in memoriam fanus neagu frumosii nebuni teatru tv

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc Teatrul Național de Televiziune și pentru a ne aminti cum se cuvine de Fănuș Neagu, de la moartea căruia se vor împlini în curând cinci ani, luni, 16 mai 2016, la ora 20.10, la TVR 2, Casa de producție a TVR vă propune Frumoșii nebuni ai marilor orașe, teleplay după romanul cu acelaşi  titlu de Fănuș Neagu. Scenariul și regia: Constantin Dicu. În distribuție: Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, George Alexandru, Ion Chelaru, Daniela Nane, Virgil Andriescu, Ovidiu Niculescu, Ion Pavlescu, Cornel Vulpe, Petrică Popa, Ion Matache, Nicolae Ifrim, Alexandrina Halic, Carmen Stimeriu, Eugen Mazilu, Victor Gafiuc, Doina Ghiţescu, Dana Nedelcu, Ştefan Mareş, Radu Gheorghe Zaharia, Dumitru Chesa. Redactor Ioana Prodan. Decor: Virgil Popa. Costume: Nicoleta Petrovici. Muzica: Dani Constantin. Data premierei: 4 februarie 1998.

frumosii nebuni ai marilor orașe fanus neagu teatru tv

Imagini din spectacol. Sursa foto: TVR

„Frumoșii nebuni cântă dragostea, libertatea și răzvrătirea. Adică viața. Paginile scrise atunci se păstrează ca fumul în crestătura icoanelor potrivite sub candela Timpului. Sunt de zăpadă albastră, de Dunăre neistovită și umblă-n ele sănii alungite de crivăț, duhul legendelor și al gerului care încleștează Bucureștii la margini de Orient și lângă inima binecuvântată a tinereții și a femeilor.” – Fănuș Neagu.

Prozator, dramaturg, cronicar sportive, director de teatru, academician, boem, rebel, Fănuş Neagu s-a născut în 5 aprilie 1932, la Grădiştea-de-Sus, Brăila. 

În anul 1954 debutează cu povestirea Duşman cu lumea, în revista „Tânărul scriitor”, iar în anul 1960 are loc debutul editorial, cu volumul de povestiri Ningea în Bărăgan, retipărit în 1964 sub titlul Cantonul părăsit

În anul 1960 publică Somn de la amiază, iar în 1962, Dincolo de nisipuri. În 1967 apare Vara buimacă, iar piesa Scoica de lemn este pusă în scenă la Teatrul „Nottara” din Bucureşti. În 1968 publică romanul Îngerul a strigat. 1976: Frumoșii nebuni ai marilor orașe; 1979: Cartea cu prieteni; 1981: Insomnii de mătase; 1985: A doua carte cu prieteni

În anul 1985 i se joacă piesele Echipa de zgomote, la Teatrul Odeon şi Olelie, la Teatrul Naţional din Bucureşti. În 1993 i se montează la Teatrul Naţional din Bucureşti Casa de la miezul nopţii şi la Teatrul Naţional din Timişoara Paiaţa soseşte la timp

A primit, printre altele, premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumele Cantonul părăsit, Frumoşii nebuni ai marilor oraşe și pentru piesele Echipa de zgomote, Casa de la miezul nopţii, Paiaţa soseşte la timp

În perioada decembrie 1993–1996, Fănuş Neagu a fost director al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti. 

În noiembrie 1993 devine membru corespondent al Academiei Române, iar în 21 decembrie 2001 a membru titular al aceleiaşi instituţii. 

fanus-neagu-foto-karina-knapek-jurnalul-national

Fănuș Neagu. Foto: Karina Knapek, „Jurnalul Național”

În 2008, aflat pe patul de spital, Fănuş Neagu i-a trimis o scrisoare jurnalistului Marius Tucă, în care acuza agresivitatea presei faţă de situaţia sănătăţii lui.

„Dragă Marius Tucă,

În numele amiciţiei ce ne leagă, te rog să inserezi în «Jurnalul Național» aceste rânduri adresate multor ziarişti sau reporteri din mass-media centrală, tineri sau mai puțin tineri, dar toţi de o seamă cu barbaria. O fac atât în numele meu, cât şi al unor prieteni ca Radu Beligan, Sergiu Nicolaescu şi Ştefan Iordache, hărţuiţi, ca şi mine, cu neruşinare tenace, de nişte condeie butucănoase” – îşi începea scriitorul mesajul.

„Vă e foame de moarte de ne căutaţi prin toate spitalele? Aşteptaţi-o cu încredere în pragul casei voastre, va veni, n-a lipsit la nici o întâlnire. Cei care nu mă credeţi, puneţi mâna pe o lamă şi ascuţiţi-o pe venele de la o mână. Straniu e faptul că majoritatea dintre voi vor muri fără să se fi născut.”

„Da, sunt bolnav – cancer de prostată cu diseminări – mă tratez la Spitalul Elias (mă opresc să fac o plecăciune în faţa medicilor, asistentelor, infirmierelor şi tuturor slujitorilor acestui spital pentru imensa lor dragoste de oameni) şi nu doresc altceva decât să mă lăsaţi în pace cu nenorocul, suferinţa, spaimele şi speranțele mele. Eu ştiu să îndur, vârsta m-a învăţat multe, dar am o familie, rude, prieteni pe care-i îngroziţi când mă îngropaţi a doua oara în decurs de şase luni. Vă întreb: o faceţi din pustiu sufletesc sau din cea mai elementară lipsă de conştiinţă profesională? Apoi, ce bucurie vă trezeşte suferinţa altora? Şi, mai ales, pentru ce ne vreţi dincolo de dincolo? Literatură nu citiţi, prin urmare nici cărţile mele, la film nu mergeţi, la teatru nici atât. Îmi închipui cu toată sinceritatea ca nici de urât nu ne urâți. Atunci nu încape decât o singura explicaţie: sunteţi mânaţi cu biciul de patronii voştri să aduceţi ştiri ce să sature aşteptările unui public, de voi înşivă format metodic, de-a lungul timpului, ca amator de telenovele imbecile, senzaţionalism ieftin, erotism vulgar etc. Aş mai avea destule să vă spun, dar mă opresc aici, încheind cu fraza unui mare scriitor rus (voi, se înţelege, aţi fi vrut să fie unul american, dar n-am ce face): «Urât mai trăiţi, domnilor!»”.

În 24 mai 2011 a plecat la îngeri.

fanus neagu frumosii nebuni ai marilor orase

Frumoșii nebuni ai marilor orașe, program de difuzarelogo mic casa de productie tvr (orientativ; canalele TVR își rezervă dreptul de a opera modificări în program)

  • TVR 2: 16 mai 2016, ora 20.10; reluare 22 mai 2016, ora 1.10
  • TVR 3: 21 mai 2016, ora 20.00, 22 mai 2016, ora 7.55
  • TVR Moldova: 21 mai 2016, ora 16.55
  • TVR Internațional: 22 mai 2016, ora 17.50.

Online pe www.tvrplus.ro.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.roProducător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de producție a TVR

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea  

costintuchilaTEATRU TVcinci ani de la moartea lui fanus neagu,constantin dicu,fanus neagu,frumosii nebuni ai marilor orase,george alexandru,horastiu malaele,ion chelaru,maia morgenstern,teatru tv,teatru tv rubrica rtr
În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc Teatrul Național de Televiziune și pentru a ne aminti cum se cuvine de Fănuș Neagu, de la moartea căruia se vor împlini în curând cinci ani, luni, 16 mai 2016, la ora 20.10, la TVR 2, Casa de producție a TVR...