre Adrian.

„M-am căsătorit într-un moment de mare noroc, dar şi de mare cumpănă a vieţii mele, cu un om care m-a ajutat extrem de mult. Soţia mea m-a scos la timp dintr-o nebuloasă foarte, foarte periculoasă, dintr-un moment de criză existenţială, sufletească şi fizică greu de trecut.” – Adrian despre Silvia, prima soţie.

„Căsnicia noastră a însemnat iubire, putere şi luptă. Am fost şi cu îngerii, şi cu demonii lui Adrian. Ne-am cunoscut în ’85, într-un cerc de prieteni. Din ’89 pînă-n ’98 am fost căsătoriţi. Am păstrat şi mai păstrez aura de mister din jurul lui Adrian.” – Silvia despre Adrian, fostul soţ.

irina petrescu

„Am cunoscut în tinereţe o femeie absolut superbă (al cărei nume nu-l voi dezvălui), mult mai în vârstă decît mine, care mi-a servit lecţiile exacte de inhibare şi distrugere a propriului meu egoism”, spunea Adrian, cu ceva ani în urmă. Dacă tot e mister (şi de-o parte, şi de cealaltă), nu putem decât să bănuim că-i vorba despre o persoană specială. Inteligentă, cultă, rafinată, talentată. Un alter ego feminin al lui. Şi-au întretăiat destinul ca bărbat şi femeie şase ani de iubire, durere, pasiune şi o ruptură înecată în chinuri greu de imaginat. Destinul în plan terestru a fost curmat – am crezut noi – la 8 iunie 2007, când el a spus, discret, adio. O zi mai târziu, marea actriţă, premiată la Gala TIFF pentru întreaga carieră, i-a dedicat lui Adrian Pintea, „actorul care ar mai fi avut foarte multe de spus şi de făcut, amara bucurie de astă-seară”. Doamnelor şi domnilor, doamna Irina Petrescu. (Între timp, şi marea actriţă ne-a părăsit. Probabil, dorul de el a fost mult prea puternic. Uneori, moartea apropie şi regăseşte marile iubiri…, n. red.).

„Adrian a fost artistul generos. Nimeni nu-l va putea ajunge şi egala. A dat mereu tot ce a avut, fără urmă de parcimonie, fără urmă de calcul. A plecat, lăsându-ne pe noi toţi, care l-am iubit, învăluiţi de zâmbetul lui îngăduitor şi tandru.” – Irina Petrescu despre Adrian Pintea.

„Jurnalul Național”, Ediție de colecție, iulie 2007

claudia daboveanu

Claudia Dăboveanu

Vezi și: Drum bun, domnule profesor! de Claudia Dăboveanu

Vezi cronici de teatru de Claudia Dăboveanu: „Moştenitoarea” sau ce se întâmplă când se topesc fondantele 

Când ai spus, ultima oară, „sunt un pescăruş”?

Despre lucruri serioase, pe muzică, în paşi de dans şi mai ales cu umor: „Peretele”

Arhiva rubricii Cronica de teatru

Reamintim că Revista Teatrală Radio a dedicat luna octombrie 2014 actorului ADRIAN PINTEA (9 octombrie 1954–8 iunie 2007)

luna dedicata adrian pintea RTR

Vezi: Adrian Pintea la rubrica Remember de Annie Muscă

Luna octombrie 2014, dedicată actorului Adrian Pintea de Costin Tuchilă

Adrian Pintea în „Hamlet” de William Shakespeare

Mari spectacole cu Adrian Pintea de Costin Tuchilă

Evocare Adrian Pintea la Majestic de Costin Tuchilă

Adrian Pintea în „Romeo și Julieta” de William Shakespeare

costintuchilaEVOCĂRIadrian păunescu,alter ego,carisma,claudia dăboveanu,Emanuel Phillips Fox,gala tiff,irina petrescu,iubirile lui adrian pintea,Katy Feniesz,laura jianu,love story,luna dedicata lui adrian pintea de revista teatrala radio
de CLAUDIA DĂBOVEANU 16 iulie 2007 Un bărbat carismatic stârneşte pasiuni şi gelozii... Cine e femeia pe care a iubit-o cel mai tare? De care dintre ele a fost iubit cel mai mult? O fi fost, măcar o dată-n viaţă, îndrăgostit definitiv? „Păi, definitiv m-am îndrăgostit de multe ori. Toată viaţa...