fuchsiada urmuz tgst

Fuchsiada, „poemul eroico-erotic și muzical” al lui Urmuz, în versiunea germană a lui Oskar Pastior, a fost pus în scenă la Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST) sub forma unei instalații teatrale semnate de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete. Premiera va avea loc vineri, 18 septembrie 2015, la ora 19.30, în deschiderea stagiunii 2015–2016 a TGST. Următoarea reprezentație este programată sâmbătă, 19 septembrie 2015, ora 19.30. Ambele reprezentații se joacă în sala Teatrului German și beneficiază de traducere în limba română.

Fuchsiada1_Mihaela Marin

Scenograful Helmut Stürmer, asistat de regizorul Silviu Purcărete, aduce cu această punere în scenă a Fuchsiadei un omagiu lui Urmuz și epocii sale, atât de importante pentru arta și literatura contemporană. Muzica spectacolului este compusă de Vasile Șirli, decorul este conceput de Helmut Stürmer, iar costumele de Corina Grămoșteanu și Helmut Stürmer. Proiecțiile video sunt creația scenografului Andu Dumitrescu, iar măștile sunt realizate de Ilona Varga-Járó. Coregrafia este semnată de Florin Fieroiu. În numeroasa distribuție se regăsesc aproape toți actorii Teatrului German, precum și actori invitați, dintre care patru actrițe ale Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.

Fuchsiada-@-Mihaela-Marin-rsz

Fuchsiada. Fotografii de Mihaela Marin

Urmuz este atât un important reprezentant al curentului avangardist în România, cât și un precursor al avangardei europene. Fuchsiada a fost publicată postum în 1930, în volumul Pagini bizare și prezintă odiseea lui Fuchs, începând cu nașterea sa: „Fuchs, când a luat naștere, a preferat să iasă prin una din urechile bunicii sale, mama sa neavând deloc ureche muzicală”. Fuchs are talent muzical, de aceea devine un virtuoz al pianului. Într-o noapte pleacă în călătorie cu pianul său și ajunge într-un cartier obscur unde, pentru trei ore, cântă „felurite exerciții de legato, de staccato” dedicate Vestalelor Plăcerii. Venus îi aude muzica, se simte atrasă de Fuchs și îl invită pentru o noapte în Olimp.

Fuchsiada1

Helmut Stürmer se află la a doua colaborare cu TGST, pentru care a creat în 2012 decorul spectacolului Ținuturile joase de Herta Müller, în regia lui Niky Wolcz. Personalitate marcantă a scenografiei internaționale, a realizat de-a lungul timpului scenografii pentru spectacole în numeroase țări, printre care Germania, Ungaria, Marea Britanie și România. Helmut Stürmer a colaborat de nenumărate ori cu regizorul Silviu Purcărete, una dintre producțiile lor cele mai de succes fiind spectacolul Faust de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Biletele pot fi achiziționate la casieria Teatrului German (str. Alba Iulia nr. 2), orar: marţi–vineri: 10–15 şi 17–19; sâmbătă: 10–15 precum şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor; online pe paginile teatrulgerman.ro şi biletmaster.ro. Interfața online oferă și posibilitatea cumpărării și tipăririi biletelor la calculatorul personal.

Andreea Andrei
Referent de presă, Teatrul German de Stat din Timișoara

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul German de Stat din Timișoara 

Arhiva rubricii Premieră

„Șambelan la viezuri” de Pușa Roth, la Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaPREMIERĂfuchsiada,helmut sturmer,pagini bizare urmuz,silviu purcărete,urmuz,vasile șirli
Fuchsiada, „poemul eroico-erotic și muzical” al lui Urmuz, în versiunea germană a lui Oskar Pastior, a fost pus în scenă la Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST) sub forma unei instalații teatrale semnate de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete. Premiera va avea loc vineri, 18 septembrie 2015, la ora 19.30, în deschiderea stagiunii...