furtuna festival grecia

Spectacolul Teatrului Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti, ”Furtuna” de William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, cu Ion Caramitru în rolul Prospero, este invitat la prima ediţie internaţională a tradiţionalului Festival de Teatru în aer liber de la Salonic, Forest Festival NTNG.

Festivalul, organizat sub egida Teatrului Naţional al Greciei de Nord (NTNG) se desfăşoară în perioada 1–14 iulie 2017, iar reprezentaţiile cu ”Furtuna” sunt programate pentru 5 şi 6 iulie, de la ora 21.15, la Dassous Theatre (Forest Theatre), cu supratitrare în limba greacă.

Ion Caramitru în Prospero Foto Florin Ghioca

Ion Caramitru în Prospero. Foto: Florin Ghioca

Aflat la cea de-a doua ieşire internaţională importantă, după succesul fulminant de la Budapesta din primăvara lui 2015, cu ocazia MITEM (Madach International Theater Meeting) – unul dintre cele mai ambiţioase festivaluri europene, ”Furtuna” face parte din nou dintr-o selecţie extrem de riguroasă, realizată de cunoscuţi oameni de teatru din Grecia.

Ion Caramitru si Istvan Teglas.1

Ion Caramitru și Istvan Teglas (Ariel)

Între cele 7 spectacole, alături de ”Furtuna” românească, spectatorii festivalului se vor întâlni cu două producţii ale renumitului Institut Grotowski din Polonia, în interpretarea Teatr Zar şi sub semnătura lui Jarosław Fret, fondator şi director al companiei, precum şi al Institutului Grotowski. Unul din cele două spectacole este ”Armine, Sister” (”Sora Armine”), un titlu de notorietate între realizările Institutului Grotowski, aplaudat în zeci de festivaluri din întreaga lume şi încununat de critici elogioase. Un alt spectacol văzut în mai multe festivaluri şi cu referinţe notabile vine din Slovacia, ”Rose Bernd” de Gerhard Hauptmann, regizat de Mateja Koleznik. Din Spania – ”Αllegro ma non troppo (sau …dacă dragostea e oarbă…, de ce ne priveşte?”), spectacol prezentat la International Puppet Theatre Festival din Sofia şi apoi prin toată Europa. Din Israel a fost selecţionat ”Plastic Heroes” (”Eroi de plastic”), de la Hanut 31 Theatre, în regia lui Ariel Doron, un spectacol de asemenea itinerat cu mult succes în peste 20 de oraşe şi festivaluri europene. Singurul spectacol cu o singură reprezentaţie este cel al grecilor, ”Ciclops” (”Ciclopii”) de Euripide, producţie realizată sub egida ”Atena şi Epidaurus Festival”, care va putea fi văzută, de data aceasta cu două reprezentaţii, spre sfârşitul lunii iulie, cu ocazia festivalului de îndelungată tradiţie şi cunoscut, din 1998, ca ”Hellenic Festival S.A.”.

Furtuna

”Furtuna”. Sursa foto: TNB

Juriul de selecţie a fost format din Savas Patsalidis, profesor şi critic de teatru, Maria Tsima, actriţă şi director artistic al Teatrului Naţional al Greciei de Nord (NTNG) şi Amalia Kondozanni, dramaturg şi şef al departamentului Literar şi de Relaţii Internaţionale din NTNG.

Secțiunea internațională a festivalului este finanțată prin Programul Operațional al Regiunii Macedonia Centrală 2014–2020.

Forest Festival NTNG aspiră să devină un cadru select pentru familiarizarea publicului orașului cu artiști proeminenți în abordări teatrale contemporane, din Europa și din întreaga lume, precum şi un prilej de a evidenția producții grecești importante, ce vor fi prezentate la Salonic în colaborare cu Festivalul Elen.

Despre spectacolul Furtuna în Revista Teatrală Radio

Comunicat al Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București

logo revista teatrala radioArhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIalexander morfov,Dassous Theatre,euripide,Festival de Teatru în aer liber de la Salonic,Forest Festival NTNG,furtuna tnb,grotowski,Ion Caramitru în Prospero,Madach International Theater Meeting,prospero,Rose Bernd de Gerhard Hauptmann,Teatrul Naţional al Greciei de Nord,teatrul național bucurești
Spectacolul Teatrului Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti, ”Furtuna” de William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, cu Ion Caramitru în rolul Prospero, este invitat la prima ediţie internaţională a tradiţionalului Festival de Teatru în aer liber de la Salonic, Forest Festival NTNG. Festivalul, organizat sub egida Teatrului Naţional...