tompa-gabor tgst

La Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST) s-a pus în scenă piesa Biedermann și incendiatorii de Max Frisch, în regia lui Gábor Tompa. Avanpremiera este programată marți, 28 iunie 2016, la ora 19.30, în închiderea stagiunii 2015–2016 a Teatrului German de Stat. Reprezentația se joacă în sala Teatrului German și beneficiază de traducere în limba română.

Regia spectacolului Biedermann și incendiatorii este semnată de Gábor Tompa, care montează în premieră la TGST. Decorul și light-design-ul sunt realizate de Helmut Stürmer, costumele de Carmencita Brojboiu, măștile de Ilona Varga-Járó, iar proiecțiile video de Ovidiu Zimcea. Muzica originală este compusă de Vasile Șirli, în timp ce Florin Fieroiu este coregraful spectacolului. Distribuția îi reunește pe actorii Franz Kattesch, Enikő Blénessy, Ioana Iacob, Radu Vulpe, Rareș Hontzu, Konstantin Keidel, Ida Jarcsek-Gaza, Olga Török, Dana Borteanu, Isa Berger, Isolde Cobeț, Tatiana Sessler-Toami, Silvia Török, Oana Vidoni și Anne-Marie Waldeck.

Max_Frisch

Max Frisch

Dramaturg, scriitor și arhitect elvețian, Max Frisch explorează în opera lui tematici legate de identitate, individualitate, responsabilitate, moralitate și angajare politică. Este considerat, alături de Friedrich Dürrenmatt, unul dintre cei mai importanți scriitori elvețieni. A primit titluri onorifice de la celebre universități, precum Universitatea din Marburg, Germania, Bard College, City University din New York sau Universitatea Birmingham. A câștigat importante premii literare, precum Premiul Georg Büchner în 1961 sau Premiul Heinrich Heine în 1989.

tompa-gabor

Gábor Tompa

Gábor Tompa s-a născut în 1957 și a studiat regia la Academia de Teatru și Film din București. Colaborează cu Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca încă din anul 1981, devenind directorul acestuia în 1990. Din 2007 este director de program al Facultății de Regie de la Universitatea California din San Diego. A realizat numeroase spectacole în România și în străinătate, în SUA, Slovenia, Cehia, Serbia, Marea Britanie, Ungaria, Germania, Canada, Franța și Spania. A fost distins cu numeroase premii UNITER, cu Premiul „Hevesi Sándor” și a primit numeroase titluri, precum titlul de Artist Emerit al Republicii Ungare în 2002 și de Ambasador al Culturii Maghiare în 2009.

Biedermann-12

Biedermann și incendiatorii, fotografie de la repetiții. Sursa foto: TGST

Parabola Biedermann și incendiatorii – cu subtitlul „o piesă didactică fără învățăminte” – vorbește despre eșecul omului obișnuit atunci când ar trebui să ia atitudine împotriva unui pericol iminent: niște necunoscuți se aciuiesc rând pe rând în casa producătorului de cosmetice Biedermann. Cu toate că îl scandalizase informația din presă că incendiatori deghizați găsesc pretexte să intre în casele oamenilor, pentru a le da apoi foc, Biedermann nu ia atitudine împotriva intrușilor din propria casă. Comicul grotesc și accentele critice însoțesc desfășurarea acțiunii înspre un deznodământ care devine, cu fiecare etapă, unul inevitabil.

Max Frisch a început lucrul la text în 1948, iar premiera absolută a avut loc în 1958 la Zürich, fiind urmată la scurtă vreme de montări în peste 50 de teatre din diverse țări. Lipsa de reacție a personajului principal a fost interpretată uneori drept reflectare a conduitei ce permisese ascensiunea unui dictator precum Adolf Hitler.

Andreea Andrei
Secretar PR al Teatrului German de Stat din Timișoara

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul German de Stat din Timișoara 

Arhiva rubricii Avanpremieră

costintuchilaAVANPREMIERĂbiedermann și incendiatorii,durenmatt,max frisch,teatrul german de stat timișoara,tompa gabor
La Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST) s-a pus în scenă piesa Biedermann și incendiatorii de Max Frisch, în regia lui Gábor Tompa. Avanpremiera este programată marți, 28 iunie 2016, la ora 19.30, în închiderea stagiunii 2015–2016 a Teatrului German de Stat. Reprezentația se joacă în sala Teatrului...